Preskočiť na hlavný obsah

Rovná sa kvantita kvalite?

Poznáte to, keď má séria najprv iba jednu časť, no po pár mesiacoch sa z nej zrazu stane trilógia či tetralógia. Ak sa autorovi peniaze z predaja zapáčia, tak sa ku nej (možno) o pár rokov vráti a... Výsledkom je len a len jedno. Umelé naťahovanie príbehu. A kto si to najväčšmi odskáče? Rozhodne hlavný hrdina toho všetkého.  

Spomenuli ste si pri čítaní predošlého odseku na Upírske denníky? Dobrý postreh. Prvé tri časti boli publikované ešte v roku 1992. A tým to malo, podľa mňa, celé skončiť. Elena by konečne našla pokoj a myslím, že by nebola sama. No čitatelia si žiadali viac, a tak v roku 1993 vyšla, aj keď len na chvíľu, posledná časť. Ale prr. V novom storočí prišla Stephenie a ďalšie desiatky (alebo stovky?) autorov upírskych príbehov. Na rovinu, veľa ľudí o Upírskych denníkoch nevedelo. A tak prišlo pár ľudí (možno sama autorka, ľudia z vydavateľstva...) s nápadom. Upírske denníky sa dožijú pokračovania, ktoré po a) knihy preslávi (no, hm, dalo by sa polemizovať o tom, či pozitívne) a po b) zarobí milióny. Tým pádom sa z troch častí stalo desať. U nás sa diely ešte rozdeľujú, čiže šestnásť. 

Umelým naťahovaním netrpia len čitatelia, ale i hlavná hrdinka, ktorá bola najprv človekom, potom upírom, potom umrela, neskôr sa skriesila v anjela. A teraz je z nej opäť človek, ak si dobre pamätám. No je niečo také normálne? Ja som Upírske denníky neodhodil. Dočítal som desiatu časť a tá bude moja posledná. Ďalšie časti už samotná autorka nepísala, keďže dostala vyhadzov, takže ani ja po nich nepáchnem. Možno neskôr. No Upírske denníky nie sú ani zďaleka jediné. Dala by sa umelým naťahovaním nazvať aj séria Nesmrteľní (s výnimkou posledných častí, tie boli narozdiel od predošlých o kus lepšie)? Určite! Nič by sa nestalo, keby sa príbeh zredukoval a absurdnosti vyparili. Avšak... snívajte s nami. 

Fanúšikovia by sa v oboch prípadoch dali rozdeliť na tri skupiny. Prví sú tí, čo sériu milujú a nedajú na ňu dopustiť. Druhým už niečo nesedí... Možno ich čítanie už nebaví, no sú schopní zotrvať až do konca, pretože sú zvedaví, ako to s (pred tým ešte obľúbenými) hrdinami dopadne. A tretia skupina? Tak tá sériu neznáša a nechce o nej už nikdy počuť. V oboch prípadoch patrím do skupiny číslo dva. A keďže Nesmrteľných čaká veľké finále, svojím spôsobom sa naň teším. 

Mnohodielných sérii je veľa. No existuje pár, ktoré sa od tých druhých líšia. Aspoň o trochu. Hovorím o sérii Harry Potter (momentálne čítam štvrtú časť a nenormálne si Rowlingovej rozsiahly príbeh užívam). Sedem častí, tisíce strán. No... že by v tomto prípade kvantita víťazila nad kvalitou... To v žiadnom prípade. Existujú totižto autori, ktorí sú schopní sa so svojou sériou rozlúčiť a dať jej dôstojné zbohom. Suzanne Collins. Maggie Stiefvater či Kristin Cashore. A samozrejme veľa ďalších, ktorých menovaním by sme mohli stráviť ďalšie minúty. A nájsť v tej spŕške pomyselné zlato... môže byť naozaj ťažké. A v súčasnosti tej kvantity nehoráznym tempom pripúda.... No kvalita... tak na tú, rozhodne, nemá! 

Máte aj vy svoje "obľúbené" mnoho-dielne série? Aký máte ku nim postoj vy?

Komentáre

  1. pekný a pravdivý článok...nenávidím umelé naťahovanie..ale Harry Potter je proste úžasný! to je moje detstvo a keby sa spravil spin-off z Harryho deťmi, určite by to bolo super 8D ale hovorí sa že treba v tom najlepšom prestať, takže Harry bude vždy jednička pre mňa 8)
    Upírske denníky som nečítala, len videla seriál, ale už aj mňa vyslovene štve to naťahovanie na 10 častí...a to som to ešte nečítala 8D chcela som začať, že možno sa mi to zalúbi, ale na tú sériu nepočujem veľa chvály 8D asi zostanem iba pri seriáli 8D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja toto leto čítam Harryho poprvýkrát a naozaj neľutujem, že som si konečne doplnil celú zbierku. Fakt, číta sa to úplne úžasne a ide to samo... Nenadarmo sa hovorí, že táto séria má svoje čaro. :)

      Odstrániť
  2. pekny post :)
    ak chces na blogu mam nejake knihy na predaj :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Přesně, měli by série všichni ukončovat v tom nejlepším (i když já osobně myslím, že M. Stiefvateová měla nechat Mrazení jako jednodílku, pak to jenom rozmotala a nedořešila). Ale pořád lepší než ty nekonečné série, třeba Anita Blake ajejím zatím dvaadvacet dílů. Pokud vím, že série bude mít 10 dílů, tak si koupi rozmyslím víc, než když se jedná o obyčejnou trilogii. Ale Harry je samozřejmě výjimka, u Rowlingové jsem neměla ani trochu pocit, že to zbytečně natahuje :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vlkov z Mercy Falls mám strašne rád. A aj mne sa najviac páčila jednotka. No na druhej strane, som rád, že napísala aj ďalšie časti. Pretože všetky stoja za to :)
      Aj ja si už na takéto viac dielne série začínam dávať "bacha" a, veru, zvažujem.

      Odstrániť
  4. vynechal si Školu Noci, tá je tiež ukážkovým príkladom :D z tej bude asi 12 či 15(?) dielov a stále čakám, či náhodou Zoey konečne nezomrie :D Sériu Upírske Denníky som nechala už pri piatej časti, ktorú som ani nedočítala, Elenu som aj tak veľmi nezbožňovala a nieto ešte, keď z nej bola bytosť číslo 4(už neviem, koľko vecí z nej bolo, ale tipujem tak 4, ak nepočítam "znovuzrodenie" v človeka)...a súhlasím s Freckles napríklad Triaška by bola dobrá aj ako stand-alone, ale na ďalšie dve pokračovania si aj tak nesťažujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aach, samozrejme, Škola noci! Na tú by som bol zabudol. Našťastie sa jej vyhýbam, nečítal som ani jednu časť a môžem si povedať, vďakabohu! :) Vidíš, ja som to vydržal s denníkmi do druhého konca (ak sa to tak dá nazvať). :D Za prvý považujem koniec 4ky a za druhý túto desinu :)

      Odstrániť
  5. Dobrý článek :)) Upíří deníky by mohly být kapitolou samou o sobě, tolik se řeší :D Jako musím říct, že se mi ty poslední díly celkem líbily, možná i víc než některé předchozí, konečně se tam začalo něco dít. Když jsem zjistil, že pokračování, které u nás bude rozděleno zase na dvě části, je napsáno někým jiným než L.J.Smith, a prý ten autor nepíše moc dobře, ani jsem moc nechtěl číst dál. Ale tak chci tu dlouhou sérii dočíst až dokonce, a vědět jak to nakonec dopadne, tak uvidíme, třeba to nebude až tak zlé. Snad nevadí, že jsem se tak rozepsal :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobrým príkladom je aj séria Hush, hush od Beccy Fitzpatrickovej. Mne osobne nesadla ani prvá časť, ale zase postava Patcha bola vykreslená tak dobre, že som bola ochotná siahnuť aj po pokračovaní v dobrej viere, že sa autorka bude držať svojho pôvodného zámeru, že táto séria bude len dvojdielna. No a čo svet nevidel, vyšla tretia časť (podľa mňa úplne zbytočná) a svetlo sveta uzrie aj štvrtá kniha. A ja sa už len modlím, aby bola posledná. Ale toto by som prehrýzla nejako, ak by na tých knihách nebolo vidno, že ten dej je fakt len umelo naťahovaný. Ale zase viem, že na druhej strane má táto séria aj dosť veľa priaznivcom, ktorým by nevadili ani ďalšie pokračovania.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Err, obľúbené dlhé série mám také tie klasické - Mediátor, VA, HP... Asi som na niečo zabudla.:D VD už radšej ani neriešim, Zavrhnutý mal podľa mňa skončiť pri prvom dieli... Neznášam umelé naťahovanie.n___n

    OdpovedaťOdstrániť
  8. No, ja som raz začala čítať knihu Upírske denníky(1. časť) a po prvých stranách som ju zahodila. :D No mám veľmi rada HP, a občas, keď sa nudím, prečítam si nejakú (najčastejšie 4) časť, a vždy si napätím ohrýzam nechty, hoci to už poznám celé naspamäť ... :D Baví ma aj trilógia Hry o život, keď mám slabú chvíľku, tak aj Twilight a Darren Shan... a mnoho iných. Ešte Eragon. (posledné časti sú trochu blbé...) Teraz (niekedy som mala hrozne rada) neznášam Školu noci. Prvé 4 - 5 častí ma dokázalo rozplakať, rozradostiť, rozosmiať. Ale teraz to je hrooozne "preťahované". O.o

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže