Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu (Agnes Martin-Lugand)

Dá sa vyliečiť zlomené srdce? Autorka bestsellera Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu vás zavedie do drsného, no čarokrásneho Írska, kde sa odohráva príbeh prirovnávaný k obľúbenému filmu Pod toskánskym nebom. Čo si o tejto knihe myslím ja? 

Keď človek stratí svojich najbližších, dozaista to ovplyvní jeho život. V hlave si prehráva všetky spomienky a je jasné, že to už nikdy nebude také, ako predtým. Mladá Parížanka Diane si žila svoj šťastný život, vlastnila literárnu kaviareň, avšak tragédia jej vzala tých najbližších - a takisto aj zmysel života. Zúfalá žena sa uzavrie pred svetom a celé mesiace nie je schopná vrátiť všetko do starých koľají. Napokon odíde do Írska a do cesty jej vstúpi fotograf Edward. Pomôže Diane konečne nájsť stratený zmysel života?

"Čoho sa bojíš?"
"Všetkého."
"So mnou sa nemusíš báť ničoho."

Keď sa rozhliadnete po kníhkupectve, na poličkách zbadáte veľký  počet hrubých kníh, ktoré disponujú množstvom stránok s malými písmenkami. Akoby sa autori pretekali v tom, kto z nich napíše rozsiahlejší román. Tých "útlejších" naopak medzi nimi nenájdete veľmi veľa. Avšak umením nie je napísať osemsto strán plných hluchých miest. Umením je vytvoriť výstižný príbeh, ktorý zachytí všetko podstatné na malom množstve stránok. A presne takým dielom je kniha Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu, ktorá pozostáva z dvestovky strán. Aj napriek tomu však autorka dokázala vyťažiť z nápadu čo najviac a najmä vďaka emóciám, ktoré do príbehu vložila, vám poskytne čítanie spomínanej knihy nezabudnuteľný zážitok.

Väčšina kníh, ktoré som doposiaľ čítal, pochádzali z pera amerických autorov. Šťastných ľudí má ale na svedomí francúzska spisovateľka - a už na prvých stranách budete mať možnosť zbadať rozdiel v jej štylistike. Kniha je písaná pomerne netradičným štýlom a pravdepodobne každého zarazí otvorený koniec, ktorý si autorka pripravila pre svojich čitateľov. Množstvo udalostí v knihe si čitateľ musí vysvetliť sám. Neraz teda počas čítania zapojíte vlastnú predstavivosť. Ďalšou kapitolou je vykreslenie hlavných postáv, ktoré sa autorke naozaj podarilo. Dodala im určitú hĺbku a uveriteľnosť. Na druhej strane sa však vyhla siahodlhým opisom, ktoré by príbeh spomaľovali. 

Veľmi sa mi páčilo, že tento príbeh nebol predvídateľný a autorka ma neraz nútila čítať medzi riadkami. Kniha sa ale aj napriek tomu čítala veľmi dobre a rýchlo - a preto sa vám možno stane, že sa na jej koniec prelistujete v priebehu jedného či dvoch popoludní. Urobiť tak budete môcť už od 17. augusta, kedy sa dielo Šťastní ľudia čítajú a pijú kávu dostane do slovenských kníhkupectiev. Prečítať by si ho mal každý, kto má záujem o netradičný príbeh plný emócií a atmosféry Írska. Oddychových kníh predsa nikdy nie je dosť! Prajem pekné čítanie! :-)

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem spoločnosti AlbatrosMedia

Komentáre

  1. Tak toto vyzerá dobre, vdaka za tip!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tohle zní jako hrozně milé letní čtení :) Už ten název je hrozně sympatický! Moc pěkná recenze a já děkuji za tip! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže