Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Seduktor (Sofia Vitalle)

Po päťsto rokoch sa znova začal ten kolobeh. Znova sa začal lov. Lov, v ktorom môže vyhrať len jeden. Seduktor, Pokušiteľ, Zvodca hriešnikov. Jeho úlohou je poslať sedem nevinných duší do zatratenia. Je rozhodnutý urobiť to za každú cenu. Odmenou preňho má byť dávno stratená sloboda. Do cesty mu však vstúpi neznámy cudzinec, ktorý so sebou prinesie pochybnosti. Otázky, na ktoré nikdy nedostal odpovede, sa okolo neho začnú vznášať ako búrkové mračná. Zatúži po pravde. Pravda však prináša nevídané odhalenie. Zlomí ho to poznanie – alebo posilní? Dokáže odolať pokušeniu?

Keby som v kníhkupectve videl knihu od slovenského autora (v tomto prípade dvoch autoriek pod jedným pseudonymom), asi by som len prešiel k ďalšiemu regálu. Teda aspoň tak to bežne robievam. Čo sa týka Seduktora, ten je iný. Poznám ho od čias, kedy som ani len netušil, že toto tristostranovené červeno-čierne čudo, ktoré naživo vyzerá nenormálne dobre, bude niekedy vydané v tlačenej podobe. Poznal som ho zo stránky MámTalent.sk. Alebo skôr jeho jednu spoluautorku.

Pod pseudonymom Sofia Vitalle sa skrývajú dve niečo-medzi-tínedžerkami-a-dospeláčkami baby: Veronika Kmeťová a Renáta Kosmályová. Kniha z pera dvoch autorov môže vzbudzovať predsudky - že príbeh bude kostrbatý, jednej sa bude páčiť jedno a druhej niečo úplne odlišné. V prípade Seduktora bola ich myšlienka jednotná a z pohľadu nezainteresovaného čitateľa by určite nebolo poznateľné, že knihu písali dve.

Keby ste sa ma spýtali, čo si na Seduktorovi vážim najviac, bol by to pravdepodobne veľmi dobre rozvinutý štýl autoriek. Na to, že sa jedná o ich spisovateľský začiatok a majú len niečo cez dvadsať rokov, je to naozaj veľmi kvalitné dielo. Najmä postava Seduktora je vykreslená dobre - vzbudzuje vo vás strach a určite by ste ho nechceli stretnúť v temnej uličke. Ďalej je to Ema - dievča, ktoré pri postupnom posielaní duší do zatratenia Seduktorovi škaredo skríži cestu. Síce si autorky nechávajú veľa pre seba, už v prvej časti možno sledovať vývoj silných a zapamätateľných charakterov.

Seduktor má nedostatky - a nie je ich málo. Sem-tam nájdete nejaké hluché miesto, no kniha ako celok na mňa pôsobila veľmi, veľmi dobre - a po úpravách v tlačenej forme ešte lepšie než pri prvom čítaní priamo po dopísaní. Autorky zo začiatku čitateľovi predstavia veľké množstvo postáv - a príbeh sa ustáli až od ôsmej kapitoly. No keby som mal označiť časť, ktorá sa mi páčila z knihy najviac, určite by to bola práve prvá tretina.

Veľmi oceňujem to, že baby "zabrdli" do niečoho, čo je u nás na Slovensku len málo rozvinuté alebo podporované vydavateľstvami: fantasy príbehy domácich autoriek. Autorky pripravujú aj druhú časť, no kvôli povinnostiam v škole to chvíľu (osobne verím, že bude veľmi krátka) potrvá. No na dobré sa oplatí čakať - a mám tušenie, že dvojka bude ešte lepšia. Však, baby? Seduktor ako kniha je vynikajúcim oddychovým čítaním. Len... má to jeden háčik. Určite by ste ju nemali čítať pred spaním. Teda... ak nechcete toho vášho Seduktora stretnúť niekde vo sne.

Moje hodnotenie: 

Seduktora si môžete kúpiť napríklad v internetovom kníhkupectve ABCKNIHY.SK a to na tejto adrese

Komentáre

  1. Stále rozmýšľam, či si to kúpim, alebo nie. Veľmi na knihy od slovenských autorov nie som a aj keď väčšinou nájdem pozitívne recenzie, môj názor je úplne opačný :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej. Zdieľam tvoj názor. Ja tiež slovenskú tvorbu ignorujem, čo je síce hanba, ale čo so sebou narobím?
      Ak sa ti páčia podobné knižky, siahni po nej. Alebo si prvých 8 kapitol (alebo tuším aj viac) môžeš prečítať aj na stránke Mámtalentu. Vyhľadaj si tam Seduktora a čítaj... :) A už sa hádam rozhodneš. :)

      Odstrániť
    2. Ja ich ignorujem väčšinou práve kvôli tomu, že sú to nudné braky zo normálneho života. Som fantasy človek :D Práve preto ma toto zaujíma. Ale tak napríklad som bola zvedavá aj na Som bosorka od Vity a pred chvíľou som na to čítala poriadne negatívnu recenziu, čo ma hneď odradilo. v poslednom čase u nás vydávajú samé dobré zahraničné tituly a skôr sa mi chce dať peniaze za tie ako za naše.

      Na MT som tie kapitolky už kukala a zbežne som to prelistovala. Ale nerada čítam z počítača.

      Odstrániť
    3. Ono.. niektorí majú radi radšej slovenskú tvorbu. Ale my preferujeme amíkov a britíkov :D
      Veď to. Tých dobrých zahraničných je strašne, strašne, straaašne veľa. Chcelo by to časovrat, aby sa to všetko postíhalo čítať.

      Odstrániť
    4. Ja by som ju mala rada, keby sa viac podporovali autori, ktorí píšu fantasy. Ale tak je pravda, že väčšina tých fantasy príbehov, čo som našla na nete a prečítala si ich, za veľa nestála. Niekedy mám dojem, že Slováci nemajú dosť veľkú trpezlivosť s písaním a málo sa zaoberajú vymýšľaním zápletky - teraz myslím opäť iba na fantasy žáner. Každý chce hneď všetko vydať a to sa mi na tom nepáči. Kvôli tomu to odfláknu a pri tom sa treba najprv vypísať, aby mohli tvoriť čitateľný príbeh.

      Mne sa toho na stole kopí poriadne veľa :D :D (Rezistencia, Dokonalý sen, Raz a navždy, Čo sa stalo Mare Dyerovej, štyri knihy Blue Bloods a v čítačke mám ďalších osem kníh.
      Časovrat mi netreba, stačí, ak okrem čítania nebudem musieť robiť nič iné :D

      Odstrániť
    5. Musíš to zas ale brať aj tak, že na Slovensku nie je toľko priestoru... a hm - povedzme si na rovinu - talentovaných autorov, ktorí by boli schopný písať kvalitné YA. Takže v tom bude ten problém.
      Dokonalý sen bol super, Mara detto. :D :) Takže len čítaj, čítaj. Ja sa chystám na dvojku Upírskej akadémie :)

      Odstrániť
    6. Je ich málo alebo sa im nechce a možno nemajú inšpiráciu :D Mňa vždy udivovalo, ako vedel niekto napísať fantasy, ktoré sa odohráva na Slovensku. To je taká divná kombinácia.
      UA zbožňujem a hlavne Adriana :D Prvé dva diely som čítala asi rok a zvyšok som potom prečítala za týždeň a hneď som šla na Pokrvné putá. Je to asi najvydarenejšia upírska séria a autorka to má super premyslené (takto by mali písať Slovíci!) :D :D

      Odstrániť
    7. Omg :D *Slováci :D Vyhováram sa na únavu.

      Odstrániť
    8. :D Slovíci. :D
      Bože. to bolo strašné s tou fantasy na Slovensku. :D
      No na UA som straašne zvedavý. :D čo to tá Meadová zase postvárala :D

      Odstrániť
  2. No dokelu. Včera som bola v kníhkupectve a celý čas..."Čo som to chcela?" no jasné že hento a ešte tri knihy, vrátila som sa domov s jednou. Ani jednou z tých pôvodných 4. Seduktor počká, no veľmi sa naňho teším, nie tak veľmi ako u iných, som dosť opatrná ale vyzerá lákavo. Dôfam, že bude dobrý. A tentokrát je u mňa fakt, že bude pokračovanie iba plus. Zvedavá. Áno taká teraz som. Recenzia splnila svoj účel. Nabudúce bude u mňa aj Seduktor. ;D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani ja slovenským autorom bohvieako neverím, slovenským autorom fantasy už vôbec (resp. som si ani nie istá, či dáki poriadni existujú), ale toto ma akosi zaujalo - možno preto, že tak namotávaš. :D Uvidím, možno si tiež prečítam, hm, hm... :D

    Dada / Trojveršie.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže