Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Delírium (Lauren Oliver)

Portland, budúcnosť. Láska je považovaná za strašnú chorobu. Našťastie, ľudstvu sa ju podarilo eliminovať zákrokom, ktorý jej príznaky zničí. Bez nákazy amor deliria nervosa je zrazu celý svet pokojný, bez nenávisti a zločinov. Ľudia majú opäť čistú myseľ, robia správne úsudky a prežívajú život bez bolesti. 

Zákrok podstupuje každý v období osemnástich narodenín. Lena sa na svoj zákrok, ktorý má prísť už o pár týždňov, teší, dokonca doň odpočítava dni. Konečne sa zbaví starých príznakov a... bude "normálna". Všetko sa však zmení vo chvíli, kedy sa na scéne objaví Alex. Lena sa totiž zamiluje.

Zdalo by sa, že sa s dystópiami v súčasnosti roztrhlo vrece a nájsť originálnu býva veľakrát ťažké. Svet, ktorý Lauren Oliver vytvorila, môže niektorým čitateľom prísť podobný s ostatnými knihami, no spôsob, ktorým autorka príbeh podala, je doslova výnimočný. 

S Lenou sa osud nehral. Už v detstve osirela a vyrastala len s tetou, strýkom a ich dvomi deťmi. Jej život sa mení, keď spoznáva Alexa. Zároveň zisťuje, že všetko, v čo verila, bola len spleť výmyslov a lží... V podstate bola až do polovice knihy ustráchaná a poslušná hrdinka, ktorú som si - aspoň ja osobne - už sprvu obľúbil. Jej charakter sa, ako som už spomínal, mení s príchodom očarujúceho Alexa. Ten stelesňuje všetky ideály, ktoré by si Lena - a všeobecne každé dievča - prialo mať pri sebe. Vytvára sa teda priestor pre romantiku, ktorú viacerí čitatelia určite ocenia. Zároveň však kniha nebola umelo presladená.

Autorka sa zameriava na opisy - prosté opisy sveta, ľudstva alebo ich vlastností. Pripadá vám to ako nudné naťahovanie knihy? U Lauren Oliver to rozhodne neplatí. Celá kniha plynie pokojne (a pritom tak zvrátene), dalo by sa povedať, že len s minimálnym počtom akcie. Až do okamihu, kedy sa prelistujete na záver knihy. Otvorené ústa sú oproti pocitom, ktoré zažijete, slabé slová.

Pred tým, ako som sa do knihy pustil, som čítal viaceré pochvalné recenzie, no kniha ma po prečítaní prekvapila ešte väčšmi. Nedá mi nepochváliť slovenský preklad, bez ktorého by som si knihu tak neužil a ktorý, spoločne s českou verziou, vyšiel vo vydavateľstve CooBoo v úžasnom spracovaní s modrou obálkou. Za povšimnutie stojí aj vnútorná grafika knihy. Lauren Oliver je opäť popredu voči ostatným autorom - na začiatok každej kapitoly vložila citát alebo krátky úryvok, ktorý dielu zvyšuje na originalite.

Ak váš zoznam kníh, ktoré si želáte pod stromčekom, Delírium doposiaľ nezahŕňal, mali by ste túto knižku rozhodne prehodnotiť. Ale neváhajte pridlho, Vianoce sa blížia. Druhá časť by mala vyjsť už vo februári 2013.

Záverečné hodnotenie:

Ďakujem vydavateľstvu AlbatrosMedia za poskytnutie recenzného výtlačku. Knihu si môžete kúpiť TU.

Komentáre

  1. na túto knihu sa chystám, vyzerá super 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čo ja viem, mne sa tie niektoré opisy zdali už prehnané a zopár som ich aj preskočila. Lena mi trochu liezla na nervy, hlavne na začiatku... viac sa mi páčila Hana.
    A ten koniec ma zabil.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Plánuji, že se na ní vrhnu ve chvíli, kdy se dostane někam do sféry ebooků, nemám prostě a jednoduše vůbec místo někde skladovat tři díly poněkud drahých knih, takže jsem ji ještě nečetla. Recenze se hodně různí, některým se to líbí, jiní to pokládají za průměr, takže nějak nevím, co od knihy mám očekávat, každopádně uvidíme. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Aký je váš názor na fanfiction? | súťaž o knihu Bozk

V posledných týždňoch sa na knižných blogoch a sociálnych sieťach spomínala kniha After: Bozk viac než často. Fanficion na populárnu hudobnú skupinu One Direction , ktorá spôsobila šialenstvo po celom svete, totiž už o malú chvíľu vyjde aj v slovenčine . Napriek tomu, že má spomínaná hudobná skupina množstvo odporcov, čitatelia si knihu After: Bozk doslova zamilovali . A keďže som bol jedným z tých, ktorí si mali možnosť prečítať knihu s malým predstihom, za seba môžem povedať, že ma príjemne prekvapila .  Hoci malo After  skoro šesťsto strán a viaceré pasáže sa v ňom niekoľkokrát opakovali, aj tak ma čítanie tejto knihy bavilo a nevedel som sa od nej odtrhnúť. Anna Toddová píše naozaj pútavo a musím sa priznať, že som je to celé zhltol aj s navijakom . Do príbehu vniesla realistickú atmosféru a ja som jej uveril každé slovo. Súhlasím, hrdinovia sa neraz správali hlúpo a nerozvážne, avšak takí mladí ľudia sú. Majú chyby, a rovnako ani táto kniha nie je dokonalá , ale určit

Keď si knihomoľ volí svoju budúcnosť

Veľmi dobre si spomínam na svoj prvý deň v škôlke . Na to, keď som uplakaný vychádzal z tej hrôzostrašnej budovy , v ktorej na mňa pani učiteľka kričala, aby som neplakal. A taktiež aj na to, ako som sa bál, no môj strach bol úplne zbytočný. Akoby to bolo pred mesiacom, keď som prvýkrát vstúpil do triedy a našiel si na lavici knižku, na ktorej názov si už nespomínam. Akoby všetky tie roky driny ubehli ako voda - a dnes stojím pred veľkým rozhodnutím . Čím budem v budúcnosti? Avšak taký je život - dennodenne sa musíme rozhodovať o svojom nasledujúcom kroku , o tom, či najprv vynesieme smeti, ktoré už doslova kričia "Vynes ma!" alebo ostaneme ešte chvíľu ležať pred obľúbeným seriálom . Celý život je o rozhodnutiach, no voľba vysokej školy a svojej budúcnosti niečím tak ľahkým určite nie je. A keďže nechcem, aby bol tento blog iba o recenziách a ukážkach z kníh, rozhodol som sa porozprávať vám niečo z môjho skutočného života . Možno si poviete - čo bláznim, veď som le

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže