Preskočiť na hlavný obsah

JANUÁROVÉ knižné novinky

Hoci v decembri vyšlo menej kníh, v januári sa môžme tešiť na väčší počet noviniek. Na svoje si určite prídu fanúšikovia seriálu The 100, Divergencie či milovníci diel Samanthy Youngovej. Nebudem teda viac zdržovať! Takto vyzerajú januárové knižné novinky...

Kass Morgan: 21.deň (12.1)
Už stovky rokov na Zem nikto nevkročil – až doteraz. Od pristátia stovky odsúdencov uplynulo už 21 dní. Sú to jediní ľudia, ktorí žijú na planéte... alebo si to aspoň myslia. Tvárou v tvár neznámemu nepriateľovi sa Wells pokúša udržať skupinu pohromade. Clarke sa zatiaľ snaží odhaliť tajomstvo údajne opustenej planéty a pomôcť Bellamymu nájsť jeho sestru – bez ohľadu na možné následky. A na vesmírnej stanici musí Glass podstúpiť neľahkú voľbu medzi životnou láskou a samotným životom. V pokračovaní knihy Prvých 100 autorka odhaľuje neuveriteľné tajomstvo, spochybňuje všetky istoty a testuje pevnosť ľudských vzťahov. A ak chce sto odsúdencov prežiť, musia si uvedomiť, že existuje len jediné riešenie – zabudnúť na spory a spolupracovať.

Samantha Youngová: India Place (13.1)
Hannah videla Marca naposledy pred piatimi rokmi. Bol jediný muž, ktorého milovala, a jediný, s ktorým strávila noc. Po tej jedinej vášnivej noci Marco bez slova zmizol a opustil Škótsko aj Hannah. Tá musela znášať následky ich zblíženia sama, neschopná nadviazať nový vzťah. Náhoda dvojicu opäť spojí a Marco zo všetkých síl bojuje o šancu na vysvetlenie svojho konania v osudnú noc. Je odhodlaný urobiť všetko pre to, aby lásku opäť získal, a tak prenasleduje Hannah na každom kroku a prosí o odpustenie. Práve vtedy, keď si Marco myslí, že spoločná budúcnosť je na dosah ruky, nečakané odhalenie vynesie na svetlo sveta Hannahinu bolesť, ktorú pred ním starostlivo tajila. Trpké spomienky môžu dvojicu rozdeliť skôr, ako vôbec využijú šancu na nový začiatok.

Erika Johansenová: Kráľovná Tearlingu (13.1)
V deň svojich devätnástych narodenín sa princezná Kelsea vydá na nebezpečnú púť. Márnivá a sebecká kráľovná Elyssa je mŕtva a Kelsea musí zasadnúť na trón, ktorý jej právom patrí. Na dievča s nezvyčajnou jazvou a magickým náhrdelníkom však z každej strany striehnu nepriatelia. Urobia všetko pre to, aby zabránili jej korunovácii za vládkyňu Tearlingu. Hoci Kelsei koluje v žilách kráľovská krv, nepozná svoj ľud a nevie nič o krutovláde svojej matky ani všetkých hrôzach, ktoré sa v krajine dejú. Kelsea sa nepoddáva, no stačí jediný trúfalý čin následníčky trónu a kráľovstvo zasiahne nemilosrdná pomsta tyranskej vládkyne susedného Mortmesnu, červenej kráľovnej, obávanej čarodejnice. Až vtedy sa ukáže, komu môže Kelsea skutočne dôverovať. Mladá vládkyňa sa tak podrobí skúške ohňom... ak sa jej podarí ostať nažive.

Rebecca Donovanová: Sotva dýcham (15.1)
„Strávila som väčšinu svojho života snažením sa dosiahnuť budúcnosť, ktorá však stále neprichádzala; a snažila som sa aj vyhýbať sa minulosti, ktorá ma nechcela pustiť. Nepamätám si, že by som niekedy začala žiť v okamihu, v prítomnosti, v tej sekunde, v ktorej som práve bola.“ Zápas Emmy Thomasovej o vytúžený domáci život dospel do srdcervúceho záveru v poslednej kapitole Dôvodu dýchať. Teraz Emmine tajomstvo vyšlo na povrch, ale jej mučiteľka jej nemôže viac ublížiť. Emmu však neustále prenasleduje tá noc. Modriny môžu vyblednúť, ale jazvy a strach zostanú. Ako napraví svoj život, keď stále sotva dýcha? Prvá časť bestsellerovej trilógie Dych dostala autorku Rebeccu Donovan na najvyššie priečky predajnosti v USA Today, či The Wall Street Journal. 

Moira Youngová: Planoucí hvězda (21.1)
Saba je odhodlaná vzít osud pevně do svých rukou a porazit DeMala. Ten se rozhodl vybudovat Nový Eden – místo, kde mají místo jen mladí a zdraví, kteří budou věrně sloužit jeho zájmům. Zároveň místo, kde ovšem nemají místo staří, nemocní ani neposlušní. A Saba by se mohla stát spoluvládkyní Nového Edenu. A DeMalo jí nabízí dokonce ještě svůdnější nabídku, které prakticky nejde odolat. Ovšem musela by zradit své přátelé i vše, v co do teď věřila. Jak se Saba rozhodne? Dokáže změnit doslova celý svět? Cesta nikdy nebyla nebezpečnější a zrada číhá i v těch nejméně tušených místech v dech beroucím závěru trilogie Krvavá cesta.

 Veronica Roth: Štyri (30.1)
Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.

Komentáre

  1. Ja sa najviac teším na 21. deň, Štyri, ale aj na knihu Môj nie príliš sladký život. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Keď už teda vychádza 21.deň mohla by som si prečítať Prvých sto , seriál milujem ale ku knižke som sa ešte nedostala , neviem .. nemyslím že bude dobrá :D Som zvedavá aj na Štyri, každý ma na ňu iný názor..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zrovna čítam Rezistenciu a hneď po nej sa pustím do Experimentu, takže môj jasný januárový favorit je Štyri. Ale Sotva dýcham ma tiež celkom zaujalo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže