Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: After - Sľub (Anna Toddová)

Každý z nás ma svoje obľúbené filmy, seriály, hudobné skupiny, spevákov či hercov. Byť fanúšikom jednoducho patrí k žitiu a mnohí si bez idolov nevedia predstaviť celý svoj život. A tak, ako veľa z nás v detstve zbieralo plagáty, nálepky s tvárami obľúbených ľudí, tak vznikali aj takzvané fanfikcie, v ktorých známe tváre doslova ožívajú a robia presne to, čo si ich fanúšikovia zaumienia. Priaznivci série After isto vedia, že aj tento príbeh je jednou z fanfikcií - tentokrát na hudobnú skupinu One Direction, ktorá medzi mladými spôsobila poriadny rozruch. A zatiaľ čo byť fanúšikom spomínanej chlapčenskej skupiny je podľa niektorých mladých ľudí zločin, knižná séria After zožala celosvetový úspech. Nebudem klamať, keď poviem, že aj ja patrím medzi čitateľov, ktorí prvý diel série čítali so zatajeným dychom. Anna Toddová má totiž výnimočný talent pútavo zaujať svojho čitateľa a držať ho v napätí až do samého konca. Netvrdím, že bol prvý diel bezchybný, avšak nemal som najmenší dôvod váhať, či si prečítam aj pokračovanie. Neskutočne som sa tešil na moment, kedy sa ku mne dostane Sľub. Ten moment pred chvíľou nastal...

"Nedokázal som si predstaviť, že by som mal takto stráviť zvyšok života. Ak ju už nikdy nebudem držať v náručí, ak už nikdy vedľa seba nepocítim teplo jej tela... Musím spraviť niečo, čím jej aj sebe dokážem, že na to mám. Že sa môžem zmeniť. Musím sa zmeniť a prisahám, že sa zmením."

Veľa z vás sa možno pýta, o čom dokáže Anna Toddová toľko písať, keď sériu After rozvrhla do štyroch šesťsto stranových kníh - a pritom hovorí len o obyčajnom vzťahu dvoch ľudí. Je však potrebné uviesť na pravú mieru, že vzťah medzi Hardinom a Tessou ani zďaleka nie je obyčajný. Zatiaľ čo v prvej knihe mi Hardin vôbec nevadil a považoval som ho za klasického badboya, v druhej mi už miestami jeho správanie prekážalo. Nech si hovorí každý, čo chce, chalan, ktorý chce získať babu, by sa jednoducho takto správať nemal. Tessy mi bolo neraz ľúto a nejedenkrát som si prial, aby si našla niekoho lepšieho. Každý si predsa zaslúži byť šťastný - a nie sa iba dennodenne trápiť. No ako to už vo svete lásky býva, vždy zvíťazí ten horší... Hlavné postavy si prešli mnohými prekážkami, ale zdá sa, že podobne to bude vyzerať aj v nasledujúcich knihách. 

"Nepáčilo sa mi to. Láska by nemala byť neustálym bojom."

Napriek všetkým nedostatkom, ktoré hlavné postavy mali, ma čítanie bavilo. Síce ma miestami prekvapovala fantázia autorky, ktorú by jej mohli závidieť aj tvorcovia nikdy sa nekončiacich telenoviel, nadšene som listoval až do samého konca. Určite treba spomenúť aj postavy vedľajšie, keďže sme sa v druhom pokračovaní dozvedeli viac o Tessinom otcovi a Hardinovej mame, ktorí môžu v príbehu spôsobiť ešte nejeden zvrat. Hoci mali hlavné postavy svoje muchy, tie vedľajšie dokázali môj dojem mierne vylepšiť. Veľkým pozitívom boli krátke kapitoly, ktoré príbeh neustále posúvali dopredu. Niektoré časti boli dokonca písané z Hardinovho uhľa pohľadu, čo ma príjemne prekvapilo. A ako sa dalo predpokladať, opäť nás na konci knihy čakalo (ne)milé prekvapenie. O čo však pôjde, už budete musieť zistiť sami. 

"Ešte pred niekoľkými hodinami som mala všetko premyslené. Stačil však pohľad na otraseného Hardina a moju myseľ znovu ovládol zmätok."

Sľub mal podobné čaro ako Bozk a bol písaný jednoduchým štýlom, ktorý sa veľmi dobre čítal. Autorka takisto používala jazyk blízky mladým čitateľom, no veľkú úlohu určite zohral aj slovenský preklad, ktorý bol opäť zvládnutý veľmi dobre. Keby som však mal knihu zhodnotiť po obsahovej stránke, niektoré scény by som z nej vyškrtal. Je pravda, že Anna Toddová píše zaujímavo, avšak keď jedna náhoda strieda druhú, vnímavým čitateľom začne dejová línia pripadať absurdne a zdĺhavo. Práve preto ma o niečo viac zaujala prvá časť, ktorej čítanie ma bavilo väčšmi. Rozhodne som však zvedavý, čo autorka vymyslí v tretej knihe, ktorá by mala v slovenčine vyjsť v prvej polovici budúceho roka. Ak všetko pôjde podľa plánov, v kníhkupectve ju nájdeme už v apríli. 

"V tomto svete nik nie je skutočne nevinný, Nik. Tí, ktorí si 
o sebe myslia, že sú dokonalí, sú najhorší zo všetkých."

Séria After dozaista neprináša myšlienky, ktoré ovplyvnia váš život. Takisto v sebe pravdepodobne nenesie ani hlbšie ponaučenie, pretože jej hlavným cieľom je vyplniť voľnú chvíľu a zaujať svojich fanúšikov. Za seba môžem povedať, že som sa na knihu tešil niekoľko mesiacov a pokračovanie splnilo moje očakávania. Síce malo zopár nedostatkov, ale tie som dokázal hravo prehliadnuť. Ak sa vám teda páčila prvá časť alebo hľadáte oddychovú knihu pre mladých, určite by som nad kúpou Sľubu neváhal. Pekné čítanie! :-) 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. After: Sľub si môžete kúpiť TU.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže