Preskočiť na hlavný obsah

Máj - lásky čas alebo Knižné páriky, ktoré ma zaujali

Pomaly sa nám končí najzamilovanejší mesiac z celého roka. Poznáte to... láske podľahli mnohí. Vravievam si to najmä keď sa snažím prervať do svojej triedy, stretajúc x-nových olizujúcich sa párikov, z ktorých priam srší zamilovanie. Viete si to určite predstaviť. Pri príležitosti tohto (občas až nechutného) pohľadu sa mi v hlave zrodila myšlienka napísať pár riadkov o knižných pároch, ktoré azda nechýbajú skoro v žiadnom diele pre mládež. Ferko objaví čaro bičíku, Marienka je celá natešená, že môže skúšať nové veci, a bestseller je na svete!

Nemusíte sa báť, posledná veta bola len názorný príklad toho, ako si súčasné autorky (ne)zaručene získajú priazeň čitateľov (a najmä čitateliek). Ak by som mal vravieť o najbizarnejších knižných pároch, na prvom mieste by bol Damen a Ever zo série Nesmrteľní. Svoju cestu k sebe si budovali šesť kníh - a Alyson Noel dokázala vymyslieť aj nemožné, aby sériu urobila jedinečnou. S čistým svedomím môžem povedať, že sa jej to podarilo, aj keď u väčšiny čitateľov to vyvolalo skôr negatívny dojem. Čo už, vravieva sa, že aj zlá reklama je reklama - a v tomto prípade to určite platí. 

Ďalšou pseudo-kategóriou je Pár, ktorému som to straaašne veľmi prial. Sem právom patrí Anna a Benett z knihy Čas medzi nami od Tamary Ireland Stonovej (takej tej bielej knižky s tvárou, ktorá pripomína skôr román pre rozvedené ženy ako mládežnícky príbeh). Anna žije v roku 1995, Benett bol v tomto roku ešte len v plienkach. Dokáže však cestovať v čase a to im umožňuje udržať spoločný kontakt. Musím povedať, že to bola celkom sranda a celý čas som im to želal, lebo boli ochotní urobiť hocičo, aby ich láska pretrvala. Knižku vám môžem len a len odporúčať, no ako to je s prekladom druhej časti ani srnka netuší. V českých edičných plánoch vraj nie je (aj keď je to vzhľadom na ich super obálku škoda) a o Slovenskom vydaní pochybujem. 

Titul Najprekvapivejší pár udeľujem Camryn a Andrewovi z Radšej nikdy od J.A.Redmerski. Spočiatku knižka vyzerá ako nevinné dielo (po pár knihách som pochopil, že ide iba o taktiku autoriek), kedy na seba obaja dvesto strán pokukujú v autobuse, vymieňajú si slúchadlá, tvária sa, že jeden druhého nezaujímajú, no zrazu medzi nimi preskočí iskra, ktorá vzbĺkne plameňom - silným a intenzívnym. Obaja zisťujú, že ich cesta za zabudnutím nabrala rýchly a ehem... príjemný spád a myslím, že ostatné si dokážete domyslieť aj sami. J.A.Redmerski ma teda šokovala na plnej čiare, knihu ale napísala vynikajúco a už sa neviem dočkať druhej časti. 

Teraz ale prejdem zo žartov k trochu vážnejšej téme. Pretože nie všetko je živote len vtipné a usmievavé. Paradoxom je, že práve smutné a dojemné príbehy majú na čitateľov najväčší dosah a vo veľa prípadoch sa stanú doslova fenoménom. Kategória Najsmutnejší pár venujem Hazel a Augustovi Na vine sú hviezdy, ktoré čoskoro vyjdu vo filmovej štramáckej obálke. Túto knihu nemusím extra predstavovať, vo svete patrí medzi najväčšie fenomény a získala si srdcia aj Slovákov. Láska medzi Hazel a Augustom vás citovo vyšťaví. Ak plačete pri telenovelách (ako trebárs moja babka), na Na vine sú hviezdy si namiesto vreckoviek pripravte kýblik. John Green je pán spisovateľ a pochybujem, že existuje niekto, ktoré by ho v "emočnom vydieraní" prekonal. 

Na záver prinášam špeciálnu kategóriu. Dievča, ktoré si musíte uloviť... A doslova! Možno si ešte pamätáte na sériu Draki, ktorá vychádzala pominulé roky. Will so svorkou lovil draky - aspoň sa o to snažil, no keď mu cestu skrížila pohľadná dračica Jacinda, ktorú mal uloviť, dobre si rozmyslel, čo urobí. Stačilo pár pohľadov a Will bol donútený vykonať niečo zakázané. Trochu nezvyčajný príbeh od Sophie Jordanovej by určite nemal chýbať vo vašich knižniciach. Je pravdou, že po prvom dieli trochu klesla kvalita zvyšných dvoch častí, no určite sa oplatí prečítať si ich.

Úmyselne som sa snažil vyberať tituly, ktoré sa dočkali menej pozornosti, ako by si možno zaslúžili, no čo sa týka párov v knihách, nikdy sa nedá spomenúť všetky. V komentoch sa môžete podeliť o tie, ktoré v srdciach zostali vám :-). 

Komentáre

  1. Moc pěkný článek! :) Knížku Na hraně zapomnění od J.A. Redmerski jsem sice neměla moc v plánu číst, ale normálně si mě na to teď opravdu nalákal, takže až to v češtině vyjde, asi se po tom mrknu. :D Na Čas mezi námi se chystám a jsem zvědavá, co na to řeknu. :) Co se týče knihy Hvězdy nám nepřály - pořád si nějak nejsem jistá, jestli se do toho pouštět nebo ne. Uf... Já u toho nechci brečet. :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečítaj si obe :)) Edge of never je veľmi zaujímavá knižka, určite by si nemala váhať :)
      No a hviezdy... Neboj, aj keď si možno poplačeš, tak budeš veľmi šťastná, že si si ju prečítala :)
      Díky za pochvalu!

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Aký je váš názor na fanfiction? | súťaž o knihu Bozk

V posledných týždňoch sa na knižných blogoch a sociálnych sieťach spomínala kniha After: Bozk viac než často. Fanficion na populárnu hudobnú skupinu One Direction , ktorá spôsobila šialenstvo po celom svete, totiž už o malú chvíľu vyjde aj v slovenčine . Napriek tomu, že má spomínaná hudobná skupina množstvo odporcov, čitatelia si knihu After: Bozk doslova zamilovali . A keďže som bol jedným z tých, ktorí si mali možnosť prečítať knihu s malým predstihom, za seba môžem povedať, že ma príjemne prekvapila .  Hoci malo After  skoro šesťsto strán a viaceré pasáže sa v ňom niekoľkokrát opakovali, aj tak ma čítanie tejto knihy bavilo a nevedel som sa od nej odtrhnúť. Anna Toddová píše naozaj pútavo a musím sa priznať, že som je to celé zhltol aj s navijakom . Do príbehu vniesla realistickú atmosféru a ja som jej uveril každé slovo. Súhlasím, hrdinovia sa neraz správali hlúpo a nerozvážne, avšak takí mladí ľudia sú. Majú chyby, a rovnako ani táto kniha nie je dokonalá , ale určit

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže

Keď si knihomoľ volí svoju budúcnosť

Veľmi dobre si spomínam na svoj prvý deň v škôlke . Na to, keď som uplakaný vychádzal z tej hrôzostrašnej budovy , v ktorej na mňa pani učiteľka kričala, aby som neplakal. A taktiež aj na to, ako som sa bál, no môj strach bol úplne zbytočný. Akoby to bolo pred mesiacom, keď som prvýkrát vstúpil do triedy a našiel si na lavici knižku, na ktorej názov si už nespomínam. Akoby všetky tie roky driny ubehli ako voda - a dnes stojím pred veľkým rozhodnutím . Čím budem v budúcnosti? Avšak taký je život - dennodenne sa musíme rozhodovať o svojom nasledujúcom kroku , o tom, či najprv vynesieme smeti, ktoré už doslova kričia "Vynes ma!" alebo ostaneme ešte chvíľu ležať pred obľúbeným seriálom . Celý život je o rozhodnutiach, no voľba vysokej školy a svojej budúcnosti niečím tak ľahkým určite nie je. A keďže nechcem, aby bol tento blog iba o recenziách a ukážkach z kníh, rozhodol som sa porozprávať vám niečo z môjho skutočného života . Možno si poviete - čo bláznim, veď som le