Preskočiť na hlavný obsah

Zasneží aj v JANUÁRI...

Uhm... keď som sa ráno pozrel z okna, videl som, že niečo biele poletovalo. Či to však bol sneh, netuším. Tak či tak, metaforický názov článku (a pritom taký výstižný) v preklade hovorí o knihách, ktoré v januári nájdete v kníhkupectvách pod ceduľkou NOVINKY. A čakajú nás naozaj kúsky, ktoré stoja za povšimnutie. Napríklad prvá časť novej série Pekelné stroje, Obyčajná tvár či pokračovanie Dedičky...

Vydavateľstvo IKAR a KNIŽNÍ KLUB (CZ)
Bratské vydavateľstvá. Ikar pripravuje Obyčajnú tvár, ktorá vyjde 22.januára, Knižní klub zas druhé pokračovanie Dokonalého páru - Dokonalý sen. Z vydavateľstva Ikar zatiaľ neprišlo žiadne stanovisko, že by sa druhá časť pripravovala aj v slovenčine, no v češtine vyjde už 15.januára

R.J. Palacio: Obyčajná tvár
Keď August (Auggie) Pullman prišiel na svet, lekári predpovedali, že sa nedožije rána. V detstve podstúpil toľko operácií, čo iní nezakúsia za celý život. Pre vrodenú poruchu, ktorej názov väčšina ľudí nevie ani vysloviť, má zdeformovanú tvár, potravu jedáva cez slamku alebo nadrobno pokrájanú, a nie je na to pekný pohľad. Málokto uhádne, kedy sa usmieva a kedy mračí. A predsa je to úplne normálny chalan, ktorý miluje Hviezdne vojny a chce žiť vlastný život.Prvých desať rokov života nemal Auggie ľahkých, no až teraz stojí pred najťažšou skúškou zo všetkých – konečne ide do školy medzi „normálne“ deti. Musí sa pripraviť na zdesené pohľady spolužiakov aj posmech neprajníkov. Niekedy bude ťažké rozoznať, kto je skutočný priateľ. Nájde v sebe dosť síl, aby v škole vydržal, alebo sa vzdá a radšej zostane doma?




Ally Condie: Dokonalý sen
V DOKONALÉM SVĚTĚ O VŠEM ROZHODUJÍ SPRÁVCI –
ZA HRANICEMI SPOLEČNOSTI VŠAK JEJICH PRAVIDLA NEPLATÍ…
Kdesi v nejisté budoucnosti pátrá Cassia ve vnějších provinciích po Kyovi, jehož sem Společnost odvedla spolu s dalšími nepřizpůsobivými na jistou smrt. Když zjišťuje, že se Kyeovi podařilo uprchnout do velkolepých, ale divokých a nebezpečných kaňonů, neváhá i ona sama riskovat život – po vysilujícím utěku z pracovního tábora se vydává po Kyových stopách do Příčného řezu, tajemného místa, v němž prý lze nalézt poslední záblesky svobodného života a možná i Vzpoury, k níž se Cassia touží přidat. 
Jenomže přeje si to samé i Ky, jenž toho o sobě zamlčuje mnohem víc, než se původně Cassie zdálo? A jaké tajemství skrývá Xander?




Vydavateľstvo SLOVART
Asi najväčším januárovým trhákom sa už čoskoro stane prvá časť novej série od Cassandry Clare - Pekelné stroje: Mechanický anjel, ktorý vychádza 23.januára. Predbehne ho však druhé pokračovanie Škaredých - Krásni, ktoré ja plánované na 8.januára. A do tretice január zakončí Lesk od Alyson Noel, ktorý vyjde 31.januára


Cassandra Clare: Pekelné stroje - Mechanický anjel
Šestnásťročná Tessa Grayová sa vydáva na dlhú zaoceánsku plavbu, aby vo viktoriánskom Anglicku našla brata. V Londýne plnom upírov, bosorákov a iných nadprirodzených bytostí, ju čaká doslova hrôza. Útočisko nájde u Tieňolovcov, ktorí jej prisľúbia pomoc, ak im na oplátku poskytne svoje tajomné schopnosti. Tessu očaria najmä dvaja najlepší priatelia: Jem, za ktorého peknou tvárou sa skrýva temné tajomstvo, a modrooký Will, ktorý od seba všetkých odháňa štipľavými komentármi a nevyspytateľnými náladami. Tessa pochopí, že si bude musieť vybrať, či zachráni brata, alebo pomôže novým priateľom zachrániť svet a že láska je to najnebezpečnejšie kúzlo zo všetkých.



Scott Westerfeld: Krásni 
Tally je konečne krásna. Jej výzor je dokonalý, jej oblečenie je úžasné, jej frajer je totálne sexi a ona je najpopulárnejšia, nová krásna. Má všetko po čom túžila. Ale za všetkou zábavou – nekončiacimi večierkami, high-tech luxusom a úplnou slobodou – je ťaživý pocit, že niečo nie je v poriadku. Niečo dôležité. A potom dostane Tally správu zo svojej škaredej minulosti. Musí sa rozhodnúť či chce zabudnúť, alebo bude bojovať za svoj život, pretože autority nemajú v úmysle nechať na žive nikoho, kto vie o Dyme a starých škaredých.







Alyson Noel: Lesk
Riley, Buttercup a Bodhi si užívajú zaslúžené prázdniny. Riley stretáva zlovestného čierneho psa, vzoprie sa Bodhiho rade a prevedie ho do ríše Tu a Teraz. Pri jeho sledovaní narazí na ducha mladej Rebeky. Riley čoskoro zistí, že napriek milému zovňajšku nie je Rebeka zďaleka tým, kým sa javí. Túto dcéru majiteľa plantáží zavraždili počas vzbury otrokov v roku 1773. Ovládaná hnevom rozsieva zlo tak, že zdržiava duše zomrelých pri sebe, v zajatí tých najťaživejších spomienok. Dokáže Riley pomôcť Rebeke odpustiť a zabudnúť bez toho, aby sa sama zbavila svojich nočných môr?
Na ktorú sa tešíte najviac? Ja pravdepodobne na Pekelné stroje, no rád si prečítam aj Krásnych, keďže prvá časť sa mi veľmi páčila.





Vydavateľstvo COOBOO 
Ako keby to bolo včera, kedy vyšlo Delírium. A viete čo? Na konci januára vyjde už jeho druhá časť Pandemonium. To je teda rýchlosť! Treba len dúfať, že preklad bude rovnako dobrý ako pri prvej časti. No o to sa, myslím, nemusíme obávať. Vychádza 21.januára. A viete o tom, že má novú obálku??

Lauren Oliver: Pandemonium
Po úteku sa Lena ocitá v Divočine a musí sa zmieriť s faktom, že všetko, čo doposiaľ prežila, ľudia, ktorých poznala – to všetko je už len minulosťou a neexistuje žiadne predtým. Tam sa pripojí ku skupine Ilegálov, ktorí majú v úmysle preniknúť do sveta „na druhej strane“, kde sa zúčastnia veľkej ceremónie. Tú usporiadala ABD – Amerika bez delirie – organizácia hlásajúca nevyhnutnsť liečby. Keď na nej však Lena stretáva Juliana, jedného z hlavných rečníkov, chlapca zosobňujúceho všetky hodnoty ABD, ani len netuší, že sa ich osudy skrížia viac, než by si kedy pomyslela.







Vydavateľstvo FORTUNA LIBRI
A to je zároveň pre dnešok aj posledným vydavateľstvom. Podobne ako s CooBoo, aj Fortuna Libri si poriadne švihla, čo sa týka druhého pokračovania Dedičky. Áno, tušíte správne. Jej druhé pokračovanie - Prímerie, je naplánované už na tento mesiac! Konkrétne 30.januára. A druhou v poradí je už štvrté a zároveň posledné pokračovanie série Krídla - Ideály, ktorá vyjde tiež 30.januára. 

Amanda Hocking: Prímerie
Keď sa Wendy Everlyová dozvedela pravdu – že je podhodenec, dieťa, ktoré príslušníci mocného trolského kmeňa Trylovia vymenili hneď po narodení, uvedomila si, že jej život už nikdy nebude taký ako predtým.
Navyše vôbec netušila, aké úzke väzby ju spájajú s nepriateľskými Vitrami, ktorí sa nezastavia pred ničím, aby ju získali. Nádej ochrániť Trylov pred hrozbou vojny má iba vtedy, ak ovládne svoje schopnosti a vydá sa za rovnako mocného príslušníka najvyššej šľachty. To však znamená definitívne sa vzdať zakázaného vzťahu s Finnom, svojím príťažlivým osobným strážcom, a zabudnúť na princa Vitrov Lokiho, ktorý ju čoraz väčšmi opantáva.
Wendy sa musí rozhodnúť medzi volaním srdca a zodpovednosťou voči ľudu, medzi láskou a povinnosťou. Ak si vyberie zle, môže stratiť všetko a všetkých…


Aprylinne Pikeová: Ideály
Totožnosť Yuki je už známa, no Klea a jej zámery sú stále zahalené rúškom tajomstva. Odhalenie súvislostí medzi prítomnosťou zimnej víly v Laurelinej škole, zvýšeným počtom trolov v okolí avalonskej brány a ich odolnosťou proti vílím elixírom však naznačuje, že Avalon stojí zoči-voči mimoriadnemu nebezpečenstvu. Laurel a Tamani sú pripravení brániť svoju domovinu, no našťastie v tom nie sú sami. Lojálnosť a odvaha ich ľudských kamarátov prináša Avalončanom nečakanú výhodu.Podarí sa Laurel a jej kamarátom ochrániť víliu ríšu? Ktorý z dvoch chlapcov si napokon definitívne získa jej priazeň?

Nepomôžem si, ale tie modré obálky..., tie sú proste úžasné. Spolu je to pekná kôpka kníh, no treba si vybrať tie najlepšie. Ktoré budú vašimi vyvolenými? 

Komentáre

  1. Dokonalý sen by mohol vyjsť aj v slovenčine už 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tie posledne dve su najkrajsie, ale aj lesk je nádherny ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bože Prímerie má dokonalú obálku ako aj prvý diel,strašne by som ich chcela mať doma ale nemôžem si pomôcť podľa anotácie mi to príde ako blbosť:/:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nečítala si ešte jednotku? No ak sa ti páči fantasy, tak určite neváhaj. Mne sa páčila a nebol som sám :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže