Preskočiť na hlavný obsah

Nahradia e-booky tlačené knihy?

Čítačky kníh - teda vymoženosti modernej doby vo svete literatúry - sa pomaly ale isto rozširujú medzi bežných ľudí. V našich malých krajinách tomu nie je inak. Ich cena sa zväčša pohybuje v rozmedzí stodvesto eur (samozrejme, treba prihliadať na funkcie, ktoré readerovi daný typ ponúka) a môže si ich dovoliť takmer hocikto. Pár centimetrov nahradí veľké množstvo priestora, ktorý by ste zaplnili tlačenými knihami. Avšak, nahradia vám čítačky vôňu papiera a pocit, keď knihou listujete? 

Keď navštívite zopár internetových kníhkupectiev, určite objavíte knihy s titulkom E-BOOK. Čitateľ si v tomto prípade po zaplatení (zväčša uhradením cez platobnú kartu) určite v schránke nenájde oznámenie o balíku uloženom na pošte. Dostane iba súbor, ktorý presunie do svojej čítačky, a môže začať čítať. Cena takýchto kníh je o porovnanie nižšia - približne o 40% menej v porovnaní s printovou (tlačenou) verziou. Keby ste sa ma však spýtali, či by som siahol po jednej alebo druhej alternatíve, určite by som volil tlačenú knihu. Prečo? 

Možno sú tieto knihy lacnejšie, to áno. Priznávam ale, že často krát "mrknem okom" smerom k mojej knižnici. Baví ma pozerať tam. Otázkou je, kam by som uprel pohľad v prípade elektronických kníh. Do čítačky? Asi nie. Teraz sa ich nesnažím odcudzovať, ale... vždy mi bola bližšia papierová verzia, pri ktorej môžete nenápadne pričuchnúť ku väzbe, z ktorej ešte cítiť vôňu lepidla. Samozrejme, v elektronických knihách vidím aj pozitíva. Ak idete na dovolenku - trebárs leteckou dopravou - ste obmedzovaní vo váhe vašej batožiny. Vtedy by asi nebolo najlepším riešením pobaliť si päť kníh, ktoré by nielenže vyčerpali miesto v kufri, ale mohli utrpieť "vážnu ujmu na zdraví". Na rovinu, s batožinou sa nehrajú. A my, knihomoli, sme v takýchto veciach  v zásade neoblomní. V tomto prípade si do čítačky narvete dostatočné množstvo kníh, ktoré vyplnia hluché miesta vašej dovolenky.

Na Slovensku patrí prvenstvo vo vydávaní elektronických kníh (teda aspoň young adult literatúry) vydavateľstvu Fragment. V e-bookovej verzii nájdete úspešné série ako napríklad Odkaz dračích jazdcov, Krásni a mŕtvi, Upírske denníky, Stefanove denníky, Mariotovi dediči, Percy Jackson a ďalšie. Sekciu elektronických kníh nájdete aj vo vydavateľstve Ikar, Motýľ, Slovart a ďalších. Elektronické knihy sú teda na Slovensku pomerne rozšírené a aj vďaka svojej nižšej cene a kompaktnosti si u čitateľov vydobyli úspech. Aj tak však stále verím, že tradícia, ktorú v roku 1455 začal Johann Guttenberg, ostane zachovaná a ani výdobytky modernej doby, teda elektronické či audio-knihy, nenahradia naše milované tlačené KNIHY. Aký názor máte na e-booky vy? 

Komentáre

  1. Neviem si predstaviť, že by večer prosíkal môj syn "tatko, pozrime si tú super obrázkovú knižku o drakoch" - následne sa šupneme do "pelechu" pod paplón a ja vytiahnem monochrom čítačku ;)

    Na druhej strane si neviem predstaviť, že sa balím na dovolenku a popri kufri s oblečením ťahám ešte jeden s knihami, lebo som sa nevedel rozhodnúť, čo si večer na hoteli budem čítať...

    Každé z toho má - alebo si proste nájde to svoje pravé miesto a správne použitie, nemyslíš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď dokážeme oba druhy zosúladiť, potom je všetko tak, ako má :) Aj tlačené aj elektronické knihy majú niečo do seba :)

      Odstrániť
  2. Já mám teďka na týden od přítele čtečku půjčenou a jsem nadšená. Dřív jsem chtěla knížky vlastnit, teďka jsem se dostala do bodu, kdy si je chci hlavně přečíst. Takže nasávám písmenka a je mi už jedno, z jakého media to bude. Vzhledem k tomu, že si chci přečíst spoustu fantasy ság a vím, že na ně nikdy mít peníze nebudu a čekat, až se od prvního dílu postupně vyskytnou v knihovně, se mi nechce. Jasně, není fajn si to stáhnout na internetu, ale pokud se mi knížka bude hodně líbit, tak si koupím i papírovou verzi. Přeci jen musím nějaké knihy nasbírat pro své děti, pokud někdy budu nějaké mít.
    A teďka mám takovou náladu, že během dne střídám knížky, takže si v čtečce vyberu, jakou chci a je to. Hlavně se s nima nemusím tahat, když někam jedu.
    Jsem si tak vzpomněla na scému v Gilmorových děvčatech, kdy Rori měla v batohu asi pět knih a vysvětlovala Lorelai, proč je má: jednu má do autobusu, další má do školy a kdyby ji nebavila tahle, tak si vezme tu druhou a tak dál. Čtečka takový problém vyřeší. :)
    Jinak vůně knihy a podržet ji v ruce, to je něco, co čtečka nenahradí. V úterý jsem přišla domů, ukázala jsem spolubydle novou knížku, co jsem si koupila a ona ji hnedka začala očuchávat. Myslím, že už pak záleží na prioritách každého z nás.

    (Psala jsem rychle, tak budu mít určitě hromadu překlepů.)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čítačka je hlavne pre tých, ktorí čítajú v angličtine. Potom máš dvere všade otvorené, a v tom prípade je čítačka tým najlepším variantom.
      No ja v angličtine (zatiaľ) nečítam. Určite niekedy v budúcnosti bude, a potom možno bude aj čítačka :)
      Ale zatiaľ sa držím tlačených kníh :)
      Ja som na tom rovnako ako tvoja spolubývajúca :) Keď niektoré knihy tak úžasne voňajú... No nepričuchni! :D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže