Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Kto je Mara Dyerová? (Michelle Hodkin)


Mara Dyerová vie, že sa nezbláznila. Dokáže zabíjať svojou mysľou a Noah zasa tou svojou liečiť. Mara vie aj to, že Jude nie je len halucinácia. Nedarí sa jej však presvedčiť rodičov a lekárov, že nepotrebuje psychiatra ani hospitalizáciu. Jediný, kto jej naozaj verí, je Noah. Mara má však oňho strach, je preňho nebezpečná – pri ich prvom bozku ho totiž takmer zabila. Spoločne však pátrajú po tom, ako Jude prežil zrútenie inštitútu na Rhode Islande a prečo vie o Mariných schopnostiach viac než ona sama... Druhé pokračovanie knihy Čo sa stalo Mare Dyerovej?

Ešte desivejšie a tajomnejšie
Pred viac ako polrokom sa ku nám dostala prvá časť série o Mare Dyerovej a keď si na čítanie spomeniem, nemôžem ju charakterizovať inak než šialenú. Taká táto séria jednoducho je - a ešte väčšmi to potvrdzuje jej druhá časť. Mara bude vykreslená za totálneho blázna a bude len na vás, či jej uveríte. Je to, čo tvrdí, pravda, alebo sa načisto pomiatla? Michelle Hodkin odviedla opäť bravúrnu prácu - či už po štylistickej alebo dejovej stránke. Nenapadá mi nič iné než: Klobúk dolu.

Prvotriedny blázon
Keď som knižku prvýkrát otvoril a snažil sa spomenúť si, ako sa predošlý diel skončil, rozpamätal som sa na ten obrovský zvrat, vďaka ktorému som autorku ešte niekoľko dní po dočítaní knižky nenávidel. Michelle si šokovanie svojich čitateľov bezpochyby užíva - a neodoprela si to ani pri pokračovaní série. A verte mi, že ani tentokrát vás nebude šetriť. Zatiaľ čo v prvej polovici je tu za blázna Mara, v druhej spraví bláznov aj z vás a príbeh uženie do takých rozmerov, že ho nebudete môcť pustiť z ruky. Márne som sa snažil predvídať, čo príde na ďalších stránkach, pretože autorka ma prekvapovala až do samého konca.

"Zatriasli mojou klietkou, aby zistili, či budem hrýzť. Keď ma vypustia, 
presvedčia sa, že mojou odpoveďou je áno."

Prepracovaná vo vnútri aj navonok
Štýl Michelle Hodkin sa oproti prvej časti mierne zmenil a je vidieť, že na sebe naozaj zapracovala. Rovnako sa vyvinuli aj hlavné postavy a už teraz som zvedavý na poslednú knihu trilógie. No netreba chváliť iba pani spisovateľku. Mara Dyerová opäť prichádza na pulty kníhkupectiev v elegantnom prevedení a ak vás zaujíma, či po prečítaní knižky na doskách uvidíte všetky vaše otlačky (ako tomu bolo pri prvej časti), poteším vás! Nič také sa tentokrát nekonalo a aspoň môj výtlačok ostal v pôvodnom, veľmi efektnom spracovaní.

Na tretí diel si počkáme... 
... pretože len v Amerike vychádza o pol roka, takže v slovenčine ho môžme očakávať približne o rok. Ale ako sa vraví, na dobré sa oplatí počkať, no nie? Ak patríte medzi tých, ktorí o sérii počujú po prvýkrát, určite vám ju môžem len a len odporúčať. No ak máte stále na výber, chvíľu si počkajte, aby ste potom - keď na vás Michelle Hodkin vyvalí svoje zakončenia kníh - nemuseli trhať vlasy, že vás čaká ešte jeden celý rok utrpenia a odpočítavania dní do vydania finále. Keby som mal svoje pocity z pokračovania zhrnúť do jednej vety, asi by som použil len jedno slovo. Geniálne. Také proste toto čítanie bolo...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. 

Komentáre

  1. Ja by som si rozhodne chcela prečítať túto sériu, už iba naplánovať kedy začnem, lebo som dosť zasipaná knihami :D.. na poličke mám z jednej knižnice, z druhej knižnice, kúpené a neviem čo skôr. No mňa fakt zaujali tieto knihy a chcela by som sa do toho pustiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja mám toho niekedy veľa, ale tentokrát som si to na Vianoce rozplánoval tak, aby mi to pekne vyšlo :) Btw, určite si ju prečítaj :))

      Odstrániť
  2. Nooo ... ja som cely čas vedela že jej nešibe.. :D som važne jediná??? + tie Noahove ochranárske bariéry my prišli trochu divné :D ale inač užasná ...A ešte ku koncu ...hmmm... dufala som že to pôjde tou paranormalnou cestou..

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Chlapec v pásikavom pyžame (J. Boyne)

Len si zaspomínajte, akí ste boli v deviatich rokoch . Lepili ste si tetovačky na ruku, rozčuľovali sa nad legom, ktoré nie a nie postaviť alebo ste plakali nad rozbitým kolenom ? To je realita každého z nás . Teda... skoro každého. Bruno také šťastie nemal. Jeho otec dostal pracovné miesto ďaleko od svojej rodiny , a tak sa všetci sťahujú do zvláštneho miesta, ktoré sa Brunovi ani trochu nepáči. Nie je tam nikto, s kým by sa mohol hrať a podeliť sa o svoje zážitky. Ako poriadny dobrodruh zbožňuje objavovanie nových vecí a plot , ktorý sa tiahne kam mu len oko dovidí, ihneď upriami jeho pozornosť . Keď však objaví ďalšieho chlapca , jeho tajné prechádzky naberú úplne nový rozmer.  Už na začiatku by som rád povedal, že neznášam vojny a aj keď so mnou budú mnohí nesúhlasiť, zastávam názor, že ľudská hlúposť a chamtivosť nemá konca kraja . Anotácia tohto príbehu však nedokáže opísať všetky pocity , ktoré pri čítaní Chlapca v pásikavom pyžame zažijete. Nie, nie je to obyčajný

RECENZIA: Tí, ktorí zlyhali (M. Hjorth, H. Rosenfeldt)

Prvú obeť vraha objavili v opustenej budove školy. Známa televízna hviezda bola priviazaná k stoličke a obrátená tvárou k stene. Na krku mala štítok s nápisom „neprospel“ a v hlave otvor po strele z jatočnej pištole. Na operadle stoličky bol pripevnený niekoľkostranový vedomostný test. Súdiac podľa počtu chybných odpovedí, obeť pravdepodobne zlyhala v najdôležitejšej skúške svojho života. Nebezpečný páchateľ je čoraz odvážnejší, obetí pribúda . Zdá sa, že kriminalisti z Riksmordu majú do činenia s inteligentným, no zjavne chorým človekom , ktorého ženie nenávisť k povrchným idolom súčasnej doby. Lenže dôkazy im chýbajú a stopy unikajú. Žeby kľúčom k objasneniu prípadu bola anonymná osoba, na ktorú Sebastian Bergman náhodou natrafí v chatovacej miestnosti?  Tí, ktorí zlyhali sú v poradí piatou knihou zo série Sebastiana Bergmana , ktorá vyšla v slovenčine. Do jej čítania som sa púšťal s očakávaním, keďže sa mi predošlé diely veľmi páčili . Aj napriek tomu, že patria do kat

Veronica Roth - Divergencia

Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...  Veronica Roth je len 23 ročná americká spisovateľka. V tomto veku sa jej však podarilo napísať dielo, ktoré ohúrilo čitateľov celého sveta. Jej debut je číslom jeden v rebríčku fantasy kníh na GoodReads za rok 2011. A majstrovské dielo sa dočkalo aj slovenského prekladu. A