Preskočiť na hlavný obsah

Jarní dumání (4)

Jarní dumání usporadúva SYKI.

Filmové a seriálové spracovania
Koľkí z vás sa dostali ku nejakej knihe práve vďaka filmovému spracovaniu? Ja teda určite áno. Nie vždy je toto spracovanie lepšie než kniha. Povedzme si na rovinu, na knihu to (väčšinou) nemá. Buď je to zlý výber hercov, zlý režisér, zvolené prostredie, alebo čokoľvek iné, čo môže fanúšikov rušiť. Samozrejme existuje aj veľa filmových a seriálových spracovaní, ktoré prevýšili samotné knihy a nemôžu sa s nimi ani porovnávať. Príklady, príklady...Uveďme si (v jarnom dúmaní veľmi obľúbené) Upírske denníky. Kniha. No, kniha... je svojská. Nie každému sadne, nie každý ju dokáže dočítať. No seriál je úplne o niečom inom, a preto sa tak musí aj brať. Prečo? Pretože je moderný, zbytočne nenaťahovaný a fanúšikov baví... 

Aj k Odkazu dračích jazdcov som sa dostal vďaka filmu. A teraz sa zasmejete, ale ten film som ani nevidel. Najprv som sa chcel pozrieť na knihu, ale kvôli zlým ohlasom a pocitu, že si sériu nechcem znechutiť, som sa na film neodvážil. Knihy som však prečítal všetky a séria patrí medzi moje obľúbené. Twiligt, ten som začal čítať ešte pred filmovým spracovaním. Osobne si myslím, že knižky sú lepšie než film. A ten slovenský dabing televízie Markíza... Smejem sa doteraz. Myslím, že pri tomto spracovaní boli zle zvolené postavy - teda aspoň podľa Meyerovej opisov božského Edwarda - Rob sa mi tam vonkoncom nehodí. Hry o život. Ani tie som ešte nevidel. Bohužiaľ, ku nám do Prievidze sa dostali až tento týždeň. Majú ale veľmi dobré ohlasy, takže režisérom sa, pravdepodobne, podaril naozaj skvelý kúsok. 

Filmové (seriálové) spracovanie umožňuje fanúšikom lepšie predstaviť si svojich knižných hrdinov. Ak režisér zvolí lámača sŕdc, o popularitu je postarané. Ale je vždy film alebo seriál naozaj taký dobrý? Niekoľko sto-stranový príbeh je vtesnaný do dvoch hodín filmu, predtým ešte poriadne povyčiarkovaný (Harry Potter), pretože nie všetko sa zmestí, a naraz dve hodiny uplynú a vy ani nemáte uležané pocity, a je koniec. Nad knižkou si predsa len dlhšie posedíte. Prežijete radosť, smútok, plač ale aj smiech. Prežijete každý jeden pocit. A preto kniha nad filmom väčšinou vyhráva. S poriadnou prevahou.

Aké sú vaše obľúbené filmové alebo seriálové spracovania,
a o ktorých nemôžete ani počuť? 

Komentáre

  1. Hry o život boli vo filmovom spracovaní skvelé, rozhodne si ich nenechaj ujsť :) Hoci ma dosť rušila taká tá kolísavá, roztrasená kamera :D A náhodou, Patizón je skvelý! Jediná dobrá vec na Twilight filmoch, ak mám pravdu povedať :D Čo sa Upírskych denníkov týka, obzvlášť ma nezaujal ani kniha, ani seriál... hoci treba uznať, že stanica CW má talent zaujať divákov, i keď nemajú práve prebornú knižnú predlohu, a naopak, z tých lepších kníh môže vzísť fiasko, ako oný Eragon :) Mne síce Eragon taký zlý nepripadal, no to môže byť tým, že som nečítala knihu... nevedela som film posúdiť tak, ako fanúšikovia - napríklad moja kamarátka, ktorá pri jeho pozeraní chytala hotové záchvaty hnevu :DD Niektoré knihy by skrátka mali ostať len vo fantázii ich čitateľov :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Váhal som, či tam napíšem Patizón.. :D ale radšej som to nechal tak. Ja TVD na tejto stanici nesledujem, iba občas a to naraz celú sériu. Pravidelne ale sledujem ich 90210 :D Neviem, ako si ma to chytilo, aj keď to veľa ľudí odsudzuje. A hry si nenechám ujsť, určite nie :)

      Odstrániť
  2. Mně ti filmový Eragon ani tak nevadil. Celé Stmívání kromě prvního dílu jde tak nějak mimo mě, stejně tak seriály s upíry a čaroději. Ale souhlasím s tím, že filmové (či seriálové) zpracování někdy čtenářům napomůže k tomu, aby si mohli představit hlavního hrdinu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. :) Teraz by som si ho mohol pozrieť :) Musím to pohľadať.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hry o život vo filme sú jednoznačne úžasné...a knihy super...to je asi tak narovnako 8D
    Harry Potter knihy sú bombové...vo filmoch vela urobil výber režiséra, preto niektoré pasáže vo filmoch sú slabšie, ale veď je to Harry Potter, takže mne to je jedno 8D 1000krát som to už videla, takže to viem naspamäť 8)
    Twilight film som videla najprv a potom som sa dostala ku knihám, ktoré som dlho odmietala 8D ale nakoniec som bola príjemne prekvapená...filmy no (2 a 3) trošku slabšie...všeobecne súhlasím s názorom, že knihy sú väčšinou lepšie.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže