Preskočiť na hlavný obsah

APRÍLOVÉ knižné novinky

Podobne ako aj pestré aprílové počasie, aj aprílové knižné novinky nás môžu (ne)príjemne prekvapiť. Od včera ste mohli v kníhkupectve nájsť novú Greenovku Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín alebo Stretnutie, ktoré pochádza z trochu iného súdku. Ktoré ďalšie knihy môžeme tento mesiac očakávať? Nie je ich síce veľa, ale určite ide o kvalitné tituly. 

J.Green: Poučka o podstate predvídateľnosti Katherín (1.4)
Colin má vo vzťahu k nežnému pohlaviu svoj jasný typ – dievčatá, ktoré sa volajú Katherine. Má to však chybu – zakaždým od nich dostane kopačky. Stalo sa mu to už presne 19-krát. Tento fanúšik prešmyčiek má odrazu strach, že je odpísaný, lebo zo zázračného dieťaťa zrejme nikdy nevyrastie dospelý génius, a tak sa vyberie na road trip. Vo vrecku má desaťtisíc dolárov, za pätami diviaka a na sedadle spolujazdca najlepšieho kamaráta s nadváhou a s nehynúcou láskou k Sudkyni Judy, ale chýba mu Katherine. Colin má jasný cieľ: dokázať platnosť Poučky o podstate predvídateľnosti Katherín. Dúfa pritom, že pomocou nej získa možnosť predpovedať budúcnosť akéhokoľvek vzťahu a tak pomstí všetkých nešťastných zberačov kopačiek. Čo sa v skutočnosti vďaka poučke stane? 

Gail McHughová: Stretnutie (1.4)
Po skončení vysokej školy a nečakanej matkinej smrti sa Emily Cooperová presťahuje do New Yorku, aby tam začala nový život so svojím novým priateľom Dillonom Parkerom. Nevie si predstaviť život bez neho – aj keď vnútorný hlas ju napomína, aby spomalila. Emily si na začiatok nájde prácu v reštaurácii – a potom stretne Gavina Blaka. Gavin, bohatý a známy plejboj, je nebezpečne príťažlivý a očarujúci muž. Ich prvé stretnutie je krátke, no stačí na to, aby sa v Emily prebudili všetky zmysly. Emily sa tomu pre pocit viny voči Dillonovi bráni, ale Gavin sa nemieni vzdať bez boja. Lenže dôvera je krehká, sklamanie obrovské a napokon sa schyľuje k unáhlenej svadbe... Keď však Dillon ukáže svoju pravú tvár, Emily vie, že musí niečo urobiť, inak zničí všetkých vrátane seba. Ale ako sa má rozhodnúť, keď nemôže veriť ani vlastnému srdcu?

Sally Greenová: Polodivý (7.4)
Vo svete smrteľníkov žijú dva znepriatelené tábory čarodejníkov, čiernych a bielych. O svoje miesto na život medzi nimi bojuje sedemnásťročný Nathan, všetkými nenávidený pre svoj pôvod. Je nemanželským synom Marcusa, najmocnejšieho čarodejníka na svete, a jediný, kto ho dokáže poraziť. Nathan získal od otca vzácny dar, magickú schopnosť, ale ak sa ju nenaučí ovládať, vystaví sa veľkému nebezpečenstvu. Za pätami má lovcov a tí sa nezastavia pred ničím. Chcú ho chytiť a donútiť otca zabiť. Hoci je Marcus stelesnením zla, Nathan mu vďačí za život. Nikdy sa proti nemu nepostaví. Lenže ak to neurobí, na svoju lásku Annelise môže zabudnúť. Jej život sa dá zachrániť len výmenou za Marcusovo srdce. Natan sa tak ocitá v neriešiteľnej situácii.

Andrew Fukuda: Pasca (7.4)
Keď zapadne slnko, je čas na útek... Ako zostať nažive vo svete, v ktorom sú ľudia považovaní za pochúťku? Ľudstvo je na pokraji vyhynutia. Zrodila sa nová rasa. Zostávajúci ľudia sa musia prispôsobiť alebo zomrú. Gene, Sissy, David a Epap spolu so zvyšnými dievčatami z Misie urýchlene odchádzajú vlakom nevedno kam. Bojujú o holý život a snažia sa zachrániť jeden druhého. Existuje ešte nádej: liek. Vedia, že šanca na uzdravenie a šanca na lepší život pre všetkých existuje. Jediným cieľom je nedostať sa znova do pasce. Osud pripraví Genovi ďalšie prekvapenie... Ústredná téma príbehu Andrewa Fukudu prináša vzrušujúcu zápletku, kde boj o prežitie je každodennou súčasťou života ľudí, ktorí ešte na zemi zostali. Veľkolepé finále strhujúcej trilógie!

E. Lockhartová: Ostrov lhářů (14.4)
Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE! 

Báječná rodina Sinclairových. Soukromý ostrov. Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku. Skupina čtyř přátel — Lhářů —, jejichž přátelství začne být destruktivní. Revoluce. Nehoda. Tajemství. Lži a další lži. Pravá láska. Pravda. Moderní, sofistikovaný thriller od držitelky Printz Award a finalistky ational Book Award. "Napínavé, nádherné a neskutečně chytré. Ostrov Lhářů je opravdu nezapomenutelný."
                                        — John Green, autor bestselleru Hvězdy nám nepřály

Komentáre

  1. Nová? Niekoľko rokov stará! =D Vedela som, že nová ako skutočne NOVÁ Greenovka by mi neunikla ... Ale tak John je hviezda, na ktorú sa dá spolahnúť či ide o smutné Hviezdy či uletené Papierové mestá.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže