Preskočiť na hlavný obsah

Mesačná chvastačka za jún

Usporadúva Judit

Tak... školský rok ubehol ako voda. A teraz to nemyslím obrazne, naozaj sa cítim, akoby som tam - vystrašený a plný očakávania - na školskom dvore gymnázia stál na začiatku septembra a čakal na to, čo príde. A zrazu je tu 29.jún, včerajšie vysvedčenia a kopec ďalších papierov, no najmä spomienok, kamarátstiev a možno aj vedomostí... No je to tak, život ide veľmi rýchlo a aj keď som sem neprišiel trúchliť, dojemný úvod som si neodpustil.

Jún ľahký nebol. Aj keď som očakával, že skapatý budem až do samého konca, len pred zošitmi a knihami, nebolo tomu tak. Síce som si napísal pár písomiek, ale všetko som - už to môžem povedať - zvládol hravo (keď sa už tento článok nazýva chvastačka - so samými jednotkami a pamätným listom za vynikajúce výsledky). A keď prišiel vytúžený fajront, užil si aj ten kopec kníh, ktorý sa mi opäť nazhromaždil. 

Ale späť ku knihám. Pribudlo ich naozaj veľa - deväť. A pohľad na ne vyzerá asi takto:


Medzi prvými sa v mojej knižnici objavili kúsky z vydavateľstva Fortuna Libri. Jednou z nich je aj Oheň, ktorý som pred chvíľou recenzoval na blogu. Ďalšími je Drvič, ktorého budem možno recenzovať tiež a Návrat z temnoty, od ktorého som... narovinu čakal viac. No ďalšie knihy mi to určite vynahradili - konečne som sa dokopal ku kúpe Ohnivej a Iskrivej a doplnil si tak celú sériu. Farebne to v poličke vyzerá úžasne a už nejaký ten piatok ich častokrát jedným očkom obdivujem. 

Ďalšími sú knihy z Vydavateľstva Fragment. Jedna sklamala, druhá naopak príjemne potešila. Tou lepšou bolo rozhodne trináste (naozaj, dobre vidíte) pokračovanie Upírskych denníkov. A aj keď je to číslo zdrvujúce, kniha stála za prečítanie. Tou horšou boli Ľadové oči, ktoré ma po celkom vydarenej prvej časti tejto edície dosť sklamali. Ako som aj na goodreads písal, oceňoval som, že kniha bola tak krátka a zhltol som ju pri cca. hodinu a pol trvajúcom chillovaní na balkóne. Lebo ak by bola dlhšia, pravdepodobne by som uja psychopata, ktorý v nej figuroval, vlastnoručne zakilloval. Na recenziu sa už dlhšie odvažujem, nastane tak dnes alebo zajtra.

Predposlednou je Rekviem od COOBOO. Záver série kvalitný, ako ste si mohli prečítať aj v mojej recenzii. No a poslednou je trochu iný súdok. Môj úlovok z burzy kníh, ktorý organizovala naša angličtinárka, mi prišiel ešte pred prázdninami (ako som ticho dúfal), čiže si ju budem môcť užiť v lete. Konkrétne ide o Forbidden Friends, ktorá je síce určená pre 10+, ale o to viac sa mi bude ako prvá kniha v angličtine čítať lepšie, keď nebude náročná. A možno vďaka nej a sérii ďalších začnem plynulo čítať aj v cudzom jazyku. 


To je odo mňa na dnes všetko. Vidíme sa opäť o mesiac, no pravdepodobne s menšou nádielkou. Alebo až o dva v dvojmesačnej letnej chvastačne. Enjoy the summer!

Komentáre

  1. Haha. Ale neboj, aj ty sa ku nim raz dostaneš, určite ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Páni, 9 kníh... všetky vyzerajú super

    Aj ja už konečne chcem mať recenzné výtlačky! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ach s tým úvodom sa dosť stotožňujem, nemôžem uveriť, že mám prvý ročník už za sebou a tak úspešne.:O Akurát som nedostala listinu, ale knihu.:D
    A super prírastky.^^"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to gratulujem :))
      Veru, všetko ubieha akosi prirýchlo.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže