Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Usvedčujúca chyba (Sophie Hannahová)

Veľa z nás by sa niekedy najradšej vrátilo späť v čase - a vyhlo sa chybe, ktorú si nechceme priznať. Nicki, ktorá na ulici zbadá povedomú tvár policajta, je jedným z takýchto ľudí. Z akého dôvodu je ale predvolaná na výsluch v súvislosti s vraždou kontroverzného fejtonistu Damona Blundyho? Síce sa necíti byť vinná, ale rozhodne nie je nevinná. 

Usvedčujúca chyba na mňa spočiatku vôbec nepôsobila ako klasická detektívka. Videl som v nej dobre premyslený príbeh s psychologickými prvkami a zamlčanými okolnosťami - a aj keď nejde o primárny žáner kníh, ktorý zvyčajne čítam, na román som sa naozaj tešil. S odstupom času môžem povedať, že išlo o naozaj podarenú detektívku, avšak moje dojmy z nej sú stále neusporiadané. Na jednej strane hodnotím vynikajúco príbeh, ktorý autorka vymyslela a jeho prepletenú zápletku, ale zároveň v knihe vystupovali postavy, ktoré mi vôbec nesadli.

"Odsúďte ma, no neprekáža mi to. Už som si zvykla, že ma ľudia odsudzujú."

Kniha na mňa pôsobila tajomným dojmom a počas celého čítania som nevedel, čo si o nej mám myslieť. Jej veľkým pozitívom je, že má čitateľ možnosť vidieť daný príbeh z viacerých perspektív - a hlavnú dejovú líniu dopĺňajú výpovede svedkov a fejtóny zavraždeného novinára, ktoré by vám mali priblížiť celý príbeh. V skutočnosti je ich úlohou čitateľa zmiasť a minimálne v mojom prípade sa to autorke úspešne darilo. Určite ale musím povedať, že som si čítanie užíval a aj napriek malému množstvu hluchých miest som do samého konca napäto čakal, ako príbeh skončí.

Ako som už spomenul, v knihe bolo množstvo postáv, s ktorými som si "nerozumel". Podľa môjho názoru ich autorka nevykreslila dostatočne dobre, nemali hĺbku, vďaka ktorej by sme sa o nich dozvedeli viac. Práve preto som si žiadnu z nich veľmi neobľúbil a síce mi ani jedna z nich vyslovene neprekážala, vedel by som si ich predstaviť aj lepšie. Treba však povedať, že dejová línia a premyslenosť príbehu dokázali vylepšiť môj dojem z čítania, ktoré síce nebolo úplne bezchybné, ale na druhej strane ani neľutujem, že som si danú knihu prečítal.

"Bol osobou, s ktorou som sa chcela podeliť o všetko - 
o zábavné hlúposti, aj o to, čo ma rozčuľovalo." 

Usvedčujúca chyba z pera Sophie Hannahovej je netradičným príbehom s poriadne prepletenou zápletkou plnou lží a tajomstiev. A nielen to - čitatelia sa môžu tešiť na množstvo nečakaných odhalení, ktoré do seba zapadajú ako skladačka, a v neposlednom rade na štipku lásky. Myslím si, že pre milovníkov detektívnych románov (ale aj pre všetkých ostatných čitateľov) to môže byť príjemná zmena. Prajem pekné čítanie! :-)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete kúpiť napríklad na tejto adrese.  

Komentáre

  1. Kniha vypadá zajímavě, hodně neobvykle, jen škoda těch postav. I dobře propracovaných příběh, který má hloubku může pokazit nedomyšlené hlavní postavy, které jsou jen povrchní. Skvělá recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Chlapec v pásikavom pyžame (J. Boyne)

Len si zaspomínajte, akí ste boli v deviatich rokoch . Lepili ste si tetovačky na ruku, rozčuľovali sa nad legom, ktoré nie a nie postaviť alebo ste plakali nad rozbitým kolenom ? To je realita každého z nás . Teda... skoro každého. Bruno také šťastie nemal. Jeho otec dostal pracovné miesto ďaleko od svojej rodiny , a tak sa všetci sťahujú do zvláštneho miesta, ktoré sa Brunovi ani trochu nepáči. Nie je tam nikto, s kým by sa mohol hrať a podeliť sa o svoje zážitky. Ako poriadny dobrodruh zbožňuje objavovanie nových vecí a plot , ktorý sa tiahne kam mu len oko dovidí, ihneď upriami jeho pozornosť . Keď však objaví ďalšieho chlapca , jeho tajné prechádzky naberú úplne nový rozmer.  Už na začiatku by som rád povedal, že neznášam vojny a aj keď so mnou budú mnohí nesúhlasiť, zastávam názor, že ľudská hlúposť a chamtivosť nemá konca kraja . Anotácia tohto príbehu však nedokáže opísať všetky pocity , ktoré pri čítaní Chlapca v pásikavom pyžame zažijete. Nie, nie je to obyčajný

RECENZIA: Tí, ktorí zlyhali (M. Hjorth, H. Rosenfeldt)

Prvú obeť vraha objavili v opustenej budove školy. Známa televízna hviezda bola priviazaná k stoličke a obrátená tvárou k stene. Na krku mala štítok s nápisom „neprospel“ a v hlave otvor po strele z jatočnej pištole. Na operadle stoličky bol pripevnený niekoľkostranový vedomostný test. Súdiac podľa počtu chybných odpovedí, obeť pravdepodobne zlyhala v najdôležitejšej skúške svojho života. Nebezpečný páchateľ je čoraz odvážnejší, obetí pribúda . Zdá sa, že kriminalisti z Riksmordu majú do činenia s inteligentným, no zjavne chorým človekom , ktorého ženie nenávisť k povrchným idolom súčasnej doby. Lenže dôkazy im chýbajú a stopy unikajú. Žeby kľúčom k objasneniu prípadu bola anonymná osoba, na ktorú Sebastian Bergman náhodou natrafí v chatovacej miestnosti?  Tí, ktorí zlyhali sú v poradí piatou knihou zo série Sebastiana Bergmana , ktorá vyšla v slovenčine. Do jej čítania som sa púšťal s očakávaním, keďže sa mi predošlé diely veľmi páčili . Aj napriek tomu, že patria do kat

Veronica Roth - Divergencia

Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...  Veronica Roth je len 23 ročná americká spisovateľka. V tomto veku sa jej však podarilo napísať dielo, ktoré ohúrilo čitateľov celého sveta. Jej debut je číslom jeden v rebríčku fantasy kníh na GoodReads za rok 2011. A majstrovské dielo sa dočkalo aj slovenského prekladu. A