Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Búrka - Uväznený v čase (Julie Cross)


Prítomnosť, rok 2009. Jackson Meyer je normálny mladý chalan - študuje, má priateľku...
Má však schopnosť, o ktorej mnohí ľudia iba snívajú. Dokáže cestovať v čase do minulosti. Nedokáže meniť ani ovplyvňovať budúcnosť, môže len znovu prežiť to, čo sa už stalo. Jedného dňa do Jacksonovho života vtrhnú dvaja neznámi muži a v zápase je jeho priateľka Holly smrteľne zranená. Jackson v zúfalstve skočí o dva roky späť do roku 2007. Nedokáže sa však vrátiť do súčasnosti. Je uväznený. Stojí tvárou v tvár "Nepriateľom času", ktorí ho prenasledujú. Čo všetko je ochotný obetovať pre záchranu svojich blízkych a možno aj celého sveta? Aké tajomstvá obklopujú jeho život?

Cestovanie v čase
Téma cestovania v čase je v súčasnosti veľmi populárna a chytili sa jej už viacerí spisovatelia - Julie Cross teda nie je prvou ani poslednou. Musím povedať, že som od Búrky čakal asi príliš, ale knižka vôbec nebola zlá. Bolo však vidieť, že sa jedná o autorkin debut a presuny v čase na mňa občas pôsobili príliš kostrbato a niekedy som sa v nich aj strácal. Na druhej strane ale treba povedať, že bola táto úvodná časť trilógie veľmi dobrou oddychovkou a jej čítanie som si aj napriek pár zádrhom užil.

Príbeh písaný z pohľadu chalana
Jackson, hlavný hrdina, si už tínedžerskými strasťami prešiel, no keďže sa veľmi často vracia retrospektívne do svojich mladších liet, nemusíte sa báť, že by bola jeho dospelácka postava pre vás nezaujímavá. Musím povedať, že som si ho obľúbil a autorku treba za jeho charakter pochváliť. Určite mi sadol viac než Holly, no keďže sa jedná o trilógiu, verím, že sa s ňou v druhej časti väčšmi skamarátim. V knihe sa okrem toho nachádza množstvo postáv, ktoré sa v príbehu vyskytujú len zriedkavo, pretože väčšinová pozornosť je sústredená najmä na Jacksona a jeho parťáka Adama.

Raz tu a o chvíľu zas inde... 
Ako som už spomínal, Julie Cross do príbehu zakomponovala cestovanie v čase na môj vkus až príliš často a aby ste pochopili, v ktorom roku a dni sa práve hlavný hrdina nachádza, musíte byť na príbeh stále plne koncentrovaní - čo môže trebárs niektorých čitateľov znepokojovať a od knižky odradiť. Ak sa však do príbehu vžijete, pár chybičiek krásy statočne prehliadnete.

Celkovo si myslím, že Búrka je podarenou knihou a oplatí sa prečítať si ju. Nie je to síce svetoborné dielo, no sú tu čitatelia, ňou boli ohromení, takže si myslím, že ak podobné príbehy obľubujete, knižka by mala určite patriť do výbavy vašej poličky. Kúpiť si ju môžete napríklad na tejto adrese.

Za poskytnutie recenzného výtlačku by som rád poďakoval Vydavateľstvu Fragment. 

Komentáre

  1. Ja som recenziu na túto knihu písala včera a veľmi som rozmýšľala nad tým, ako mám formulovať, že sa mi veľmi páčila, no môžete sa v tých skokoch stratiť. Nechcela som ich vyľakať, takže som napísala, že musia mať pokoj pri čítaní, aby sa v tých skokoch nestratili. Zo začiatku to pre mňa bolo náročné, no potom som sa nenechala ničím rozptýliť a zorientovala som sa rýchlo. Pre mňa to bolo výborné čítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já to mám teď rozečtené, a musím říct, že jsem se, jak jsi psal, v některých skocích ztrácela. :)
    ale je to příjemná změna, kdy hlavní postava je pro změnu kluk. A není to vůbec špatné! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež som sa miestami strácala v tých skokoch, ale nakoniec som sa tak všeobecne vyznala. Možno som to čítala len veľmi rýchlo a tak sa mi to pomiešalo 8D ale kniha sa mi veľmi páčila, nie každý autor by dokázal napísať taký koniec! :O

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Chlapec v pásikavom pyžame (J. Boyne)

Len si zaspomínajte, akí ste boli v deviatich rokoch . Lepili ste si tetovačky na ruku, rozčuľovali sa nad legom, ktoré nie a nie postaviť alebo ste plakali nad rozbitým kolenom ? To je realita každého z nás . Teda... skoro každého. Bruno také šťastie nemal. Jeho otec dostal pracovné miesto ďaleko od svojej rodiny , a tak sa všetci sťahujú do zvláštneho miesta, ktoré sa Brunovi ani trochu nepáči. Nie je tam nikto, s kým by sa mohol hrať a podeliť sa o svoje zážitky. Ako poriadny dobrodruh zbožňuje objavovanie nových vecí a plot , ktorý sa tiahne kam mu len oko dovidí, ihneď upriami jeho pozornosť . Keď však objaví ďalšieho chlapca , jeho tajné prechádzky naberú úplne nový rozmer.  Už na začiatku by som rád povedal, že neznášam vojny a aj keď so mnou budú mnohí nesúhlasiť, zastávam názor, že ľudská hlúposť a chamtivosť nemá konca kraja . Anotácia tohto príbehu však nedokáže opísať všetky pocity , ktoré pri čítaní Chlapca v pásikavom pyžame zažijete. Nie, nie je to obyčajný

RECENZIA: Tí, ktorí zlyhali (M. Hjorth, H. Rosenfeldt)

Prvú obeť vraha objavili v opustenej budove školy. Známa televízna hviezda bola priviazaná k stoličke a obrátená tvárou k stene. Na krku mala štítok s nápisom „neprospel“ a v hlave otvor po strele z jatočnej pištole. Na operadle stoličky bol pripevnený niekoľkostranový vedomostný test. Súdiac podľa počtu chybných odpovedí, obeť pravdepodobne zlyhala v najdôležitejšej skúške svojho života. Nebezpečný páchateľ je čoraz odvážnejší, obetí pribúda . Zdá sa, že kriminalisti z Riksmordu majú do činenia s inteligentným, no zjavne chorým človekom , ktorého ženie nenávisť k povrchným idolom súčasnej doby. Lenže dôkazy im chýbajú a stopy unikajú. Žeby kľúčom k objasneniu prípadu bola anonymná osoba, na ktorú Sebastian Bergman náhodou natrafí v chatovacej miestnosti?  Tí, ktorí zlyhali sú v poradí piatou knihou zo série Sebastiana Bergmana , ktorá vyšla v slovenčine. Do jej čítania som sa púšťal s očakávaním, keďže sa mi predošlé diely veľmi páčili . Aj napriek tomu, že patria do kat

Bozky, ktoré zmenia váš život | ukážka z knihy
Tisíc chlapčenských bozkov (Tillie Coleová)

Niekedy mám pocit, akoby sa so smutnými príbehmi roztrhlo vrece. Avšak práve takéto knihy zaznamenali v súčasnosti obrovský úspech . Možno aj pre hlbokú myšlienku , ktorú vo svojom vnútri nesú. V prípade Tisícich chlapčenských bozkov je to užívať si život, zanechávať si spomienky a vyťažiť z každej chvíle čo najviac. Spomínaná kniha sa do môjho povedomia dostala asi pred troma mesiacmi, keď som ju zahliadol na internetovej stránke vydavateľstva. V tom čase som netušil, že budem dnes písať o knihe, ktorá ma doslova vyšťavila . Rozosmiala, zarmútila, ale aj rozplakala . Síce to môže znieť ako klišé, hltal som stranu za stranou a žasol nad smutno-šťastným príbehom, ktorý autorka vytvorila. Vďaka príjemnému štýlu a hlbokému posolstvu, ktoré táto kniha nesie, sa z románu Tisíc chlapčenských bozkov stala jedna z najlepších kníh , ktoré som za posledné obdobie čítal.    "Dávnejšie som jej povedal, že nemám žiadne tajomstvá. Nie pred  ňou. Bola jediná osoba, ktorá ma dokonale