Preskočiť na hlavný obsah

Ako ďaleko dokážeme zájsť, aby sme ochránili svoju rodinu? | recenzia knihy Cudzie dieťa (J. P. Delaney)

Predstavte si, že by vám jedného dňa zaklopal na dvere neznámy muž. Oznámil by vám, že váš dvojročný syn vlastne nie je váš. Mysleli ste si, že podobné scenáre sú možné iba v tej najhoršej nočnej more? Pete Riley, ktorý pracuje ako novinár na voľnej nohe, je spolu s partnerkou Maddie v šoku. Spolu s druhý párom, Milesom a Lucy, sa však snažia nájsť cestu, ako prepojiť svoje rozdielne životy a stať sa trochu nekonvenčnou rodinou. 

K nešťastnej zámene došlo podľa Milesa v nemocnici, kde v ten istý deň porodila jeho žena Lucy aj Petova partnerka Maddie. Až žaloba podaná na nemocnicu spustí oficiálne vyšetrovanie, ktoré vedie k prekvapivým odhaleniam. Ako veľmi môže jedna rodina veriť druhej? Alebo dokonca jeden partner druhému? Pete a Maddie sú odhodlaní urobiť pre ochranu svojho dieťaťa čokoľvek  aj nehrať podľa pravidiel.
J. P. Delaney má na konte viaceré úspešné romány, ako napríklad Tá predo mnou, Dokonalá manželka či krimi triler Dôveruj mi. Britský autor si získal čitateľov najmä inakosťou svojich príbehov a kombináciou viacerých línií, prostredníctvom ktorých posúva zápletku dopredu. Dôležitú úlohu zohráva aj jeho dokonalá znalosť ľudskej psychiky, ktorú pretavuje aj do jednotlivých románov. Ako som zistil po pár stranách Cudzieho dieťaťa, v rovnakom duchu sa nesie aj jeho najnovší titul. Dejovú líniu opäť predostiera veľmi precízne a v čitateľovi vyvoláva už v prvých kapitolách otázky, čím ho aktívne zapája do vyšetrovania.

Dovolím si tvrdiť, že najväčšiu dôležitosť autor prikladá hlavným postavám. Už od začiatku totiž môžeme sledovať ich rozdielne charaktery. Zatiaľ čo Pete žije pomerne neusporiadaným životom a väčšinu zo svojich otázok ohľadom výchovy dieťaťa smeruje na webovú stránku ocoviny.net, Milesa s Lucy možno vykresliť ako zdanlivo dokonalých rodičov. Každou ďalšou kapitolou sa však autor vnára hlbšie do vnútra ústredných postáv a vytvára tak priestor pre ďalšie otázky – a v neposlednom rade aj pochybnosti.

Mal som hrôzostrašný pocit, že keď sa raz toto všetko skončí, nevynoríme sa v rovnakom svete, z akého sme odišli. Ak navždy prídeme o Thea, všetko vrátane nás sa rozbije.

Pútavosť Cudzieho dieťaťa zabezpečujú najmä útržky z vyšetrovania, ktoré autor predostiera čitateľom vo forme SMS a mailovej komunikácie medzi rodičmi, fragmentov z internetovej histórie či častí novinárskych prejavov. Spolu so stovkou krátkych kapitol sa podieľajú na zvyšovaní napätia a celkovej gradácii dejovej línie. Možno to bude znieť ako klišé, no autor ma až do samého konca držal v napätí a s čistým svedomím môžem povedať, že som podobný záver rozhodne nečakal. 

J. P. Delaney opäť prichádza s netradičným príbehom. Na prvý pohľad môže pôsobiť iba ako vyšetrovanie dvoch vymenených detí. V skutočnosti však nazerá do tajomstiev, ktoré medzi sebou môžu držať dve rodiny, a v neposlednom rade je aj reflexiou toho, ako ďaleko dokážeme zájsť, aby sme ochránili tých, na ktorých nám skutočne záleží. Autor opäť dokazuje, že patrí k majstrom svojho žánru, preto ak vás kniha čo i len trochu zaujala, určite jej dajte šancu. 

zdroj obrázka: www.bux.sk

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže