Preskočiť na hlavný obsah

Označenie BESTSELLER

A čo je to vlastne bestseller? V doslovnom preklade najlepšie-predávajúca-sa-kniha. No keď sa poprechádzate po kníhkupectve, prečítate si pár anotácii alebo tituliek na obálkach, zistíte, že tých najlepšie predávajúcich je akosi veľa. Každá druhá-tretia kniha si so sebou nesie titul bestseller. V takom zmätku a veľkom množstve je ťažké nájsť tú pravú, takú, ktorá si svojou kvalitou naozaj zaslúži podobný titul. Prečítal som množstvo kníh a medzi moje bestsellery patria aj také, ktoré podľa predajnosti bestsellermi neboli. Teda aspoň u nás. Čím to však bude? 

Jednou z mojich bestsellerových sérii je Naprieč vesmírom. V tomto prípade by som však slovo bestsellerových mal určite nahradiť niečim iným, pretože Naprieč vesmírom medzi bestsellery na Slovensku rozhodne nepatril - teda aspoň podľa vydavateľstva, ktoré ho stoplo po prvej časti.  Bestsellerom sa možno stalo až teraz, keď jeho cena v určitých obchodoch klesla pod dve eurá. Ďalšou je séria Pod vražednou oblohou, ktorá cestu úspechom taktiež nemala vydláždenú - no záveru sa, pravdepodobne, dočká. Klenotov v mojej knižnici je však viac a plachetnicu ťahajú Nástroje smrteľníkov, Upírska akadémia, Hry o život a im podobné. Schválne som však spomenul Across the Universe a Under the Never Sky ako prvé dve, pretože som od nich spočiatku veľmi veľa nečakal a to, že som si ich do takej miery obľúbil, nebolo samozrejmosťou, keďže sa v TOP TROJKE toho, čo YA ponúka, nenachádzali. 

Aby sa kniha stala vaším osobným bestsellerom, musí spĺňať určité kritéria.

Veci, ktoré musí bestseller spĺňať
1. Atmoška a prvé strany
A tak to veru býva... Ak vás nezaujmú prvé strany, kniha má čo robiť, aby si napravila svoje renomé, no prvý dojem už nikdy nebude taký, aký by ste si  priali. A samozrejme atmosféra príbehu je niečo, čo keď zlyhá, môžu byť všetky iné aspekty fajn, no pravé orechové to už nebude. 

2. Hlavná hrdinka/hrdina/hrdinovia
Pojašené tínedžerky s krásnym úsmevom sú síce fajn, ale ak ich máte trpieť tristo a viac strán, také fajn to už nie je. Vo všeobecnosti vyhrávajú silné a rozhodné hrdinky, ktoré síce osemnástku nedosiahli, no čo to o živote vedia. A ak je kniha striedavo z pohľadu chalana a dievčaťa, u mňa osobne má autor bod k dobru. Veľakrát tu však hrozí, že druhé pohlavie bude kópiou dievčaťa s tvárou chlapca - aby sa nepovedalo. Treba len veriť, že to spisovateľ nedovrzá a vy nebudete mať tendenciu k... vyškriabaniu očí. 

3. Štýl, gradácia a prostredie
Aby sa kniha stala jedinečnou, musí jej autor čitateľa šokovať jej kvalitou, príbehom a veciam tomu podobným. Veľakrát je to štýl toho-ktorého autora, ktorý vám utkvie v pamäti a vďaka ktorému si spomeniete, že práve to tyrkysové čudo pozerajúce z poličky sa zaručilo za to, že ste jeden víkend strávili nacapení upreným pohľadom na písmenká jeho stránok. Veľmi rýchlo vás to prejde, ak príbeh nebude gradovať, nebude v ňom dostatok priamej reči (uhm, uhm, Angelológia), zvratov a všetko to nahradia veci, ktoré do bestsellerov nepatria. Ak spomenuté spĺňa, chýba mu len dakuštičok fantázie do prostredia príbehu, ktoré čitateľom zaručene vyrazí dych. 

4. Pútavú obálku, no milión tristo častí nie
Obálka je prvý krok ku tomu, aby ste knihu zbadali v kníhkupectve. Ak je fádna, veľakrát sa neunúvate knihu otočiť a pozrieť sa, čo sa skrýva v jej vnútri. Síce sa vravieva, aby ste knihu nesúdili podľa obalu, no v niektorých prípadoch to proste nejde (všakže, Čas medzi nami?!). A azda posledným, čo by mala povinne obsahovať každá dobrá kniha, je nenatiahnutý príbeh. Pretože z trilógie sa stane tetralógia, z tetralógie pentalógia a tak ďalej a tak ďalej a nakoniec budete mať na celej poličke len jednu sériu. 

5. Placka SVETOVÝ BESTSELLER
Pretože knihy bez spomínanej placky nie sú dobrými knihami a určite by ste ich čítanie mali zvážiť. (Tento bod, prosím, berte s rezervou, no nemohol som si odpustiť nedať ho sem.)

Toť z povinnej výbavy bestsellerov. Aby sa však kniha stala tak úspešnou ako Hry o život a spol. potrebuje niečo viac. Na recept sa ale musíte spýtať Suzanne Collins, Cassandry Clare či Richelle Mead. 

Komentáre

  1. Mne veľmi vadí tá pečiatka Bestseller, lebo neskutočne dokáže zohaviť obálku. Máš pravdu, sami si vyberáme, čo je pre nás "Bestseller", a čo nie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som zvedavý, koľko obáliek to bude ešte stáť, pokým si to uvedomia. :)

      Odstrániť
  2. tiež som si všimla, že tých bestsellerov je nejako plné kníhkupectvo :D ale čo sa týka tých vecí, ktoré musí bestseller spĺňať, s tými súhlasím. ešte nikdy som nedočítala knihu, ktorá by mala otravného hlavného hrdinu (twilight, napr.) a aj na tých prvých stránkach niečo bude - napriek taký douglas adams ma svojím štýlom dokázal dostať v prvých troch vetách.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale tak... Twilight sa celkom dal. Aspoň v časoch, keď som ho čítal. Veľakrát som si už chcel dať re-reading, ale akosi sa bojím, že by sa moje nadšenie teraz vytratilo, keďže twilight bol prvou sériou, ktorou som začal čítať podobný žáner. :)

      Odstrániť
  3. Prvé strany sú naozaj veľmi dôležité a ak čitateľa chytia za srdce, tak má kniha spolovice vyhraté :) Za Suzanne Collins ani za Cassandrou Clare by som síce po radu nešla (lebo Hry o život som ani nedočítala a Nástroje smrteľníkov ma začali baviť až pri tretej knihe), ale napr. tú Richelle Mead či Beth Revis by som si rada vypočula :)
    Hovoríš tu síce len YA knihách, ale všetko, čo si napísal, platí aj pre ostatné. A ešte si dovolím podotknúť, že knihu urobí bestsellerom reklama (a až potom prídu na rada tie body, ktoré si vymenoval). Ako príklad vždy uvádzam sériu Medený jazdec oa Paulliny Simonsovej. Ten u nás vyšiel už v roku 2003, ja som knihu čítala asi niekedy v roku 2007. Potom som písala aj do vydavateľstva či sa vydajú aj ďalšie diely a dostala som odpoveď, že nie, lebo sa kniha zle predávala. Jasné, veď nemala žiadnu reklamu a keby som na ňu náhodou nenarazila v knižnici, tak o nej ani neviem. No a teraz sa zrazu kniha dostala do pozornosti (aleluja!) a hneď je okolo nej rozruch, všetci ju vychvaľujú, vychádzajú aj ďalšie časti atď. Takže Medený jazdec mal vlastne šťastie, ale je mnoho výborných kníh, ktoré zapadne prachom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to, samozrejme, platí na všetko, ale zameral som ten článok skôr na YA, pretože aj blog je sústredený prevažne na ne.
      S reklamou súhlasím, veľa titulov si zaslúžilo väčšiu pozornosť a chyba predajnosti by teda nebola v kvalite diela, ale v niečom úplne, ale úplne inom.

      Odstrániť
  4. To označenie svetový bestseller...neviem prečo nenechajú čitateľov rozhodnúť 8) Ja Naprieč vesmírom nepovažujem za bestseller, ale Pod nekonečnou oblohou by si zaslúžilo viac pozornosti. Zase nedokážu sa vyrovnať Hrám o život, Upírskej akadémii či Divergencii...
    Pekný článok 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže