Preskočiť na hlavný obsah

Upírske denníky 9 – Tajomstvá


Naša známa partia sa vrátila do Fell’s Church, podarilo sa im síce zachrániť Stefana pred krutou smrťou, ale problémy sa ani zďaleka nekončia. Fell's Church sa čím ďalej viac začína podobať na mesto duchov. Meredith odhalí hrozné tajomstvá vo svojej minulosti a Damon sa vyberie do Temného rozmeru, aby sa stal opäť upírom. Nešťastnou náhodou so sebou vezme aj Bonnie, ktorej sa pomocou hviezdnej gule podarí odhaliť veľké tajomstvo kitsune... Deviate pokračovanie úspešnej série Upírske denníky od americkej autorky Lisy Jane Smithovej.

Elene sa konečne podarilo vyslobodiť Stefana z Temných rozmerov. Ale všetko ešte nie je vyhraté. Pretože Damon sa stal tým, kým sa na konci ôsmej časti stal. Človekom. Obyčajným človekom. Ako poznáme Damona z predošlých častí, spojenie Damona a človeka je nemysliteľné. A práve preto sa vyberá naspäť do Temných rozmerov. Niečo sa však škaredo pokazí... Zoberie so sebou aj Bonnie...

V deviatej časti autorka konečne venuje pozornosť aj iným postavám, ako hlavnej „trojke“. Čakajú vás strany plné Damona, Bonnie a Meredith. Áno, Meredith, tej šedej myšky, ktorá sa v celej sérii dostávala skôr do úzadia. Autorka odhalí tajomstvá o jej živote, na ktoré by snáď nikto ani len nepomyslel. A na Elene stojí ťažké rozhodnutie. Damon. Alebo Stefan. Už len jedna časť. Len jedna časť a trojuholník Upírskych denníkov sa uzavrie. Len jedna časť a Elena si vyberie partnera svojho života. Deviata časť veľa skutočností mení. Nič nie je isté. Damon. Alebo Stefan. Ako som už spomínal, medzi postavy, ktorým venuje autorka pozornosť, patrí aj Damon. Najprv upír. Potom človek. Muž, ktorého si zamilovali masy čitateliek.

Na obálke sa objavili naše známe tváre, na ktoré sme si už zvykli. Nedá sa preto povedať, že by obálky boli výnimočné a originálne. Päť tvárí. Raz jedna. Raz druhá. Autorka sa na konci celej série konečne rozpísala. Knižka je ľahko čitateľná a Smith, chvalabohu, nepreskakuje hore-dolu, z jeden dejovej línie do druhej. Už sa jej nemôže stať, že celú jednu kapitolu venuje prezliekaniu sa v Temnom rozmere (hrozné...). Celých dvestopäťdesiat strán sprevádza napätie. Príbeh je nepredvídateľný. Temný. S klamstvami. A tajomstvami, ktoré sa postupne odhaľujú.

Deviata časť konečne vracia Upírske denníky naspäť na vrchol. Myslím, že patrí medzi tie najlepšie v celej sérii a odporúčam ju všetkým, ktorí to s Upírskymi denníkmi vydržali tak dlho... Knižka odo mňa dostáva štyri hviezdičky.

Moje hodnotenie:

Za recenzný výtlačok knižky ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT

Komentáre

  1. 4 hviezdičky? Upírske denníky a 4*??? :O
    Na túto časť som strašne zvedavá, odkedy som zatvorila osmičku (Damon - človek? WTF? :D). No a ešte po tejto recenzii (fakt až 4*? :D)... Dúfam, že ju búdu mať čo najskôr v knižnici.
    Pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nechcem byť na ňu zlý. :) Keď začínala písať sériu, naozaj mohla byť hitom. Ale tak myslím, že si tie hviezdičky zaslúži. Aj keď Divergencia by v tom prípade musela mať aj 10* (dal som jej 6 z piatich) :D Ja som tiež nechápal, že môže byť človekom... Ale urobila veľmi dobrý zvrat.
    Teš sa na ňu!
    A za tu recku ďakujem ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Striedanie pohľadov v knihe: ozvláštnenie príbehu alebo len marketingový ťah vydavateľstva?

Pred pár rokmi by som dokázal chlapčenských rozprávačov v knihách pre mladých zrátať na prstoch jednej ruky. Všetkým príbehom totiž vládli ženy. Avšak niet sa čomu čudovať: primárnym publikom pre young adult literatúru boli a vždy budú dievčatá. V poslednom čase sa však situácia trochu zmenila a do popredia sa dostalo striedanie pohľadov , z ktorých je daná kniha vyrozprávaná. Autori románov dozaista pochopili, že pohľad druhej postavy môže príbeh nielen ozvláštniť, ale možno zarobiť aj nejaké to euro navyše.  Pamätám si, aký rozruch spôsobila Stephenie Meyerová , keď oznámila, že píše novú knihu z Edwardovho pohľadu. Osud (alebo skôr neprajní príbuzní) to ale zariadili inak a nedokončené dielo sa ocitlo na internete. Vtedy som si ako každý verný fanúšik prial, aby som príbeh mohol dočítať do konca . Nestalo sa tak. V tej chvíli ale mnohí z nás zistili, že pozrieť sa na obľúbenú zápletku z druhého uhla pohľadu nemusí byť ten najhorší nápad. Knižnú scénu teda zaplnilo