Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Absolútna vojna (Alex Scarrow)

Niekto sa opäť zahráva s časom! Liam, Maddy a Sal sa musia pripraviť na štvrtú misiu v najdobrodružnejšej sci-fi sérii Jazdci časom. Čo si o tomto pokračovaní myslím ja?

Na nový diel mojej obľúbenej série Jazdci časom som sa naozaj tešil a keďže sa mi tretia časť páčila najväčšmi, tej štvrtej som sa nevedel dočkať. Na knihu sme si tentokrát opäť počkali dlhšie než by veľa z nás chcelo a po roku prichádza konečne vytúžená Absolútna vojna. Tej znovu nechýba dynamika, napätie či prepracovaná dejová línia. Ako by svet vyzeral bez amerického prezidenta Abrahama Lincolna? A aké následky by mala občianska vojna, keby trvala až dodnes? Ak chcú Jazdci časom opäť zachrániť ľudstvo, musia  sa vzoprieť všetkým prekážkam a prinútiť obe bojujúce strany vyhlásiť prímerie. 

"Všetci umierame, len čo sa narodíme. Iba niektorým sa to stane skôr ako ostatným."

Niekedy stačí naozaj málo na to, aby vás daná kniha upútala. Čo sa týka Jazdcov časom, o ich obálkach netreba veľa diskutovať. Musím ale povedať, že okrem obálok na mňa vynikajúci dojem urobil autorov štýl, ktorý sa nezmenil ani vo štvrtom pokračovaní. Alex Scarrow ma opäť zaujal už od prvej kapitoly a ja som si čítanie knihy nesmierne užíval. Väčšinou ma zaujme až druhá polovica príbehu, avšak v tomto prípade to bolo presne naopak. Vynikajúci úvod na mňa zapôsobil o niečo viac než finále knihy, ktoré mi pripadalo mierne chaoticky. Dojem z čítania však určite nepokazilo. 

Kniha je písaná podobným štýlom než jej predchodkyne a autor opäť stavil na pomerne krátke kapitoly. Môže sa vám preto veľmi ľahko stať, že sa ani nenazdáte a ocitnete sa v polovičke knihy - podobne ako sa to stalo mne. Veľkou autorovou prednosťou je totiž pútavosť štylistiky a minimum opisných častí, ktoré by príbeh spomaľovali. Čítanie si teda môže užiť široká škála čitateľov - od tých najmladších milovníkov fantasy literatúry až po dospelákov, ktorým nebude vadiť malá stretávka s minulosťou a americkou občianskou vojnou. Akoby sa autor každou časťou v písaní zdokonaľoval a naozaj si neviem predstaviť, ako bude vyzerať posledný, deviaty diel série.  

Pokračovanie Jazdcov časom si opäť získalo moje srdce a síce nepredčilo moje očakávania po predošlej časti, som rád, že som si knihu prečítal. Som presvedčený o tom, že si prečítam aj nasledujúci diel. Hoci má séria až spomínaných deväť častí, netreba sa báť, že by bol príbeh zbytočne natiahnutý. Autor má v každom pokračovaní čo povedať a jednotlivé knihy vytvárajú zmysluplný celok. Ak váhate, či si prečítať Absolútnu vojnu alebo sa nebodaj pustiť do tejto série, určite by ste nemali dlho čakať. Myslím, že ohlasy čitateľov hovoria za všetko. A kam nás zavedú Jazdci nabudúce? K bránam starovekého Ríma! Ostáva nám len dúfať, že sa tohto pokračovania dočkáme čoskoro aj v slovenčine. :-) 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart

Komentáre

  1. Prvé dve knihy som prečítala pomerne rýchlo, v trojke som sa zasekla, ale ako čítam tvoju recenziu, asi sa k nej vrátim a prečítam aj ostatné :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to ma teší! :)) dúfam, že sa ti bude páčiť. Mne sa naopak trojka páčila najviac :) Možno ťa zaujme na druhý pokus, aj to sa mi viackrát stalo :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže