Preskočiť na hlavný obsah

Keď si knihomoľ volí svoju budúcnosť

Veľmi dobre si spomínam na svoj prvý deň v škôlke. Na to, keď som uplakaný vychádzal z tej hrôzostrašnej budovy, v ktorej na mňa pani učiteľka kričala, aby som neplakal. A taktiež aj na to, ako som sa bál, no môj strach bol úplne zbytočný. Akoby to bolo pred mesiacom, keď som prvýkrát vstúpil do triedy a našiel si na lavici knižku, na ktorej názov si už nespomínam. Akoby všetky tie roky driny ubehli ako voda - a dnes stojím pred veľkým rozhodnutím. Čím budem v budúcnosti?

Avšak taký je život - dennodenne sa musíme rozhodovať o svojom nasledujúcom kroku, o tom, či najprv vynesieme smeti, ktoré už doslova kričia "Vynes ma!" alebo ostaneme ešte chvíľu ležať pred obľúbeným seriálom. Celý život je o rozhodnutiach, no voľba vysokej školy a svojej budúcnosti niečím tak ľahkým určite nie je. A keďže nechcem, aby bol tento blog iba o recenziách a ukážkach z kníh, rozhodol som sa porozprávať vám niečo z môjho skutočného života. Možno si poviete - čo bláznim, veď som len tretiak, no maturita sa nesmierne blíži. Vo všeobecnosti mám radšej, keď si všetko zorganizujem dopredu a nenechám si povinnosti na poslednú chvíľu. Práve preto už niekoľko mesiacov snorím po stránkach vysokých škôl a doslova si volím, aký bude môj budúci život. A aký bude? Pché, doktor zo mňa veru nebude! 

Pôvodne som chcel svoju kariéru rozbehnúť ako spevák. Musel by som však odcestovať na internát a keďže na mňa vo veľkej miere vplývali rodičia, napokon som si zvolil gymnázium. A keď sa na svoju voľbu pozerám spätne, myslím si, že som urobil veľmi dobre. Hoci každý deň nadávam na to, ako do večera sedím len nad knihami /a vedzte, že jednotky či dvojky sú riadna drina/, verím, že práve táto škola mi prinesie oveľa väčšie možnosti než konzervatórium, ktoré je zamerané len a len na hudbu. Najmä teraz, keď smerujem k niečomu úplne inému. Je však dobré mať aj takúto poistku v podobe spevu či hry na gitare :-). Približne pred rokom som bol fascinovaný Katedrou masmediálnej komunikácie a reklamy v Nitre. Podobne som sníval aj o žurnalistike, no dnes sa bojím, že by mi toto štúdium ako neposednému človeku, ktorý nikdy neobsedí pri jednej činnosti, nevyhovovalo. Potom som našiel niečo oveľa, oveľa lepšie. 

Asi pred pol rokom som omylom narazil na veľmi peknú farebnú stránku Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave a ich Fakultu masmediálnej komunikácie, ktorá je však svojím zameraním odlišná od tej v Nitre. Pôsobí moderne a hoci to vyznie smiešne, vyžaruje z nej atmosféra domova. Študenti sa môžu ukázať v FMK TV, v univerzitnom časopise či rádiu. Majú teda popri štúdiu kopec možností, ktoré si ma doslova získali. Na to, aby som sa tam dostal bez prijímačiek, však potrebujem na konci tretieho ročníka (a samozrejme aj prvého a druhého - ale to už mám za sebou) samé jednotky. Pfuu, tento polrok mi to pokazila biológia, ale verím, že sa na konci roka opäť posnažím a môj sen sa stane skutočnosťou. Pretože nie je nič lepšie ako robiť to, čo vás naozaj baví. A mňa toto štúdium bude baviť poriadne! (veď tá radosť rýchlo opadne, nebojte sa :-D). 

Na záver mám otázku aj pre vás. Poznáte niekoho, kto na tejto škole študuje? Alebo ste tým (ne)šťastným práve vy? Podeľte sa so svojimi zážitkami v komentoch! :-) 

Komentáre

  1. Jeej, Trnava :D a UCM :D tak no, ja od výberu vysokej školy mám ešte ďaleko, ale už mám nejakú svoju vysnívanú, ale moc som sa ešte o tie podmienky nezaujímala :)
    No, UCM-ka má v TT myslím že dve budovy a v tej - aspoň podľa googlu- kde je FMK som síce nebola, ale na tej druhej som bola - mamka tam pracuje ako upratovačka- a poviem ti, vyzerá to tam super :)
    A okolo tej druhej budovy pravidelne chodím do mesta :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty si z Trnavy? :) Ako sa ti v tom meste páči? :) Zaujímajú ma aj takéto detaily :D Nech nie som (ne)príjemne prekvapený :D

      Odstrániť
    2. No, nie priamo z Trnavy, ale chodím tam do školy :D Trnava je fajn :D Námestie sa nám prerábali a konečne to tam vyzerá aj nejako slušne :D
      pri UCM-ke je aj štadion atletický, tiež novo prerábaný a tak :D Takže, celé to mesto sa obnovuje a vyzerá fakt oveľa lepšie :D

      Odstrániť
    3. fuu, tak to je super :) Aj škola sa vraj renovuje, aj teraz napr. podmienky prijatia bez skúšok zúžili na priemer 1,00 z pôvodného 2,00... :) Takže ide to smerom dopredu :)

      Odstrániť
    4. A hovorím, v Trnave sa bez problémov vyznáš :D A konečne aj pekne vyzerá, no :)
      No, tak to moc neviem :D viem, že v budove pri Lídli (tam mamka pracuje) pristavovali novú budovu, a že pri budove pri štadióne (tá okolo ktorej chodím do mesta a očividne aj tá kde je FMK) tuším konečne plánujú otvárať intráky :D inak nič čo sa týka UCM neviem :D
      Hej, asi mali veľa záujemcov, ktorým vychádzal taký priemer :) Ale tak, ty to určite dáš- keď nie priemer, tak určite dáš prímačky ;) len si treba veriť :D

      Odstrániť
    5. Super, tak som zvedavý. Ďakujem :))

      Odstrániť
  2. Ja ti sem napíšem názor našej triednej učiteľky (som ôsmačka, tiež ma čaká také väčšie rozhodovanie), ale nesmieš ju brať moc vážne, ona je totiž viacmenej nafetená.. ale ona čo nám o tejto škole rozpráva.. nepočúvalo by sa ti to ľahko. Vraj tam chodia takí, čo nevedia kam majú ísť, čo budú robiť v budúcnosti.. a že z nich aj tak nič nebude. Ale to je len jej názor :)
    Inak, tá škola je naozaj pekná :) často okolo nej chodím a vzhľad má super. Sesternica tam chodila (nie ten istý odbor), školu si ale nesmierne chváli :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím, že nie je ani tak dôležité, čo vyštuduješ, ale ako sa v tomto smere aktivizuješ :) Takí, čo sa tomu venujú a naozaj ich to baví, to majú oveľa ľahšie :) A keď to niekto vyštuduje len kvôli diplomu... tak potom sa netreba čudovať :) Inak dosť podmienok sa menilo - aspoň čo som čítal a takisto tam aj veľa vecí spríslili, takže sám som zvedavý :) Držím palce aj ja tebe! :)

      Odstrániť
  3. Držím palce, ať se v novém životním směru daří :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Môj brat na tej fakulte študuje už posledný rok a veľmi si ju chváli. Dokonca aj ja som o nej chvíľu premýšľala, keďže som tiež tretiačka. On tam študuje marketing, ale ja by som aj skúsila masmédia. Len ešte nie som pevne rozhodnutá. Škola je to pekná, videla som ju. Čo sa týka tých mimoškolných aktivít, je neskutočné, koľko toho majú. Od môjho brata neustále počúvam, ako robí mimo školy toto a hento a niekedy premýšľam nad tým, či sa on vôbec stíha učiť. Takže odo mňa máš určite áno: skús to, podľa mňa to stojí zato :) Prajem veľa šťastia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Drzim palce - v takovyhlech oborech je podle me tezke se prosadit, ale verim, ze to zvladnes. :)
    Ja jsem v druhaku a mam vicemene jisto - po gymlu to bud bude MatFyz s matikou, nebo CVUT s jadernym inzenyrstvim (a vubec nejsem magor). Ale treba sestra je ted v kvarte na gymplu a nevi se, co s ni dal - jestli zustat na gymplu, nebo jit na konzervator ci zdravku. Neni studijni typ, na klarinet ma talent, akorat by potrebovala vic cvicit, tak uvidime. A tobe drzim palce, at ti vse vyjde. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ty se mas ze vis co chces delat :D ja vylezla strdni, ted jsem na vejsce a porad nevim co chci delat :D vzdycky jsem chtela byt astronautka nebo letovy inzenyr jenze se k tomu moc slozite dostane

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hned jsem se musela podívat na web FMK, protože ten tvůj popis vypadal hodně zajímavě. Sama studuju Marketing a obchod, takže to není úplně mimo :D Určitě bude záležet, který obor si nakonec vybereš - mediální studia budou trochu jinde než marketingová studia, ale vypadá to dobře a hlavně věřím, že tě to bude bavit. :) A nějaké názory na to, že z těch absolventů nic nebude? Blbost! Brácha šel studovat biologii, nikdo netušil, co by mohl po škole dělat a teď to vypadá, že prostě zůstane u vědy :D Stačí jen chtít. :) Tak budu držet palce, aby ti to vyšlo!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marketing ma láka menej, toto sa mi páči o niečo viac :) ďakujem :))

      Odstrániť
  8. Ja som ešte nestretla nikoho z vysokej, čo by bol skutočne nadšený zo školy a splnili sa mu jeho sny. Vždy sa vyskytlo niečo, čo im zabilo radosť a vtrhlo do skutočného sveta, tak dúfam, že aspoň u teba to bude výnimka :D Čo sa týka tej Trnavy alebo Nitry, tieto dve mestá sú vo vysokoškolských kruhoch označované ako mestá so školami, kam sa dostane každý, každý ľahko získa titul a sú relatívne spokojní. Ok, v Nitre nie je spokojný pomaly nikto, lebo Nitra je úplne postavená na hlavu, takže Nitra rozhodne nie, to ti dobre radím :D
    Čo sa týka odboru, týchto "fizofických" vied, ako to väčšina rada nazýva, je mrte. Všade je milión študentov, čo majú buď jazyky alebo masmediálnu komunikáciu alebo psychológiu, takže ak tam chceš ísť, podľa mňa musíš byť set sakra dobrý. Kamoška študuje už druhý rok masmediálnu komunikáciu, ale v BA na UK a drie ako krava. Milión mimoškolských aktivít, milión akcií, pracuje v STV a v rozhlase a vidno, že jej ide o to, aby nazbierala kontakty, aby sa presadila. Nehovoriac o tom, že číta pomaly všetky možné noviny, aby bola neustále v obraze.
    Každopádne, vysoká je drina a ja som v tretiaku a ešte stále mi je smutno za maturitou, ktorá bola prechádzka ružovou záhradou oproti 8 skúškam, čo som mala doteraz. Každopádne, gympel bol podľa mňa dobrá voľba, je super, že pozeráš už teraz školy, ja som tiež dopredu všetko pozerala, pretože som nechcela nechávať nič na poslednú chvíľu a dúfam, že pre teba maturita bude hračkou. Hlavne netreba stresovať, lebo naozaj je to tak ako sa hovorí "maturita - formalita". A dúfam teda, že si vyberieš vysokú, ktorá ťa bude baviť, lebo byť na takej, kde ťa to nebaví a máš chuť zdrhnúť, to vôbec nie je dobré. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D Aj ja som počul podobné názory, ale zas... každý to vníma zo svojho pohľadu a vždy budú určití ľudia nespokojní :) tak to máš so všetkým :)
      Budem sa snažiť odlíšiť sa od ostatných, aj keď to bude ťažké :D ale myslím, že za pokus to stojí.
      ďakujem za reakciu :)

      Odstrániť
    2. Súhlasím s Moon. Ja mám za sebou nielen VŠ (technické zameranie) ale aj kus praxe. Keď sme naberali sekretárky a asistentov pre nás-manažérov, tak sa nám hlásili ľudia z týchto škôl. Mali to veľmi ťažké v praxi sa nejak uplatniť. Ja osobne som si vyberala radšej ľudí s poriadnou strednou školou, ako Mrg. z týchto novo vzniknutých VŠ. Každopádne ak je to tvoj sen, tak určite si za tým choď, pretože nikdy nevieš, kde ťa vietor zaveje a len malé percento ľudí pôsoví v odvetví, ktoré aj naozaj vyštudovali. Väčšinou ich realita doženie niekam inam... Držím palce :)

      Odstrániť
  9. Taky ti přeji ohledně budoucího studia hodně štěstí! :) A to tvé plánování naprosto chápu, mám to totiž stejně. Už od prváku uvažuji nad tím, co bych chtěla studovat. Mé plány se od prváku sice trochu změnily, ale naštěstí nijak zvlášť radikálně. Jen mě dost mrzí, že třeba o angličtinu jsem se pořádně začala zajímat až ke konci druháku - kdyby k tomu u mě došlo o něco dřív, určitě bych měla větší šanci s jejím budoucím studiem, jop. :)
    Já jinak letos ukončuji studium na osmiletém gymnáziu. Vzhledem k tomu, že chci jít teď na vysokou studovat češtinu nebo angličtinu, asi to pro mě byla nejvhodnější volba, ale těch osm let bylo patrně moc. Už tam toho mám plné zuby a nehorázně se těším, až odtamtud odejdu, vážně. Nevím, asi pro podobný typ školy nejsem vhodný člověk, jenže těžko říct, jestli bych mohla jít studovat něco jiného. Zkrátka teď pevně doufám, že mě na nějakou vysokou školu opravdu přijmou a snad to tam bude víc podle mých představ, no. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Zní to hodně dobře. :3 Nemohu posoudit slovenské školy, ale o knihovnické jsi uvažoval? To je něco pro knihomola! *Mluví z vlastní zkušenosti.*

    Berenika (poetia.blog.cz)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Hodně štěstí! Pokud tě masmédia baví, tak si to prostě užiješ.
    Prostě když si člověk vybere správně, jsou to ty nejlepší roky života :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. páči sa mi že este sú taký organizovaný ľudia..ktorý si všetko pekne plánujú. ja to bohužiaľ neviem.. organizovať si všetko. Ale strašné to potrebujem . Nejaké rady? :-D... No a o tej žurnalistiky a masmédiách som istý čas uvažovala ale potom má pochytil iný smer a plánujem ísť na architektúru... aké mám na to este čas som len druhacka na gympli ...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Díky bohu, že mám tohle rozhodování už za sebou. Já absolvovala první semestr a momentálně se potím při zkouškovém. Každopádně věřím, že ty se dobře rozhodneš :-). S tvými vysněnými profesemi sympatizuji. Měla jsem hodně podobné sny :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Štvrtáčka na gymnáziu a mentálne som zmenila školu už dva krát. Najnovšia voľba? Brno. Ani netuším ako sa to stalo no podľa známej nestoja filozofické u nás za nič a Brno ako ho popísala znelo skvelo. Tam mám na(ne)šťastie prijímačky a to ako všeobecný rozhľad čiže aj keby som bola v mojom obore dobrá, na prijímačky musím vedieť aj matiku (a to žiadnu primitívnu).

    Spolužiačka chce ísť na masmediálnu myslím do Ružomberka a to od malička.

    Moja rada ktorú si sama sebe opakujem: život je nevyspytateľný a výber vysokej nie je otázka života a smrti (niekedy ani budúceho povolania). Ale ak si ideš za svojím snom, určite to dokážeš (samé 1 na VBN-ku? Macher).

    Veľa šťastia. Dúfam, že ho nebudeš potrebovať =D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Si od nás z VBN? Hej, tie jednotky sú o nervy, ale veľa záleží aj na profesoroch. Brno sa mi tiež veľmi páči, ale úprimne... Tam sa toľko ľudí hlási, že na TSP nemám šancu.

      Odstrániť
    2. Paristické =D

      Učitelia sú dôležitý, takmer dôležitejší než samotná škola a aj preto tam idem. Za pokus to pre mňa stojí. Hlásim sa aj do Nitri ale vážne dúfam v Brno. Test prijímačkový je síce ťažký no nie nezvládnuteľný a ak sa známa čo mi ho odporučila dostala do Prahy - vravím si, prečo nie?

      Odstrániť
  15. nechcem mudrovať ani nič, tiež ma niekedy pred pár rokmi oslovila FMK, ale zmenila som názor,, nejdem hovoriť info z druhej ruky, ale ak ti mám poradiť, to radšej choď na Komenského, na filozofickej fakulte máš odbor marketingová komunikácia, a predsa univerzita má lepšie meno ;) o kvalite štúdia nemôžem hovoriť, ale mám veľa kamarátov, ktorí tam študujú a tiež sa rozhodovali medzi trnavou a týmto. Osobne som chodila na obchodnú akadémiu, čiže môj smer bol celkom obmedzený (z každej strany počuješ ako od teba čakajú, že z teba bude ekonóm, no ja som bola rebel a vysrala som sa im na celé ekonomické zameranie). Teraz navštevujem fakultu soc. a ekonomických vied na UK v Bratislave (najmladšia fakulta a zatiaľ má veľmi dobré výsledky - na Slovensku v hodnoteniach v sociálnych vedách už pár rokov vedie) a mám odbor Sociálna a pracovná psychológia (nie, nie je to sociálna práca, študujem viac menej buď za poradkyňu alebo za personalistku),, veľmi porozmýšľaj, naozaj pozeraj všetko čo sa dá, nenechaj sa odradiť prijímacími skúškami a nenechaj sa zlákať kvetnatými opismi :) Ale keď ti mám poradiť, tak do trnavy nechoď :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V Blave je to skôr orientované na marketing, preto ma viac láka Trnava, avšak zvažujem aj Komenského. Ale tie internáty a ubytko v Blave... Veď uvidíme. :)

      Odstrániť
  16. A! hlavne nepočúvaj veci ako "to študovať nechoď, takých už je veľa". Áno, je veľa ekonómov, veľa psychológov, veľa všetkého, lenže keď chceš, presadíš sa aj medzi tými tisíckami vyštudovaných. Rozhodni sa sám a nedovoľ, aby ti niekto do toho hovoril, predsa, sám si zodpovedný za svoju budúcnosť :) ale good luck vo výbere, lebo buď budeš patriť do skupiny "musím sa učiť" a zo študenského života nebudeš mať nič, alebo si dobre vyberieš a škola ťa bude baviť :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže