Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Jazdci časom 3 - Kód apokalypsy (Alex Scarrow)

V treťom pokračovaní Jazdcov času na Liama a podporné jednotky čaká opäť nebezpečná misia. Úlohou tentokrát bude pátranie po Pandorinej skrinke, v časoch kráľa Richarda Levie srdce a Jána Bezzemka. Nepokojom zmietané Anglicko v sebe skrýva mnohé tajomstvá a legendami opradený Robin Hood možno vôbec nebol človek... ale podporná jednotka. 

Knihy Alexa Scarrowa mám veľmi rád a to, akým spôsobom poňal cestovanie v čase, sa mi neskutočne páči. Síce ma druhý diel venovaný dinosaurom bavil o niečo menej než úvodná kniha, stále mi ostali Jazdci časom zafixovaní ako vynikajúce čítanie. Kód apokalypsy je slušným pokračovaním série, čítanie som si naozaj užil a nemal som mu čo vytknúť. Hoci len to, že sme naň čakali pomerne dlho. No vraví sa, že na dobré sa oplatí počkať, a pri Jazdcoch časom sa určite oplatilo! Okrem krásnej lesklej obálky sa môžete tešiť na príbeh, v ktorom sa bude od začiatku niečo diať a pri ktorom sa určite nebudete nudiť.

Ako som už spomínal, Alex Scarrow nás tentokrát nezavedie tak ďaleko než naposledy, kedy sme sa vybrali až za dinosaurami. Musím sa priznať, že ma príbeh zo stredovekého Anglicka zaujal a zaujímavým spôsobom som si doplnil vedomosti z histórie. Zdalo sa mi, že práve Kód apokalypsy mal najrýchlejší spád a skoro žiadne hluché miesta, takže keby som mal tretiu časť porovnať s ostatnými, páčila sa mi najväčšmi a určite ma veľmi prekvapila. Na lepšom pocite z čítania sa podpísali aj väčšie písmenká, ktoré vystriedali malé mušky z predošlých kníh a Jazdci sa mi teraz čítali oveľa lepšie. 

"V tej škatuli bola vec, na ktorú bratstvo čakalo tisíc rokov. Stratená pravda. Varovanie. Proroctvo. Pandora."
Páči sa mi, že jednotlivé knihy nemajú zápletku na štýl odbehneme si do minulosti, vyriešime záhadu a vyložíme si nohy, pokým nepríde ďalšia misia. Alex Scarrow príbeh postavil na záhadách a dokonale ho premyslel. Každá jedna udalosť má svoje opodstatnenie a už v predošlých knihách nám autor ukázal, že sa budeme ešte veľmi čudovať, čo s jednotlivými postavami chystá. Na záverečné rozuzlenie si ešte chvíľu počkáme, keďže Jazdcov časom dokopy tvorí deväť častí. Myslím, že v prípade Scarrowa nepôjde o umelé naťahovania a už teraz sa teším, kam povedú stopy Liama, Becky, Maddy či podporných jednotiek, ktoré vám aj v treťom pokračovaní dokážu vyčariť úsmev na tvári a urobiť čítanie zaujímavejším. Nehovoriac o autorovej štylistike a jazyku, ktorý robí knihy ešte bližšie mladým čitateľom.

Tretie pokračovanie Jazdcov časom ma veľmi prekvapilo. Bolo plné akcie, dobrodružstva, nechýbali mu nové záhady a určite som sa pri čítaní nenudil. Najbližšie nás autor zavedie do obdobia Americkej vojny za nezávislosť - pevne verím, že už čoskoro. Aj keď tentokrát preklad trval dlhšie - keďže si pani prekladateľka musela naštudovať históriu Anglicka - oplatilo sa počkať, pretože ho zvládla na výbornú. Ak sa vám páčili predošlé časti, určite dajte šancu aj pokračovaniu! A ak si radi prečítate dobrodružný príbeh, ktorý prináša niečo nové, a o Jazdcoch časom ste ešte nepočuli, rozhodne by ste to mali zmeniť. Myslím, že nebudete ľutovať.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžete kúpiť napríklad na tejto adrese.

Komentáre

  1. Taky musim zacit hezky s prvnim, vsechny dily vypadaji lakave :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Toto je jedna z tých sérií, pri ktorých nechápem, prečo to radia do kategórie 12-15 rokov. Mám 21 a úplne zbožňujem túto sériu, je to krásne prepracované, šokujúce, akčné a dynamické, každý diel je iný a ja verím, že tieto knihy by si užil aj oveľa starší čitateľ. Ináč mám tento diel doma a už sa nemôžem dočkať, kedy sa k nemu dostanem. A čítala som na zadnej strane obálky, že vychádza aj ďalší diel Absolútna vojna, tak som bola celá bez seba od radosti. Lebo vydanie Kódu apokalypsy sa tak dlho presúvalo, že som si myslela, že ďalšie diely už Slovart nebude vydáva. To by bola katastrofa ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dúfam, že ďalšiu časť už tak veľmi neposunú, som na ňu veľmi zvedavý. Súhlasím, že je to čítanie pre viaceré vekové kategórie :) Prídu mu na chuť aj mladší, no určite aj dospeláci :)

      Odstrániť
  3. Výborná série. Velká škoda, že v Česku se Jezdci časem moc neprodávali (nechápu) a tak vydání dalších dílů bylo zastaveno po 2.dílu :-(

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže