Preskočiť na hlavný obsah

Februárové knižné novinky

Tentokrát prichádzam s februárovými novinkami trochu neskôr - ale ako sa vraví: lepšie neskôr ako nikdy! Vo februári na nás čaká opäť množstvo zaujímavých kníh - na úvod spomeniem trebárs Eden, na ktorý sa ja veľmi, veľmi teším, no taktiež aj očakávanú novinku Sempré, Solitaire, Pomalé skúmanie ticha či české vydanie knihy Nebe je všude. Poďme sa teda pozrieť, ako to bude vyzerať v kníhkupectvách tento mesiac! :-)
Deborah Harknessová: Kniha života (3.2)
Diana Bishopová a vzdelaný upírí genetik Matthew Clairmont, cestovali v čase až do alžbetínskeho obdobia, aby tam našli ochranu, ale najmä odpovede na otázky, ktoré ich prenasledujú až sem: Aké temné tajomstvo kedysi odhalili čarodejnice? Prečo ho zašifrovali do tajuplnej knihy s názvom Ashmole 782, po ktorej stáročia pátrajú démoni, upíri aj samy čarodejnice? Diana a Matthew túžia naplniť svoju lásku aj poslanie v tomto dávnom spore, ale ťarcha minulosti ich od seba odtŕha. Oboch teraz čaká dramatický návrat z Londýna do prítomnosti, v ktorej musia čeliť nebezpečným situáciám a úhlavným nepriateľom. Postupne – v palácoch a univerzitných laboratóriách, s využitím dávneho poznania i modernej vedy, sa dvojica napokon dozvie strážené tajomstvo čarodejníc...

Jandy Nelsonová: Nebe je všude (4.2)
Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije spokojeně ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě plném smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje – poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska. Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý ji do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, vlastní melodii ve všem tom hluku na světě? 

Wendy Higginsová: Svůdné zúčtování (4.2)
Pekelné zlo ovládá svět a jeho terčem se stala osmnáctiletá Anna Whittová, napůl anděl a napůl démon. Knížata démonů se obávají, že právě ona je tím „nefilem čistého srdce“ z dávného proroctví, který je jediný může vyhnat ze zemského povrchu. A hodlají udělat všechno, co je v jejich silách, aby se jí zbavila. Anna ví, že teď je v sázce všechno. To, jak dopadne rozhodující bitva mezi dobrem a zlem, bude záviset hlavně na ní a jejích spojencích z řad nefilů, potomků padlých andělů. Doufá, že jí sílu dodá její láska ke Kaidanovi, synovi Knížete smilstva. Tahle láska ale zároveň pro ně oba představuje smrtelné nebezpečí. Nejen pro ni je ovšem Anna ochotná všechno riskovat… V poslední Svůdné knize, při posledním zúčtování, se nefilští přátelé naposledy spojí, aby bojovali nejen za svou vlastní svobodu, ale i za svobodu celého světa.

Robert Galbraith: Hodvábnik (9.2)
Nová detektívka J.K. Rowlingovej prichádza!Keď spisovateľa Owena Quinea vyhlásia za nezvestného, jeho manželka sa obráti na súkromného detektíva Cormorana Strikea. Najskôr si myslí, že sa len na niekoľko dní vytratil, aby mohol byť osamote – ako to už v minulosti urobil – a tak od detektíva chce len, aby ho našiel a priviedol domov. Počas Strikeovho vyšetrovania sa však zistí, že v prípade ide o viac ako si Quineova manželka myslí. Nadaný autor práve dokončil „jedovatý“ rukopis knihy, ktorej vydanie by mohlo mnohým ľuďom skomplikovať alebo dokonca zničiť život. A je tak množstvo podozrivých, ktorí by mali dôvod spisovateľa umlčať... A keď Ouinea nájdu brutálne zavraždeného za bizarných okolností, začína sa boj s časom, aby pochopili motiváciu neľútostného zabijaka, vraha, aký tu doposiaľ ešte nikdy nebol.

Rebecca Donovan: Sotva dýcham (10.2)
Emma dostala šancu žiť a podarilo sa jej dostať sa z pekla, ktoré dennodenne zažívala so svojou tetou. Pomaly sa spamätáva zo strašnej traumy a skúša žiť bez strachu. Po čase strávenom v Sarinom dome sa rozhodne presťahovať sa k svojej matke. To, že ani život s vlastnou matkou Emme nedodá pocit šťastia a pokoja, po ktorom celý život túži, ju trápi a ponára sa čoraz hlbšie do ponurých zákutí svojej duše. O jej tajomstve už vie celý Weslyn, navyše s matkou po boku ju čakajú ďalšie nepríjemné situácie. Modriny síce zmizli, ale jazvy sa nezahoja. Budú Evan a Sara stačiť na to, aby si Emma uvedomila, že aj ona si zaslúži ozajstný život? Čo všetko si ešte bude musieť vytrpieť, kým bude naozaj šťastná? A podarí sa jej vôbec niekedy spať pokojne, bez nočných môr?

Patrick Rothfuss: Pomalé skúmanie ticha (10.2)
Hlboko pod univerzitou sa nachádza Podsvet, ponuré, nehostinné miesto. O sieti prastarých chodieb a opustených miestností vie iba hŕstka ľudí. V samom srdci zabudnutého bludiska, uprostred rozľahlých tunelov Podsveta, ktosi žije. Dievča. To záhadné stvorenie sa volá Auri. Pomalé skúmanie ticha je krátky, nežný pohľad do Aurinho života, do jej každodenných súkromných dobrodružstiev. Veselé a zároveň znepokojujúce rozprávanie ponúka jedinečnú príležitosť pozrieť sa na svet Aurinými očami a dozvedieť sa viac o jej tajomstvách. Patrick Rothfuss nám otvára dvere do sveta jednej z najtajomnejších postáv slávnej trilógie Príbeh kráľovraha. Novela Pomalé skúmanie ticha je príbehom zlomeného dievčaťa pokúšajúceho sa prežiť v zlomenom svete.

Helen Douglasová: Eden (10.2)
Eden Anfieldová zbožňuje záhady, a když se na škole objeví tajemný nováček Ryan Westland, úplně ji to pohltí. Na první pohled vypadá jako obyčejný kluk, proč potom nezná pizzu? A jak to, že nikdy neslyšel o Hitlerovi? Ze všeho nejvíc ale Eden mate to, že o ni Ryan jeví zájem. Eden pozvolna propadá jeho kouzlu, zároveň ale rozkrývá i jeho tajemství. Zlom nastane jednoho deštivého odpoledne, když klopýtne o zdánlivě obyčejnou knihu v Ryanově pokoji - biografii jeho nejlepšího kamaráda, která je však datovaná o celých padesát let později. Když se svým objevem na Ryana vyrukuje, zjišťuje, že na ni čeká velmi důležitý úkol, a ona právě málem zničila jeho jedinou šanci na úspěch...

Alice Osemanová: Solitaire (16.2)
Pokiaľ by vám to napadlo, toto nie je žiadna love story. Volám sa Tori Springová. Rada spím a rada blogujem. Minulý rok – pred tým všetkým, čo sa stalo s Charliem a predtým, než som sa musela vysporiadať s maturitou a prihláškou na vysokú a faktom, že jedného dňa naozaj budem musieť začať s ľuďmi hovoriť – som mala priateľov. Všetko bolo úplne inak, ale to teraz skončilo. Teraz je tu Solitaire. A Michael Holden. Viem, o čo sa Solitaire pokúša, a Michael Holden je mi ukradnutý. Naozaj. Solitaire je skvelý debut mladej Alice Osemanovej, ktorej hlavná hrdinka Tori je cynická až do špiku kostí a autentická stredoškoláčka rovnako ako jej autorka.

J. M. Darhowerová: Sempré - Navždy (17.2.)
Haven Antonelliová nikdy nepoznala slobodu. Odmalička vyrastala ako novodobá otrokyňa v izolácii uprostred púšte, kde spolu s matkou tvrdo pracovala a znášala neľudské zaobchádzanie. Obe sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi organizovanom rozsiahlou mafiánskou sieťou. Jedného dňa sa tu objaví doktor Vincent DeMarco a dievča dostáva šancu: opustí matku a odíde s ním, alebo zomrie. Haven sa tak nedobrovoľne ocitne v mestečku Durante a zoznámi sa s jeho dvomi synmi Dominickom a Carminom. Rodiaca sa láska k Haven všetko zmení. Haven a Carmine časom musia prehodnotiť všetko, čomu dovtedy verili. Čím hlbšie sa zapletajú do pavučiny lží a tajomstiev, tým viac zisťujú, že napriek zdanlivým rozdielom sú si veľmi podobní. V tomto svete sú zrada a vraždy všednou súčasťou života, nič tu nie je zadarmo a slovo navždy – sempre dostáva trpkú príchuť.

Komentáre

  1. Solitaire se mi vážně líbilo, takové fajn čtení. :) Já toho jinak v únoru až tak moc nemám, spíš čekám na novou Doctor Who knížku, ze které jsem ještě trochu nervózní, ale uvidím, třeba tam tentokrát nebude tolik divných tvarů jako minule. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja sa na Solitaire veeeľmi teším! Som zvedavý, čo to bude :)

      Odstrániť
  2. Tento mesiac sa teším na Pomalé skúmanie ticha. Som celkom zvedavá, pretože neviem čo od toho čakať :). A som zvedavá aj na knihu Čitateľ z vlaku o 6.27. Uvidíme.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Únor je podle mě o dost slabší, než předešlé měsíce, ale to ty zimy vždy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pomale skumanie ticha - na to sa neskutocne moc tesim, autor vie podla mna neskutocne dobre a zaujimavo pisat, asi by som ho priradila medzi mojich top autorov, takze knizku si hned kupujem.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže