Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Krásni (Scott Westerfeld)


Síce je to už viac než rok, čo vyšla v preklade prvá časť dystopie od Scotta Westerfelda, ešte dnes si pamätám, že som bol po jej dočítaní zaskonečný. A nebolo to tým, že by sa mi kniha nepáčila - práve naopak. Autor mi pred oči predostrel niečo, čo síce malo svoje nedostatky, rovnako ako každá iná kniha, no svet, v ktorom sa hlavné postavy ocitli, bol jednoducho... šialený.

Nikto nie je dostatočne krásny, preto každý musí podstúpiť špeciálnu operáciu, aby tieto nedos-tatky napravil. Znie to ako možná budúcnosť nášho sveta (verím, že tento ideál ostane len v diele pána Westerfelda), no vo svete Tally je to krutou realitou. 

Tally je konečne krásna. Jej výzor je dokonalý, jej oblečenie je úžasné, jej frajer je totálne sexi a ona je najpopulárnejšia nová krásna. Má všetko po čom túžila. Ale za všetkou zábavou – nekončiacimi večierkami, high-tech luxusom a úplnou slobodou – je ťaživý pocit, že niečo nie je v poriadku. Niečo dôležité. A potom dostane Tally správu zo svojej škaredej minulosti. Musí sa rozhodnúť či chce zabudnúť, alebo bude bojovať za svoj život – pretože autority nemajú v úmysle nechať na žive nikoho, kto vie o Dyme a starých škaredých.

Keby som mal prvú a druhú časť porovnať, tá prvá sa mi páčila o niečo viac. Nie že by bola dvojka slabšia - dystopický svet bol rovnaký ako v predošlej časti, skvelo prepracovaný, no skoro vôbec sa nevyvinul a nezmenil od prvého dielu, takže čitateľ sa o ňom nedozvedel skoro nič nové. Napriek tomu ma autor dokázal udržať v napätí a vďaka jeho štýlu ma čítanie naozaj bavilo. Ako som spomínal, autor sa so svetom škaredých a krásnych veľmi dobre vyhral a jeho diela sa veľmi dobre čítajú. Čo sa týka Tally, môj názor na ňu stále nezmenil - opäť mi pripadala ako obyčajná a nevýrazná hrdinka. 

Oproti Škaredým však Krásni mali viacero hluchých miest, tie ale autor vyvážil veľkým množstvom akcie v druhej polovici knihy. Prekvapil ma najmä otvoreným koncom, kedy som pochopil, že autor plánuje ešte veľa nečakaných zvratov, ktoré by mi ani len nezišli na um. 

Krásni sú príjemným oddychovým čítaním. Ak máte radi prepracovaný svet, túto sériu budete doslova milovať, pretože autor zo svojej fantázie vyťažil všetko, čo sa len dalo. No aj tak som presvedčený o tom, že veľa vecí má pre nás ešte len pripravených. 

Moje hodnotenie: 

Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem VYDAVATEĽSTVU SLOVART. Knihu si môžete kúpiť napríklad v internetovom kníhkupectve ABCKNIHY.SK a to na tejto adrese

Komentáre

  1. Prvý diel ma až tak nenadchol, ale súhlasím, že ten Westerfeldov svet je skvele prepracovaný a Krásnych si určite prečítam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Chlapec v pásikavom pyžame (J. Boyne)

Len si zaspomínajte, akí ste boli v deviatich rokoch . Lepili ste si tetovačky na ruku, rozčuľovali sa nad legom, ktoré nie a nie postaviť alebo ste plakali nad rozbitým kolenom ? To je realita každého z nás . Teda... skoro každého. Bruno také šťastie nemal. Jeho otec dostal pracovné miesto ďaleko od svojej rodiny , a tak sa všetci sťahujú do zvláštneho miesta, ktoré sa Brunovi ani trochu nepáči. Nie je tam nikto, s kým by sa mohol hrať a podeliť sa o svoje zážitky. Ako poriadny dobrodruh zbožňuje objavovanie nových vecí a plot , ktorý sa tiahne kam mu len oko dovidí, ihneď upriami jeho pozornosť . Keď však objaví ďalšieho chlapca , jeho tajné prechádzky naberú úplne nový rozmer.  Už na začiatku by som rád povedal, že neznášam vojny a aj keď so mnou budú mnohí nesúhlasiť, zastávam názor, že ľudská hlúposť a chamtivosť nemá konca kraja . Anotácia tohto príbehu však nedokáže opísať všetky pocity , ktoré pri čítaní Chlapca v pásikavom pyžame zažijete. Nie, nie je to obyčajný

RECENZIA: Tí, ktorí zlyhali (M. Hjorth, H. Rosenfeldt)

Prvú obeť vraha objavili v opustenej budove školy. Známa televízna hviezda bola priviazaná k stoličke a obrátená tvárou k stene. Na krku mala štítok s nápisom „neprospel“ a v hlave otvor po strele z jatočnej pištole. Na operadle stoličky bol pripevnený niekoľkostranový vedomostný test. Súdiac podľa počtu chybných odpovedí, obeť pravdepodobne zlyhala v najdôležitejšej skúške svojho života. Nebezpečný páchateľ je čoraz odvážnejší, obetí pribúda . Zdá sa, že kriminalisti z Riksmordu majú do činenia s inteligentným, no zjavne chorým človekom , ktorého ženie nenávisť k povrchným idolom súčasnej doby. Lenže dôkazy im chýbajú a stopy unikajú. Žeby kľúčom k objasneniu prípadu bola anonymná osoba, na ktorú Sebastian Bergman náhodou natrafí v chatovacej miestnosti?  Tí, ktorí zlyhali sú v poradí piatou knihou zo série Sebastiana Bergmana , ktorá vyšla v slovenčine. Do jej čítania som sa púšťal s očakávaním, keďže sa mi predošlé diely veľmi páčili . Aj napriek tomu, že patria do kat

Veronica Roth - Divergencia

Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...  Veronica Roth je len 23 ročná americká spisovateľka. V tomto veku sa jej však podarilo napísať dielo, ktoré ohúrilo čitateľov celého sveta. Jej debut je číslom jeden v rebríčku fantasy kníh na GoodReads za rok 2011. A majstrovské dielo sa dočkalo aj slovenského prekladu. A