Preskočiť na hlavný obsah

Jedna séria. Stovky edícií

Pamätám si veľmi presne, ako som sa snažil maminu zmanipulovať, aby poslala list Ježiškovi s prosbou o piaty diel Harryho Pottera. Bolo mi jedno, že som predošlé knižky nečítal. Jednoducho som chcel vlastniť aspoň jednu časť čarodejníckej série, o ktorej všetci špunti v okolí rozprávali. Izba plná plagátov, nálepiek, do ktorých som vložil všetky úspory; čarodejnícky prútik, ktorého sa nikto nesmel dotknúť; šachové figúrky a kopec ďalších predmetov, ktoré síce stáli majetok, ale urobili moje detstvo krajším. 

Bola to mánia, zábavka, bol to celý môj svet. Kiežby aj mne prišiel list z Rokfortu, vravel si každý z nás. Čo sa týka mňa, bol by som zbalený do piatich minút a bez váhania by som nastúpil na Rokfortský expres. Väčšina z nás sa ale zmierila s tým, že tento čarodejnícky svet navždy ostane iba v našich predstavách a na stránkach kníh úžasnej J.K.Rowlingovej. Bolo by zbytočné vôbec ju predstavovať alebo hovoriť viac o jednotlivých častiach série. A prečo vôbec píšem tento článok? Možno ste postrehli informáciu, že spomínaná séria vyjde vo vydavateľstve Ikar v novom vydaní. A nie v úplne obyčajnom!

Pozorným fanúšikom možno neušiel fakt, že pred pár týždňami vyšiel Harry v dotlači, ktorá sa však ničím nelíši od pôvodnej edície. Azda iba tým, že vyšla o desať rokov neskôr. O pár dní príde edícia tretia, ktorá do kníhkupectiev zavíta v podobe paperbackov a nových obálok, ktoré len prednedávnom vyšli vo Veľkej Británii. Keď som sa dozvedel o nových verziách tejto série (pár rokov dozadu), tajne som dúfal, že sa niečoho podobného dočkáme aj na Slovensku. Nedával som tomu ale veľkú šancu. Môj tajný sen sa ale splnil a už o pár dní sa stanem hrdým majiteľom niekoľkých z nich. Ani len netušíte, ako sa teším. 

Možno si poviete, načo je tomu bláznovi ďalších sedem kníh, keď má knihy v pôvodnej edícii. Pre mňa ako knihomoľa je ale dôležitá aj vizuálna forma románu. Je pravdou, že najväčší podiel na dojme má dejová stránka, ale obálky a spracovanie sú taktiež neodmysliteľnou súčasťou. A najmä nie pri tejto sérii, ktorá pre mňa znamená viac než len tisíce strán. Znamená pre mňa detstvo a spomienky, o ktoré nechcem nikdy prísť. O to viac sa teším, že nové vydanie je naplánované ešte pred letom - a tým pádom budem mať dôvod prečítať si celú sériu ešte raz. Čo vy na to? Pridáte sa ku mne? :-)

Ak pravidelne sledujete môj blog, viete, že čítam pomerne veľa (v porovnaní s čitateľmi-neblogermi). A hoci moji rovesníci na maturite často spomínajú Harryho Pottera ako ich obľúbenú sériu (aj keď ju ani nečítali, ale je to jediné, na čo si spomenú), ak by som podobnú otázku dostal ja, moja odpoveď by bola pravdepodobne rovnaká. Čo tam po tom, že som prečítal ďalších dvestopäťdesiat kníh. Harry ostane navždy v mojom srdci. Niekedy v minulosti som sa zmienil o tom, že je veľký a najmä viditeľný rozdiel medzi spisovateľmi, ktorí dávajú do svojich príbehov srdce, a tými, ktorí píšu iba kvôli zárobku. Azda nemusím hovoriť, do ktorej kategórie patrí Rowlingová - to je predsa každému jasné. Práve táto žena patrí medzi ľudí, ktorých úprimne obdivujem za to, akú dlhú cestu prešli a koľko energie vynaložili na to, aby dosiahli, po čom túžia. Kiežby som mal príležitosť prečítať si celú sériu opäť po prvýkrát... To by bola jazda! :-) 

Komentáre

  1. Pekny clanok :) tiez milujem HP :) ci uz knihy alebo filmy (mam doma oboje, dokonca dvd som si kupila zberatelske edicie s mnozstvom bonusov a tajomstiev z nakrucania) aj ked mam teraz 23r HP je moje detstvo :) vyrastala som na nom a hoci ho poznam naspamat stale sa k nemu vraciam, a rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj filmy sú fajn, ale na knihy určite nemajú :)) Myslím si, že v niektorých ohľadoch každý z nás ostane navždy dieťaťom. :) A s Harrym to bolo výnimočné :)

      Odstrániť
  2. Jojo, Harry Potter, mohla bych říct, že to jsou knížky mého dětství, ale je to láska i v mých 24 letech :D A Pottermore projekt se všemi novými texty od JKR to vše ještě umocňuje. Vlastnit knížky ve více vydáních mi nepřijde vůbec špatné - HP mám v českém prvním vydání, anglicky a anglicky v kolekci pro dospělé. A jestli se objeví ještě něco, co bych mohla chtít, beru :D Co se týče úplně posledního vydání, vůbec mě neláká. A to z jednoho prostého důvodu - ilustrace. Svět HP mám ve své hlavě vymyšlený do posledního detailu a ilustrace mi ten zážitek akorát kazí a mění (a to nemluvím o filmech, fuj) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som na Pottermore síce registrovaný, ale nechodím tam. Asi by som to mal zmeniť :)

      Odstrániť
    2. Spousta věcí je tam spíše pro mladší, ale já tam chodím výhradně kvůli novým textům od JKR. Je jich tam opravdu spousta, popisuje podrobnosti z kouzelnického světa, ze života různých postav atd. Takže naprostý must-have pro potterfanouška :)

      Odstrániť
    3. ale iba v angličtine, alebo nebodaj aj v preklade? :) Vážne sa o to musím viac začať zaujímať.

      Odstrániť
    4. Je to v několika jazycích, ale čeština nebo slovenština mezi ně nepatří bohužel :) Na druhou stranu angličtina HP není zase tak složitá. Např. oproti textům od Tolkiena :)

      Odstrániť
  3. Bože, Harryho by som mohla čítať stále dookola :3 Absolútne ho zbožňujem :3 Už mám slovenské vydanie, TOTO britské, musím mať to ilustrované čo vyjde v októbri... ale sakra, aj toto chcem! :D Raz budem mať obrovskú zbierku Harryho :3 :
    Btw, ja stále vravím, že sova, ktorá mala doručiť môj list jednoducho zablúdila. Pravdepodobne to bola Elvíra :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám to veľmi podobne, myslím, že tie knihy boli písané zrovna pre nás, ako rástol Harry, rástli sme aj my a to bolo na tom to kúzelné. A práve prednedávnom som si povedala, že prečítam celú sériu znova, na preskačku s inými knižkami, takže teraz čítam Tajomnú komnatu. A musím povedať, že som už predtým zabudla, aké skvelé to bolo, celý príbeh, štýl písania kníh...jednoducho sa to oplatí raz za čas oprášiť z knižnice :-) A tie paperbacky ma nelákajú, nemám ich veľmi rada. Aj keď tie obálky vyzerajú naozaj super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne tak. súhlasím. :) Je v tom niečo čarovné a krásne, ale nie len v tejto sérii... Mám v pláne si prečítať aj ďalšie, ktoré som čítal veľmi dávno.
      Ja zas paperbacky milujem, takže som zvedavý, ako nakoniec budú vyzerať, a či sa pri takom počte strán nerozpadnú. Dúfam, že nie :)

      Odstrániť
  5. Taky zbožňuji Pottera, i když knihy v češtině už mám poněkud poničené, ještě jsem je kdysi kupovala v antikvariátu... Ale Relikvie mám v angličtině, koupila jsem ji před lety v Anglii, a teď doufám, že k narozeninám dostanu anglicky celou ságu - s těmito božskými obálkami, jsou vážně boží. :)

    hrbitov-meho-ja.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to sa teším aj za teba. :) Ja mám celého Harryho kompletného iba dva roky, takže tiež som si ich dokupoval z druhej ruky. :) Ale na tieto nové sa veeeľmi teším :)

      Odstrániť
  6. Harry je proste základ! A ja keď budem mať peniaze, rozhodne k mojej "klasickej" sérii pribudne táto a keď budem veľká a dospelá, tak aj tá s čiernymi "dospeláckymi" obálkami :) a ešte by som vlastne chcela aj tú, ktorá keď je poskladaná vedľa seba, tak je na ich chrbtoch ROkfort O:-) och joj a čo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mam otazocku. Tieto nove paperbacky slovenske vyjdu aj v komplet boxe? Vopred dakujem za odpoved :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem o tom, že by mali vyjsť aj v boxe... ale nie je to vylúčené, keďže všetky vychádzajú 1.júna (teda aspoň podľa toho, čo viem) :)

      Odstrániť
  8. Vůbec se ti nedivím, že si chceš pořídit celou sérii znovu. Já sice knížky nečetla, bohužel jen viděla filmy, protože jsem se k tomu hold dostala dříve a jak už jsem viděla první díl, tak jsem ani přes to vše nedokopala ke knížkám a čekala jen na film. U jiných knížek to mám zase naopak.
    Tyhle obálky jsou ale fakt krásné *_* Líbí se mi snad více jak v původní edici.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže