Preskočiť na hlavný obsah

OKTÓBROVÉ knižné noviny

S pravidelným článkom prichádzam trochu oneskorene, ale predsa. Dnes aj včera som prežil náročné dni plné skúšania a písomiek, takže sa k blogu dostávam až v tejto chvíli. No myslím, že ste o nič neprišli - a na októbrové vychytávky sa budete určite tešiť rovnako veľmi než ja. :)

Ako prvé by som vám chcel predstaviť novinky Vydavateľstva Fragment, ktorých je množstvo.

Rachel Hartman: Serafína - Skrytá tvár (1.10.)
V krajine zvanej Goredd žijú už po štyri desaťročia ľudia a draci v mieri. Po tajomnej smrti ľudského princa je však prímerie ohrozené. Podarí sa Serafíne, ktorá pred svetom skrýva svoje životné tajomstvo, odhaliť skutočného vraha? "Neobyčajne napísaný príbeh o vierohodných postavách a tých najzaujímavejších drakoch, s akými som sa za dlhý čas vo svete fantasy stretol. Pôsobivý debut; nemôžem sa dočkať, čo ďalšie Rachel Hartman napíše." (Christopher Paolini, autor bestselleru Eragon, New York Times)

Osobne sa na Serafínu veľmi teším a ak si nájdem čas, určite si ju rád prečítam a dám vám vedieť o svojich pocitoch. Rovnako veľmi sa teším aj na druhé pokračovanie Oči vraha, ktoré vyšli v rovnaký deň. 

Jill Hathaway - Votrelec v mojej mysli (1.10.)
Stredoškoláčka Sisa má mimoriadnu schopnosť - počas stavov bezvedomia sa ocitá v tele iných ľudí. Svoju schopnosť sa učí postupne ovládať. Zrazu sa však prebudí za volantom auta, ktoré sa rúti do neznáma. Zdá sa, že niekto vstúpil do jej vedomia a snaží sa ju ovládať. Kto je týmto nebezpečným votrelcom? Prečo sa pokúša Sisu sledovať a kontrolovať jej myseľ?

V druhej polovici októbra na nás čaká ešte jedna zaujímavá knižka. Určite som zvedavý, čo to bude zač.

Julie Cross - Uväznený v čase: Búrka (15.10.)
Prítomnosť, rok 2009. Jackson Meyer je normálny mladý chalan - študuje, má priateľku...Má však schopnosť, o ktorej mnohí ľudia iba snívajú. Dokáže cestovať v čase do minulosti. Nedokáže meniť ani ovplyvňovať budúcnosť, môže len znovu prežiť to, čo sa už stalo. Jedného dňa do Jacksonovho života vtrhnú dvaja neznámi muži a v zápase je jeho priateľka Holly smrteľne zranená. Jackson v zúfalstve skočí o dva roky späť do roku 2007. Nedokáže sa však vrátiť do súčasnosti. Je uväznený. Stojí tvárou v tvár "nepriateľom času", ktorí ho prenasledujú. Čo všetko je ochotný obetovať pre záchranu svojich blízkych a možno aj celého sveta? Aké tajomstvá obklopujú jeho život?

Knižiek vychádzajúcich tento mesiac vo vydavateľstve Fragment je viac, celú ponuku si môžete pozrieť na tejto adrese. Ďalšou zastávkou je vydavateľstvo Ikar, ktoré z tohto žánru pripravuje druhé pokračovanie Mágie krvi (ktorá mňa síce neohúrila, no vám sa možno páčila): Strážkyňa krvi. 

Tessa Grattonová: Strážkyňa krvi (7.10.)
Pre Mab Prowdovú sú čary rovnako prirodzené ako dýchanie. Život bez nich si nevie ani len predstaviť, hoci to znamená pravidelne si ubližovať, aby získala dosť krvi na mágiu. Býva uprostred divej prírody, ďaleko od mestského ruchu, a už v mladom veku má zodpovednú úlohu starať sa ako budúca diakonka o rozvetvenú rodinu krvavých čarodejníkov. Jej pokojný život sa však náhle zmení, keď sa rozhodne preskúmať tajomstvo ruží v záhrade.Will Sanger, poznačený náhlou smrťou milovaného brata, sa rozhoduje, čo ďalej po skončení strednej školy. Rodina od neho očakáva kariéru vo vojenskom námorníctve, ale on sám ešte nevie, kým a čím chce v živote byť. A hoci okolie v ňom po záchrane dievčaťa pred utopením vidí hrdinu, sám si nepripadá ničím výnimočný. Jedného dňa za bizarných okolností stretne Mab, dievča, ktoré je úplne iné ako spolužiačky, magicky záhadné, zato však odhodlané plniť svoje neuveriteľné poslanie aj za najvyššiu cenu, a všetko je odrazu inak.

Pokračujeme vo vydavateľstvom Fortuna Libri a konkrétne druhým pokračovaním Rádu temnoty.

Philippa Gregory - Deti búrky (15.10.)
LUCA S IZOLDOU SA OCITNÚ UPROSTRED OBROVSKÉHO CHAOSU. AK CHCÚ PREŽIŤ, MUSIA SA SPOLIEHAŤ JEDEN NA DRUHÉHO A NA SVOJICH PRIATEĽOV ISHRAQ A FREIZEHO. Taliansko roku 1453. Luca s Izoldou sa dostávajú do malej rybárskej dediny, v ktorej sa nečakane strhne sled nepochopiteľných a desivých udalostí a Lucovou úlohou je odhaliť ich. Spoločné putovanie po kresťanskom svete mladých ľudí čoraz väčšmi zbližuje. Namiesto pokojnej plavby do Splitu ich čaká stretnutie s detskou križiackou výpravou a tajomným Johannom, obrovská prívalová vlna a vyšetrovanie detí búrky, čiže čarodejníc, čo na dedinu privolali záhubu. V druhej knihe série Rád temnoty sa stupňuje napätie a tajomstvá vychádzajú na svetlo sveta.

A poslednými knižkami tohto mesiaca sú novinky z CooBoo-a. 

David Levithan - Den co den (14.10.)
Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života.Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.

Wendy Higgins - Svůdné zlo (28.10)
Anna, šestnáctiletá středoškolačka z maloměsta v americké Georgii, má podobné starosti jako většina dívek jejího věku: příliš drobnou postavu, příliš starostlivou adoptivní matkou nebo to, že jako vzorná studentka a horlivá abstinentka není mezi spolužáky moc oblíbená. Má ale i starosti, se kterými se nikomu nesvěřuje. Například vnímá aury lidí, není nikdy nemocná, vidí a slyší na neobvykle velké vzdálenosti...Teprve když se na rockovém koncertě v klubu seznámí s atraktivním mladým bubeníkem Kaidanem, začíná krůček za krůčkem objevovat pravdu o sobě a o svém původu, ale i o světě skrytém před zraky obyčejných smrtelníků. O existenci rasy nefilů – potomků lidí a padlých andělů, do níž Anna i Kaidan patří. Bytostí s nadpřirozenými schopnostmi, které mají pod hrozbou trestu smrti od svých démonických otců nařízeno šířit mezi lidmi sedm smrtelných hříchů. Jak vzorně vychovanou a úzkostlivě slušnou Annu promění sblížení s otcem? A dokáže láska ke Kaidanovi něco změnit na jeho nezvratné příslušnosti ke straně Zla?

Októbrových noviniek je teda naozaj veľa. Ja len verím, že sa k väčšine časovo dostanem, pretože by som si ich nechcel nechať ujsť. A ako ste na tom vy? Alebo nebodaj čítate knižku, o ktorej by ste sa chceli so mnou podeliť? Priestor máte ako vždy v komentoch :)

Komentáre

  1. Musíme sa predzásobiť na ďalšie mesiace :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Predvčerom som si na Buxe objednávala knihy a už by som si chcela znova nejaké kúpiť. Neznášam pozeranie noviniek, pretože viem, že sa bude môj zoznam kníh, ktoré chcem raz mať, iba enormne zvyšovať :D Z toho teda nie som dvakrát nadšená :D
    Svůdné zlo si idem doplniť do dnešného wishlistu. Ďakujem, že si mi ju pripomenul :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A aké si si nakúpila? Nech sa inšpirujem :)

      Odstrániť
    2. Ani jedna z kníh nie je YA, tak neviem, či ťa inšpirujem :) Sú to tieto knihy: Hlbšie ako mŕtvi, Žena v klietke, Hra (bola to kniha dňa) a Nevinní zmätkári.

      Odstrániť
    3. Nevinných zmätkárov som čítal :)
      No nič, aj tak vďaka :)

      Odstrániť
  3. Štyri z týchto kníh mám na svojom wishliste a veľmi sa na ne teším. Ale zabudol si na Bohov Olympu a na tých sa teším úplne najviac :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nezabudol, schválne som tam dal odkaz na všetky :) je ich veľa a nechcel som vás toľkými zahltiť :D :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže