Preskočiť na hlavný obsah

Poznáte Pravú krv?

Autorkou Pravej krvi je dnes šesťdesiatročná Charlaine Harris. Okrem zatiaľ trinásťdielnej série Pravá krv má autorka na konte ďalšie tri série a knihy, ktoré do sérii zaradené nie sú. V slovenčine vyšli z Pravej krvi (len) dve časti, a to je, pravdepodobne, finálny počet. Vo vydávaní sa kvôli nedostatočným výsledkom predaja pokračovať nebude. Ako sa vlastne séria začína? 

Mladá čašníčka Sookie Stackhousová žije v pokojnom mestečku Bon Temps. Všetko sa ale zmení po dvoch záhadných vraždách a  príchodom upírov do mesta. Vraždy pribúdajú a nikto situáciu v meste nemôže považovať za náhodu. Vrah si totiž vyberá dievčatá v rovnakej kategórii - všetky sú mladé, pracujú v bare alebo v obchode a veľmi rady si užívajú s upírmi. Sookie samú seba považuje za postihnutú - možno aj vďaka jej daru čítania myšlienok. V kľúčovej situácii sa jej tento dar vyplatí a ona sa dozvie nielen to, či chutí upírom cesnak, ale aj veľa ďalších tajomstiev... 

Aj napriek tomu, že je séria určená skôr dospelým, autorka smelo zvolila tematiku upírov, teda to, čo dnešní mladí čitatelia (zväčša) milujú. Väčšina autorov má problém s intímnymi scénami - radšej sa im vyhýba alebo ich zakomponuje len vo veľmi malej miere. Charlaine je však pravým opakom. Bez zábran opisuje doslova VŠETKO. A ak sa aj v prvej časti  nachádzali hluché miesta, práve spomínané scény to vykompenzovali. S druhým pokračovaním je to ale zložitejšie. Tam mi hluché miesta vadili a celkovo som bol trochu sklamaný. Dej je zasadený do Dallasu a čitateľovi možno padne zmena vhod. Takisto privítate množstvo nových postáv, ktoré zamiešajú karty.


V súčasnosti sa podľa knižnej pred-lohy vysiela televíz-ny seriál a práve sa začala v poradí piata séria. Úlohy Sookie sa zhostila Anna Paquin a Billa si zahral Stephen Moyer. O seriáli som vedel, ale nikdy som sa ku nemu nedostal a pravudpovediac ani neviem, či sa vôbec dostanem. Času je málo a epizód veľmi veľa... Oveľa radšej by som si ale prečítal ďalšie pokračovanie. Bohužiaľ, už iba v angličtine...

Stretli ste sa už s Pravou krvou vy? Páčilo sa vám viac knižné alebo seriálové 
spracovanie? Priestor máte v komentároch :)

Komentáre

  1. V češtině vyšlo již 11 dílů. Z toho 10 jich mám přečtených, ano hluchá místa mi tam vadila, ale přesto, se mi knihy líbily.
    Seriál také sleduji, prní serie byla myslím přesně podle knih a pak je to hodně jiné. Některé serie jsou skvelé, některé slabší. Já jak knihy, tak seriál mám ráda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No my sme v tomto v nevýhode. Neviem, možno si seriál niekedy pozriem, počul som celkom dobré ohlasy. :)

      Odstrániť
  2. Musím říct, že slovenské obálky jsou moc krásné, oproti těm českým, které teda nic moc.
    Já jsem zatím četla 4 díly. Na oddych jsou super, ale moc mě v nich nebaví jen ta příběhová linie se Sookie, takže se mi líbí kolikrát víc seriál, který mi přijde mnohem propracovanější.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. České som videl a tiež sa mi bohvieako nepáčili... Tieto slovenské sú super, podarili sa :) A seriál sa drží predlohy? alebo ako je to urobené? museli to rozťahať, nie?

      Odstrániť
    2. Hlavní dějová linie je podle knihy, zhruba. Ale ty zbylé už tolik ne. Jiné postavy tam jsou rozvedené a mají také své "tužby a problémy". A pak tam jsou věci, které v knize vůbec nejsou.
      Zatím jsem teďka viděla první tři díly páté řady a myslím, že to zas tak moc podle knihy nebude.

      Odstrániť
    3. aha, no mňa hlavne od toho odrádza ten počet sérii... Neviem, kedy by som to dobehol. Teraz mám na pláne Pretty Little Liars, už sa mi to sťahuje :)

      Odstrániť
    4. 4 serie True Blood máš na čtyři dny, takže žádný problém. :)
      Teda pokud tě to bude bavit. Vím, že třeba druhá řada, asi v půlce, byla taková nudná, takže jsem to neviděla tak půl roku a pak jsem zbytek druhé a celou třetí zvládla za dva dny. :)

      Odstrániť
    5. Ty si už ako ja! :D Aj ja dokážem cez prázdniny za deň pozrieť 10-12 častí :D :D cez prázky si dávam reprízu 90210. Poznáš?
      Tak uvidím. Pozriem Pretty little liars a možno potom :)

      Odstrániť
    6. To má být pokračování Beverly Hills, nebo přímo tohle? Myslím, že na to nemám morálku, přeci jen, už jsem starší. Teďka sleduji filmy o Barbie! :)

      Odstrániť
    7. No teraz sa zacne piata seria novej generacie.. na zaciatku tam hrali aj niektori stari herci, ale postupne poodchadzali. Mna to nahodou celkom bavi, takze rad si to pozriem :) A ktore serialy sledujes ty?

      Odstrániť
    8. Jej. No, tak když pominu True Blood, tak teďka z nostalgie sleduji Gilmorova děvčata. Pak jsem sledovala Sex ve městě (což se mi ani tolik nelíbilo, jejich vymýšlení si vztahových problémů mi nepřišlo moc rozumné) a jinak? Hm, nějak jsem se na seriály moc nedívala. Měla jsem v plánu se dívat na Dawsonův svět, ale po prvním díle mě to přešlo. A teď si vzpomínám, že jsem ještě nedokoukala American Horror Story, asi mi chybí tři díly - je fajn a je to strašidelné, akorát teda kvalita s dalšími díly klesá, ale pořád dobré.
      Můžeš něco doporučit? Viděla jsem teda pár dílů PLL a Once Upon a Time i Vampire Diaries.

      Odstrániť
    9. No ja som pozerával glee - ale videl som len prvé dve série. Už ma to prestalo baviť. Takisto som videl aj prvé dve série TVD - pozerávam to v lete, takže teraz si asi pozriem tretiu. Ja som si niektoré seriály napaľoval aj na DVD-čka, takže mám zbierku aj Merlose Place, Kyle XY (to som rád sledoval, keď to bolo na markíze). Potom celý seriál HEROES, no a už si asi nespomeniem... ale Heroes naozaj odporúčam. Prvá séria je pecková!! To si určite pozri. Malo to poriadne veľké ohlasy, pozrieš to za dva dni... Druhá je už slabšia, a potom to ide postupne dole. Ale prvá stojí za to.

      Odstrániť
    10. Jo, na Heores jsem se dívala už před pěti lety, ani nevím, proč jsem tu první řadu nedokoukala, byla opravdu moc fajn. Když jsem se nedávno dozvěděla, že ten seriál už má šest řad, tak to jsem byla docela v šoku, a slyšela jsem, že to má klesavou tendenci, asi jako všechny seriály. Kromě MASH, ten je fajn pořád. :)
      Jsem si teďka vzpomněla na seriál ROME, z produkce HBO, ten byl hodně dobrý. Pak právě ještě začali točit Tudurovce, ale to jsem viděla jen jeden díl a nějak mě to nenadchlo, ale někdy bych to chtěla zkusit.

      Odstrániť
    11. Koľko? 6? veď ho stopli počas štvrtej, ktorá bola menšia než ostatné. myslím teraz ten Heroes. Raz som čítal, že režisér plánuje natočiť mini piatu sériu, ktorou by sa to malo uzavrieť. Pretože to skončilo otvorene. No ale neviem, nikde po nej niet, takže asi to bol len nepodarený plán.
      Práve idem pozerať tretiu časť prvej série PLL... No a je to vážne super :)

      Odstrániť
    12. Mně někdo říkal, že se dívá na šestou řadu, tak já nevím, nechci ti lhát. :)
      U PLL jsem skončila tak 4. nebo 5. dílem.

      Odstrániť
    13. Aha, aj wikipedia hovorí, že to končí štvorkou. Ale to už je jedno.
      PLL sa nepáčilo?

      Odstrániť
    14. Ale trosku jo, ale oni pak porouchali kinotip a mne se to nechtelo stahovat. :)

      Odstrániť
    15. Tak ja takéto série sťahujem hromadne cez torrent. Neviem, či poznáš :)

      Odstrániť
    16. Jasné, ale mně se do toho nějak moc nechtělo, tak jsem to pak neřešila. Kdybych pořád jen sledovala seriály, tak nic jiného už neudělám. :)

      Odstrániť
  3. Ja som videla časť prvého dielu a nebolo to nič pre mňa.:D Preto som sa potom už ani nesnažila prečítať si knihy.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. prečo myslíš? :D ja som dnes začal pozerať PLL a je to úžasné.. :))

      Odstrániť
  4. No ja som zatiaľ prečitala dve časti v slovenčine a páči sa mi to :) len ma hnevá že tretia časť nevýjde v slovenčine bohužiaľ budem musieť to prečítať v češtine :(..ale musím kuuknúť aj seriál a porovnám čo sa mi viac páči...čítala som aj twilight od Stephenie Meyer knihy super no film sa mi nepáčil v knihe to bolo lepšie rozpísané...tak dúfam že pravá krv seriál ma nesklame :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže