Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Ptačí zpěv (Meagan Spoonerová)


Patnáct let čekala Linda Ainsleyová, až ji předvolají ke kouzlobraní. Až se konečně stane dospělou a začne se připravovat na svoje budoucí povolání. Počítala s tím, že jí po odebrání kouzelné síly bude přidělena nějaká menší úloha v zaběhnutém, pevně daném řádu města, které od okolní krajiny odděluje energetická zeď. Myslela si, že bude pomáhat zajistit a udržet útočiště lidí, kteří jako jediní přežili hrozivou válku, že se stane kolečkem v dobře promazaném stroji. Ani ve snu ji nenapadlo, že by její úloha měla spočívat v tom, že bude napájet celé město svou energií. Patnáct let Linda Ainsleyová věřila lži. A najednou zjišťuje, že jí nezbývá nic jiného než utéct do nebezpečného a neznámého světa za zdí, nebo přijmout osud, který je snad ještě horší než smrt.

Nasledujte vtáčí spev 
Ptačí zpěv je čudesná dystópia z pera Meagan Spoonerovej. Prečo som ju nazval čudesnou? Na rozdiel od všetkých iných dystópii, Ptačí zpěv je presýtený mágiou a bytosťami, ktoré do nášho sveta nepatria. No nebolo to len nimi - počas celého čítania som mal z knihy zvláštny pocit a spočiatku som netušil, čo sa z nej vykľuje, no naraz sa všetko obrátilo a Ptačí zpěv si získal aj mňa. Musím povedať, že som si knihu užíval - a jednoznačne bolo jej čítanie výborným dobrodružstvom.

Mágia, všade samá mágia
Vravieva sa, že fantázii sa medze nekladú. Meagan sa toho rozhodne držala - a je vidieť, že jej predstavivosť naozaj hranice nemá. Prostredie, do ktorého bol príbeh zasadený, sa mi veľmi páčilo - rovnako ako aj nápad s kúzlobraním. Keby som však mal knihu zhodnotiť po častiach, oveľa viac sa mi rátala druhá polovica knihy, od kedy ma Ptačí zpěv začal naozaj baviť a od kedy som sa od knihy už neodtrhol. Stále som sa nemohol zbaviť pocitu, že kniha je niečim výnimočná a iná. Nemyslím si, že to bolo českým prekladom - skôr mám pocit, že Meagan zapracovala na štýle a s knižkou sa pekne vyhrala. 

...a žiaden chalan? 
Čo by to bolo za knihu, keby v nej hlavná hrdinka vystupovala sama? Môžem vám povedať len to, že Linda sama rozhodne nebude. Okrem bzučilky, ktorá ju sprevádza počas celej knihy, sa na scéne mihne aj opačné pohlavie. Ale to zistíte sami. Linda síce mala city, no tie patrili medzi to posledné, o čo v Ptačom zpěve išlo. Ťažko povedať, ako by život vonku prežila sama. Nepochybne je to ale jedna zo silných hrdiniek a nemôžem ani povedať, že by mi jej správanie vadilo. Síce sa riadila viac srdcom než rozumom, s jej charakterom som bol spokojný. 

Modrá je dobrá
...a dobrá je aj obálka k tejto knihe. Osobne som favoritom modrej a obálka ku Ptačiemu zpěvu sa mi tiež veľmi páči. Som rád, že vydavateľstvo ponechalo originálnu a rovnako sa teším aj na druhý diel - ktorý takisto vyzerá dobre. Prvá časť tejto série ma milo prekvapila - aj keď som mal na ňu spočiatku rozporuplný názor, príbeh sa vykryštalizoval a knižka sa mi čítala jedna radosť. Ak ste fanúšikom mágie a dystópických príbehov, určite by ste mali dať tomuto modrému čudu šancu. Odo mňa dostáva štyri hviezdičky a po otvorenom konci sa neviem dočkať pokračovania. 

Na záver by som chcel poďakovať spoločnosti ALBATROSMEDIA za poskytnutie recenzného výtlačku. Knižku si môžete kúpiť v ich e-shope na tejto adrese

Komentáre

  1. Ja obdivujem, ako opísala prostredie, vidno, že si na tom dala záležať. zdá sa mi to poriadne prepracované. Dúfam, že dvojka sa bude niesť v podobnom duchu a ponechá si rovnakú kvalitu.
    Pekná recenzia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podobne. :) Mám rád takéto knihy. Občas mi to pripomínalo Pod vražednou oblohou, tebe nie? :)
      A ď. :)

      Odstrániť
    2. Presne! Tuším som to do recenzie aj napísala, že mi to trochu pripomínalo Pod vražednou oblohou, ale hlavné je, že sa príbeh podstatne odlišoval a bol originálny. Ten začiatok mi vôbec nevadil. Veľa ľudí písalo, že spočiatku nevedeli, či sa im to páči, alebo nie, ale ja som sa do toho hneď zažrala. Mne sa zase nezdal ten koniec. Oren je super, ale ostatné postavy, čo sa tam zrazu objavili, mi veľmi nesadli a konečný súboj sa udial tak zrazu a zostala som z toho zmätená.

      Odstrániť
    3. Ja som ostatné recenzie nejako nečítal, takže neviem.
      Koniec bol... zaujímavý. Zas vraví sa, že v najlepšom treba prestať. :D :) Som zvedavý, čo sa z toho vykľuje v dvojke, lebo autorka si položila pekné základy. :)

      Odstrániť
    4. Ako keby si len chystala pôdu na to, čo príde :D

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže