Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko (Jonathan Safran Foer)

Deväťročný Oskar Schell je nádejný vynálezca, hráč na tamburínu, šperkár a pacifista, zbiera fotografie a píše listy vedcom. Jeho otec zahynie 11. septembra 2001 počas teroristického útoku na World Trade Center v New Yorku. Oskar nájde v otcových veciach kľúč s nápisom „Black“, a tak si zaumieni pozhovárať sa s každým v meste, koho priezvisko znie rovnako. Dobrodružné hľadanie vedie chlapca cez celý New York, do nie tak dávnej minulosti, a zároveň sa stáva aj cestou jeho dospievania. 

Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko patrí medzi beletriu pre dospelých. Autor pre svoj príbeh zvolil za hlavnú postavu iba deväťročného hlavného hrdinu, mimoriadne nadaného Oskara. Oskar je výnimočný. Možno je malý vzrastom, no i napriek tomu sa zaujíma o viaceré vedné odbory, píše listy veľkým vedcom a jeho vzorom je vlastný otec. Verte, niektoré jeho myšlienky by sa neobjavili ani v hlavách podaktorých dospelákov. Vďaka pozitívnym ohlasom zo strany čitateľov, chlapčenskému hrdinovi a filmovému spracovaniu som od knižky očakával veľa. Jonathan Safran Foer zvolil pre svoju knižku na mňa až príliš zložitý štýl. Pôvodný námet bol vynikajúci, ale počas čítania som sa v spŕške inotajov strácal. 

Každé dieťa miluje svojich rodičov. No láska Oskara ku svojmu otcovi je ešte silnejšia než láska jeho rovesníkov. Oskar mal so svojim otcom výnimočný vzťah. Dokázali sa hodiny hrať, zabávať, ba učiť fyziku s pastelkami. Prežili spolu tie najlepšie roky. Otec, ktorý skoro v každom článku New York Times našiel nepresnú informáciu, chybu alebo zavádzajúci údaj (a tým bol pre svojho syna hrdinom), zomiera pri nešťastnej tragédii na "dvojičky". Oskar sa vydáva na dobrodružnú, nebezpečnú a miestami až nesplniteľnú cestu za pravdou. 

Hlavný príbeh skoro v každej kapitole dopĺňajú listy a ilustrácie. Práve listy tvoria veľkú časť knižky. Občas som sa v nich stratil, pretože autor prelínal viaceré generácie Oskarovej rodiny a viackrát ma siahodlhé opisy od čítania odradzovali. Na druhej strane, knižka obsahovala veľa pekných myšlienok a celkovo som si užíval skôr scény z pohľadu Oskara (najmä prvé stránky knižky, na ktorých nám autor Oskara ešte len predstavuje). Foer so svojim dielom experimentoval, vložil doň desiatky prázdnych strán a spomínané inotaje tvoria podstatnú časť diela. 

Príšerne nahlas a neuveriteľne blízko zaujme skôr dospelých čitateľov. Popri čítaní vám umožní premýšľať a emotívne prežívať autorovo poňatie tragédie z 11.septembra, ktorá otriasla ľuďmi na celom svete. Ja som však od knižky očakával niečo viac a celú koncepciu príbehu si predstavoval inak. Ku knižke bol v roku 2011 natočený rovnomenný film v hlavnej úlohe s Thomasom Hornom a Tomom Hanksom. 

Hodnotenie: 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu SLOVART. 
Knižku si môžete kúpiť TU.

Komentáre

  1. No tak toto vyzerá ako niečo čo sami bude páčiť. Ďakujem za typ.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ;) Potom som zvedavý na názor ;) Od autora existuje ešte Tree of Codes... :)

      Odstrániť
  2. Neznie to zle, ale ani ako úplne môj štýl.^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ak budeš mať čas, vyskúšaj :) môj šálok kávy to síce nebol, ale nebolo to zas ani niečo zlé :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže