Preskočiť na hlavný obsah

Vianoce prichádzajú alebo podľahnite výpredajom!

Vonku prší, nám sa nič nechce a televízia spúšťa prvé vianočné reklamy. Ideálny čas na čítanie, čo poviete? Rozmýšľali ste už o tom, čo si zaželáte pod stromček? Alebo nebodaj čo kúpite ostatným? Ak nie, mali by ste začať, pretože máme (už len) necelé 2 mesiace. Robil som si, samozrejme, srandu a pevne dúfam, že sa opäť "vráti leto", teda aspoň teplotami. Keď som už spomenul Vianoce, existujú darčeky (knihy), ktoré stoja za to a ktoré sa zároveň ocitli vo výpredaji. Prečo teda prvú várku akcii nevyužiť a nepotešiť tak seba a najbližších? 

Ak chcete potešiť samého seba
Počuli ste už o Nočnom cirkuse? Na stránke buxu ho totiž nájdete za smiešne 3€
Erin Morgenstern má nádherný dar rozprávať. Od prvej strany až po poslednú som jej verila každé jedno slovo. Vo vzduchu som cítila vôňu pukancov, karamelu či škorice. Na pokožke ma príjemne hrial oheň a pri pohľade na vystúpenia ma mrazilo v kostiach. Ozaj som mala pocit, že prechádzam cirkusom a híkam pri pohľade na vnútro stanov. Na jazyku sa mi rozplývali lahodné chute dobrôt a pri pohľade na obyvateľov cirkusu sa mi v srdci preháňalo milión pocitov. 



Opäť rovnaké vydavateľstvo. Opäť rovnako skvelá cena. Dá sa nevymeniť 4€ za Ty proti mne?
Keď som You Against Me začala čítať, prestalo byť pre mňa fyzicky možné odložiť knihu a robiť niečo iné. Na celých vyše 400 stranách nenájdete jediné hluché miesto, hĺtate slovo za slovom aby ste sa čím skôr dozvedeli, čo sa stane ďalej. Sviežou zmenou pre mňa bol prechod zo zamerikanizovaného „high school“ prostredia na anglické sídlisko, vďaka ktorému ste si pripadali, ako by sa príbeh odohral po oknami vášho paneláku. Už som aj zabudla, aké príjemné je čítať knihu, ktorá sa pre zmenu neodohráva v Amerike.



Moja obľúbená a mnou-vždy-do-nebies-vychvaľovaná kniha Naprieč vesmírom. Hádajte, za koľko. 

Bolo naozaj zaujímavé pozorovať, ako sa vyvinula spoločnosť za tie roky v uzavretom priestore. Prišlo mi to čudné. Neprirodzené. Choré. Pritiahnuté za vlasy. No nemala som problém uveriť tomu, že sa tak naozaj vyvinuli. Dávalo to zmysel. Budete neveriacky krútiť hlavami či znechutene krčiť nosom. Môžete si myslieť, že viete, čo máte očakávať a že tušíte, kto za tým všetkým je. Ja som si to tiež myslela. A potom som dočítala poslednú stranu a bolo to ako keby Beth odistila granát. BUM! A nebudete sa vedieť dočkať druhého dielu. 


Ak chcete urobiť radosť rodičom

3€! 3€! No verili by ste tomu?
V pútavom a miestami až desivo mrazivom príbehu rozpráva mladučká Lina o tom, ako sa počas stalinských deportácií Litovčanov v roku 1941 dostala spolu s matkou a bratom do pracovného tábora na ďaleký Sibír. Jej otca, univerzitného profesora, obvinili z protisovietskej činnosti a popravili vo väzení. Rodina odhodlaná nedať sa zlomiť znáša ustavičné ponižovanie, muky a trápenie dozorcov, ale aj nehostinnú zimu za polárnym kruhom, ktorej mnohí z deportovaných podľahli. Bojujú o každú omrvinku chleba, o každú vykopanú repu, aby mali čo do úst. Mnohí chorľavejú, no v blízkosti niet lekárskej pomoci. V najdrsnejších podmienkach sa postupne odhaľujú charaktery deportovaných, ale aj ich strážcov. Niektorí prejavujú ľudskosť, súdržnosť, súcit a pokoru, ďalší by radi prežili aj na úkor iných. No aj v tomto neľudskom a mrazivom prostredí vzplanie láska... Podarí sa Line, jej bratovi Jonasovi a matke prežiť, alebo sa stanú obeťami krutého zaobchádzania, hladu a vyčerpania uprostred nekonečnej ľadovej pustatiny?
oficiálna anotácia

Celú ponuku vydavateľstva Ikar si môžete prezrieť na tejto adrese. Na koniec mám len jednu otázku. S ktorou knihou dnes strávite poobedie? Ja som práve dočítal Drozdajku a chystám sa na Banku tiel a Mrazivé leto. 

Komentáre

  1. Proč s knihou Medzi odtieňmi sivej radost rodičům? :) i TY si ji přečti !!! :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasné, aj ja :) ale podľa anotky to vyzerá ako čítanie skôr pre dospelejších :)

      Odstrániť
    2. tiez si nemyslim ze by to malo byt zaradene do kategorie pre rodicov aj vzhladom na to kolko rokov ma hlavna postava :) rozhodne to odporucam si precitat :)

      Odstrániť
    3. majú to zaradené ako beletria pre dospelých a spoločenské romány, takže preto :)

      Odstrániť
    4. heh neviem ci by som tomu zaradeniu verila kedze v tejto istej kategorii sa vyskytuje aj Navzdy od Noelky ;)

      Odstrániť
  2. Poobede som nečítala, ale za chvíľu sa chystám na Päťdesiat odtieňov sivej... som zvedavá !! :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže