Preskočiť na hlavný obsah

SEPTEMBROVÉ knižné novinky

V septembri toho vždy vyjde veľa - taký proste začiatok sezóny býva. Tento rok to vydavatelia zobrali naozaj vážne a na september sú naplánované desiatky vydaní. Určite neuvediem všetky, no z nižšie spomenutých sa teším na Selekciu, Zostaň so mnou, Jednou ano, dvakrát ne či Korisť. 

Veronica Rossi - Do poklidné modři (1.9.)
Árie a Perry jsou rozhodnuti najít Poklidnou modř, bezpečné útočiště před éterovými bouřemi dříve než Sobol a Hess. V jeskyni, kde nalezli provizorní útočiště, se snaží usmířit obě skupiny, Osadníky a Outsidery, které spojuje jen nenávist k jejich zoufalé situaci. Čas běží a je třeba zachránit Uhlíka, kterého kvůli jeho neobyčejným schopnostem unesli Sobol s Hessem. Pak dorazí žalem zničený, rozzuřený Roar a svou touhou po pomstě všechny uvrhne do nebezpečí. Perrymu a Árii nezbývá než sestavit zcela nepravděpodobnou družinu a vydat se na beznadějnou záchrannou akci. Uhlík není jen klíčem, který jim odemkne Poklidnou modř, a jedinou nadějí na přežití – je to i jejich kamarád. V umírajícím světě má smysl jediné – přátelství.

Cylin Busbyová - Jednou ano, dvakrát ne (8.9.)
Představte si, že jste mladý kluk, sportujete, ve škole vám to jde, jste oblíbený a máte přítelkyni, kterou zbožňujete. A najednou se probudíte v nemocnici, nemůžete se hýbat, protože jste připoutaný k posteli, z vedlejšího pokoje k vám chodí trošku trhlá, ale krásna holka, se kterou ovšem můžete komunikovat pouze mrkáním – jednou znamená ano, dvakrát ne. Jediné, co Westa udržuje při smyslech, jsou návštěvy Olivie, pacientky z vedlejšího pokoje. Co se stane, jestli se West vyléčí? Uvidí se ještě někdy? A můžou se oba ještě někdy vrátit do normálního života? Nejde o další příběh ochrnutého kluka – připravte se na pořádnou dávku emocí, trochu (dost) duchařiny, ale hlavně úžasně napsaný příběh. Příběh, který si prostě musíte přečíst, protože žádné vyprávění ho nedokáže správně vystihnout…

Gayle Formanová - Zostaň so mnou (9.9.)
Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští – trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie – láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby? V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva? Ešte včera mala veľa možností, ako sa jej život mohol uberať ďalej. Nič z toho už neplatí a Mia stojí pred novou, oveľa osudovejšou otázkou: Zostanem?
Lois Lowry - Darca (12. 9.)
Dvanásťročný Jonas žije vo svete riadenom prísnymi pravidlami. Všetko je tam dokonale zorganizované a bezpečné – človeku pridelia meno, rodičov, partnerov i povolanie. Všetci sú si rovní, všetci žijú v dostatku a preto tam nie sú vojny, zločiny, nik necíti bolesť, strach, neistotu. Ten, kto pravidlá nedodržiava, môže byť prepustený. Jonas však stojí pred veľkou udalosťou - práve on má sa stať strážcom spomienok, príjemcom pamäte minulých generácií. Postupne sa dozvedá o bolesti a utrpení, no aj o kráse, láske a priateľstve a začína chápať, že jeho spoločenstvo žije príjemný život za cenu úplnej absencie citov a možnosti voľby. A s týmto vedomím nedokáže svoju úlohu prijať. Darca je román určený vnímavým dospievajúcim aj dospelým, bol preložený do viac ako tridsiatich jazykov a autorka zaň získala niekoľko cien.

Katie McGarryová - Jen si troufni (15.9.)
Kdyby někdo znal celou pravdu o Beth Riskové a jejím životě, okamžitě by poslal její matku do vězení a sedmnáctiletou Beth bůhvíkam. Takže chrání mámu za každou cenu. Dokud se na scéně neobjeví její strýc a přinutí Beth si vybrat mezi máminou svobodou a svým vlastním štěstím. Beth se musí nastěhovat k němu, žít s ním a jeho ženou, která ji nenávidí, a chodit do školy, kde jí nerozumí. Ani trochu. Snad kromě jednoho kluka. Ryan patří mezi zlatou mládež. Populární hráč baseballu a hvězda místního týmu má však tajemství, které nesmí nikomu prozradit. Ani kamarádům, se kterými sdílí všechno včetně hecování a výzev. Která z nich je nejšílenější? Z výzvy se stane přitažlivost, kterou Ryan ani Beth nečekali. Najednou kluk s bezchybnou pověstí riskuje své sny a život pro holku, co miluje a holka, která k sobě nikoho nepustí blíž než na pět metrů, si to najednou troufne.

Wendy Higginsová - Svůdné nebezpečí (15.9.)
Sedmnáctiletá Anna Whittová už překonala prvotní šok ze zjištění, že není obyčejnou smrtelnicí. Patří mezi potomky padlých andělů, nefily, a její osud předurčuje dávná věštba – právě ona má navždy zlomit moc démonů nad světem lidí. Otec Belial naštěstí stojí při ní, ale naoko musejí oba předstírat, že dál svádějí nevinné duše do temnot závislostí. Na otcovo přání začíná Anna s kamarádem Kopanem cestovat po světě, aby dali dohromady stejně smýšlející nefily. Jejich cesty jsou riskantní, ale na Annu číhá ještě další nebezpečí. Nedokáže zapomenout na Kaidana a její poslání ji nakonec nevyhnutelně zavede i za ním. Dokážou oba odsunout stranou touhu a soustředit se na boj proti zlu? A je jejich láska vítězstvím hlubokého citu nad démonickou přirozeností, nebo jen dalším úskalím, které jim do cesty postavil osud?

Rebecca Donovanová - Dôvod dýchať (16.9.)
V pokojnom meste Weslyn sa väčšina ľudí zaujíma najmä o to, či budú videní a s kým. Emma Thomasová by však najradšej bola neviditeľná, hoci patrí k najúspešnejším študentom. Nikto okrem jej najlepšej priateľky Sary netuší, že od otcovej smrti žije ako v nočnej more. Mama sa o ňu nevedela postarať a tak sa jej ujal strýko s manželkou. Musí si sťahovať rukávy, aby zakryla modriny. A vôbec netúži po tom, aby ľudia zistili, aký vzdialený je jej skutočný život od dokonalosti. Jedného dňa však vstúpi do Emminho života láska. Nový spolužiak Evan chodí na väčšinu jej predmetov a zapojí sa do redakcie školských novín, ktoré vedie Emma ako šéfredaktorka. Nakoľko zmení Evan jej život? Pomôže jej nájsť dôvod dýchať? Dovolí mu vôbec vstúpiť do svojho života, aby jej ukázal, že svet môže byť o oveľa krajší a zábavnejší? A to aj za cenu odhalenia strašného tajomstva, ktoré sa snaží zúfalo skrývať?
Jamie McGuire - Proroctvo (16.9.)
Nina Greyová sa iba nedávno zotavila z nebezpečného konfliktu s peklom, a už je nútená deliť si čas medzi štúdium na Brownovej univerzite a spoločnosť Titan Shipping. Nastúpila do firmy ako praktikantka, aby v jej vedení neskôr nahradila zosnulého otca. O jeho násilnej smrti sa jej sníva každú noc, zároveň ju trápi pocit viny, že jej dobrý kamarát Ryan kvôli nej odišiel bojovať do Afganistanu, a Claire, sestra jej budúceho manžela Jareda, musela letieť za oceán, aby Ryana chránila. Nina nepovažuje nočné mory za svoj najväčší problém, lenže v tom sa veľmi mýli. Jared sa zo strachu o Ninin zhoršujúci sa zdravotný stav rozhodne Shaxovi ukradnúť pekelnú bibliu, aby v nej vyhľadal odpoveď, ako priateľke pomôcť. V boji s nepriateľom, ale po boku nových priateľov sa naplnia jeho najstrašnejšie obavy. 

Kiera Cassová - Selekcia (29.9)
35 dievčat. 1 princ. Životná šanca
Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu, vstúpiť do okázalého sveta rób a drahých šperkov. Žiť v paláci a bojovať o srdce úžasného princa Maxona. Pre Americu Singerovú je to však nočná mora. Musí opustiť svoju lásku a odísť z domova. Potom sa zoznámi s princom Maxonom. Postupne začne prehodnocovať všetky svoje dovtedajšie plány – a uvedomí si, že život, ktorý si vysnívala, bledne pri budúcnosti, na ktorú nikdy ani nepomyslela.

Andrew Fukuda - Korisť (30.9.)
Ako zostať nažive vo svete, kde sú ľudia považovaní za potravu a všetci túžia len po ich krvi? Gene a jeho priatelia utekajú pred nocou.
Gena však neprenasledujú len krvilační lovci, ale aj spomienky na Ashley June, ktorá sa preňho obetovala a zostala v Ústave pre výskum glupanov. Zároveň sa v ňom prebúdzajú city k ľudskému dievčaťu Sissy.Na úteku sa dostanú až do ľudskej komunity, žijúcej na tajnom mieste vysoko v horách. Keď si začnú myslieť, že sú konečne v bezpečí, udalosti naberú nečakaný smer. Gene zisťuje, že nový svet, ktorý objavili, je možno ešte horší ako ten, ktorý opustili. Druhý diel strhujúcej trilógie Andrewa Fukudu.

Garth Nix - Sabriel (30.9.)
Sabriel má osemnásť rokov a práve zložila záverečné skúšky na internátnej akadémii. Do konca roka ostávajú dva týždne, keď sa uprostred noci zjaví v škole mŕtvy vyslanec. Priniesol jej otcove nástroje: nekromantické zvonce a Abhorsenov meč. Sabriel sa vydáva do Starého kráľovstva, aby našla otca a pomohla mu. Odmieta sa zmieriť s myšlienkou, že by mohol byť mŕtvy. Staré kráľovstvo je však v úplnom rozvrate: dvadsať rokov bezvládia spôsobilo, že sa všade potulujú voľnomagické stvorenia a mŕtvi, ktorých do sveta živých nekontrolovane povolávajú nekromanti. Sabriel zisťuje, že aj jej otec bol nekromant, ale taký, ktorý mŕtvych spútaval a slúžil Výsade a kráľovstvu. Sabriel, hoci nepripravená, musí zaujať jeho miesto. V nadchádzajúcej bitke budú totiž proti sebe bojovať sily Života a Smrti. A Sabriel bude musieť čeliť vlastnému osudu.

Komentáre

  1. Strašne sa teším na Zostaň so mnou a možno si neskôr prečítam aj Dôvod dýchať :).

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Čítala som nejaké recenzie na Jednou áno, dvakrát ne a celkom sa mi to pozdáva, ale zároveň sa toho aj obávam. Nemám rada témy chorôb a nemocnice, tak neviem.
    Selekcia má zase úžasnú obálku, ale knihu som už čítala v angličtine a vôbec sa mi nepáčila.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Fuu, tak teda som zvedavý. obe by som si chcel prečítať, tak uvidím :)

      Odstrániť
  3. Na Selekciu (ktorá má úžasnú obálku) a Jen si troufni sa neskutočne teším. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže