Preskočiť na hlavný obsah

Suzanne Collinsová - Hry o život (recenzia)

Hry o život patria medzi špičku Young Adult kníh, ktoré doposiaľ vyšli. Ku mne sa táto "výnimočnosť" dostala až teraz.

Na troskách bývalej Severnej Ameriky vyrástol Panem ovládaný bohatým Sídlom, ktoré obklopuje dvanásť chudobných obvodov. Sídlo vládne železnou päsťou a svoju moc dokazuje okrem iného tým, že si raz do roka vezme z každého obvodu jedného chlapca a jedno dievča vo veku od dvanásť do osemnásť rokov, aby sa zúčastnili na Hrách o život a pred zrakmi televíznych divákov bojovali na život a na smrť. Šestnásťročná Katniss Everdeenová žije sama so svojou mamou a mladšou sestrou, o otca prišla pred rokmi pri banskom nešťastí. Keď nastúpi ako súťažiaca do hier namiesto milovanej sestričky, zdá sa, že si zvolila smrť. To však pre ňu nie je nič nové – boj o prežitie je súčasťou jej života od útleho detstva. Je rozhodnutá vrátiť sa domov, ale ak má zvíťaziť, musí potlačiť hlas svedomia a zničiť ostatných dvadsaťtri protivníkov. Hry o život sú románom plným napätia, dobrodružstva aj lásky, a hoci dej sa odohráva v budúcnosti, dajú sa v ňom nájsť znepokojivé podobnosti zo života v súčasnosti. 

Ako anotácia hovorí, v knižke nájdete aj prvky súčasnosti zakomponované do budúcnosti. Knižka sa začína výborne. Staršia sestra sa po vylosovaní tej mladšej obetuje a tým zachráni svoju mladšiu sestru, ktorá by v hrách určite podľahla. Knižka tak nehovorí len o fantasy svete. Autorka používa aj skutočné prvky naozajstného života. Hovorí o rodine a láske. Katniss sa tak vydáva na nebezpečnú ale zároveň dobrodružnú cestu, v ktorej ide naozaj o život.

Keď som začal knižku čítať po prvýkrát, zašiel som asi do polovice a knižku odložil. Prečo? Na to asi nikdy nenájdem pravý dôvod. Knižka ma vôbec nezaujala a nechápal som všetkým tým pozitívnym reakciám. Bude to aj tým, že som mal veľmi veľa povinností (písomky, koncerty,...) a na čítanie som už nemal toľko energie. Asi po týždni som knižku vytiahol znovu a s nadšením dočítal. Čítal som narozdiel od prvého razu pozorne a nad dejom som sa hlbšie zamýšľal. A tak sa zrodila aj táto recenzia.

Autorka píše geniálne (a úplne inak, ako ostatní). Má výborne vyvinutý štýl pre rozprávanie, knižka sa číta veľmi dobre a dej pôsobí skutočne. Knižka vás vtiahne do deja už na začiatku. Je písaná v prvej osobe z pohľadu Katniss. Obsahuje zvraty, takže dej je nepredvídateľný. Postava Kaitness je zvláštna - pôsobí veľmi reálne, dokonca mi miestami pripomínala (svojím správaním) jedného človeka. Autorka ju vykreslila veľmi dobre a vôbec nepotrebovala  používať siahodlhé opisy. Napriek tomu, že je knižka útla, po prečítaní vo vás zanechá taký dojem, ktorý po prečítaní niektorých dlhých románov mať určite nebudete (pretože pri knihe vôbec nejde o počet strán...). Veď nenadarmo patrí Suzanne Collins na špičku autorov. Koniec knižky by som však ešte prepracoval, pretože autorka veľmi rýchlo a nečakane zmenila atmosféru - z napätého deja na záverečný epilóg (aj keď samotná kapitola epilógom označená nebola). Knižka bude určite patriť medzi moje obľúbené a tak jej právom patrí moje hodnotenie.

Záverečné hodnotenie: 

Ako už určite všetci viete, séria HUNGER GAMES (Hry o život) bude sfilmovaná a celosvetová premiéra bude 23.marca 2012. Plagáty k filmu vidíte na okraji recenzie, oficiálny trailer si môžete pozrieť tu: 


Komentáre

  1. V tomto ohledu naprosto souhlasím, Hunger Games je jedna z mála knih, která své místo v mé knihovničce bude mít zaručené asi do skonání světa. Já mám problém, že máme doma poněkud omezené prostory, takže například knihy svého dětství jsem byla nucena vyhodit, ale myslím, že zrovna tady bych to neudělala nikdy. Je pravda, že z počátku může působit ten text a příběh hrozně ploše - bez hlubšího zamyšlení, ale naprosto souhlasím s faktem, že autorka má geniální styl psaní - kdo chce, tak si v něm pointu najde. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Súhlasím, kniha bola určite prepracovaná a autorka píše veľmi dobre. Akurát som v polovici dvojky :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže