Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Štyri (Veronica Roth)

Už o viac než mesiac sa do našich kín dostane filmové spracovanie druhej časti série Divergencia. Práve v tom najlepšom čase, kedy je každý fanúšik Veronicy Roth nedočkavý, vychádza zbierka poviedok z pohľadu Tobiasa. Jednotlivé príbehy zobrazujú život Štyriho - od rozhodovacej ceremónie až po stretnutie s Tris, ktorá mu zmenila život.

Debut mladučkej Veronicy Roth ma uchvátil ešte pred samotným vydaním. Chvály na túto sériu zovšadial "pršali", a boom, ktorý táto publikácia zožala, sa podpísal na tom, že sa Divergencia stala jednou z obľúbených kníh dnešnej mládeže. A verte mi, to je už čo povedať. Pripravované vydanie zbierky poviedok ma teda veľmi potešilo - a s odstupom času môžem povedať, že moje očakávania splnilo. Síce pozorní čitatelia zistia, že jednotlivé poviedky neprichádzajú s ničím novým, kniha je rozhodne príjemným čítaním. 

    "Nech si vyberieš čokoľvek, všetci ostatní                                                                                   sa s tým časom zmieria. Len ty nie."

Aj keď to bolo dávno, čo som čítal samotnú Divergenciu, s určitosťou môžem povedať, že som si štýl, akým bola táto zbierka vyrozprávaná, obľúbil väčšmi než ten v klasickej sérii. Tobias mi prišiel sympatickejší než Tris, vedel som sa s ním stotožniť a začal som ho vnímať inak než v trilógii Divergencia. Aj keď by ste bez prečítania tejto zbierky dokázali žiť, fanúšikovia by to dozaista nemali riskovať. Pod pojmom zbierka si však netreba predstavovať pár stranovú knihu. Štyri sa môže popýšiť tristovkou strán (aj keď s veľkým riadkovaním), ktoré sa čítajú ľahko a plynulo. Celá atmosféra príbehu na mňa pôsobila pokojne a vyrovnane, bez hluchých miest, ktoré by ma pri čítaní zbytočne vyrušovali. Presne takto si predstavujem "doplnok" k výbornej sérii. 

"Najmúdrejší je tenkto vieže treba žiť bez strachu."

Knižka prichádza so štyrmi poviedkami - Utečenec, Kandidát, Syn a Zradca, z ktorých každá rozpráva o inej časti Tobiasovho života. V zbierke nechýbajú ani tri samostatné scénky z knihy Divergencia. Páčilo sa mi, že sa autorka verne pridržiavala námetu z pôvodnej série a že to s príbehmi neprehnala: poviedky nie sú krátke, ani príliš dlhé a pekne spolu vytvárajú celok. Kniha teda v tomto ohľade predčila moje očakávania. Ani som si to neuvedomil a prelistoval som sa na samotný koniec. Zdá sa vám to málo? Môžem vás ubezpečiť, si čítanie naplno užijete.

"Cítil som sa pri nej mocný. Dosť silný na to, aby som sa bránil."

Jediné, čo dokážem tejto zbierke poviedok vytknúť, je, že po dejovej stránke neprináša skoro nič nové. Na druhej strane sa však dozviete množstvo informácii o Tobiasovi a mnohým z vás sa s touto postavou podarí stotožniť. Z mojej strany čítanie Štyriho určite neľutujem a zbierku odporúčam aj vám! S blížiacou sa premiérou Rezistencie, ktorá zavíta do našich kín už 19.marca, je teda Štyri príjemným odškodným za dlhé čakanie na film. No čo, kto z vás má už teraz rezervovaný lístok do kina? 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu nájdete za výhodnú cenu na tejto adrese

Komentáre

  1. velmi pekne napísané :) asi začnem robiť re-reading :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozhodne si ju plánujem kúpiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ach, ty už máš prečítanú Štyri a ja som len začala Divergenciu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak krásná recenze.. a já si knihu ještě pořád nepřečetla. Chci si ji pořídit, co nejdřív, ale vždy mi padne do oka nějaká jiná.. Ale koupit si ji jednou musím, abych doplnila sbírku a informace o Tobiasovi, který je úžasný :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem :)) Nemáš prečo váhať :) ja ti ju určite odporúčam :))

      Odstrániť
  5. Štyri práve čítam. A užívam si to, občas sa začítam a zabudnem vystúpiť tam kde potrebujem, ale čas mi uteká tak nejak inak. Divergencia je najlepšia dystopická YA séria, akú som čítala, a toto skrátenie si čakania na filmové spracovanie v podobe zbierok je geniálny ťah od Slovartu :). A presne ako píšeš, takto ma vyzerať doplnok k sérií.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Super recenzia. :) Celú sériu mám veľmi rada, takže vydanie tejto knihy poviedok ma veľmi potešilo. A ani mi nevadí, že dej bude ten istý, keď to budem vnímať z Tobiasovho hľadiska. Yay. :) A, samozrejme, do kina určite idem! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže