Preskočiť na hlavný obsah

Lisa McMann – V zajatí snov 2: Zatmenie

Druhá časť strhujúcej série V zajatí snov od americkej autorky Lisy McMannovej. 

Janie má iba sedemnásť, ale skutočnosť pre ňu začína byť horšia než sny. Na Fieldridgeskej strednej škole sa deje čosi znepokojivé, ale nikto o tom nechce hovoriť nahlas a ani vyšetrovanie nikam nevedie. Čo je však ešte horšie, Janie začína odhaľovať pravdu o sebe a o svojich schopnostiach – a tá je pochmúrna. Kruto pochmúrna... 

Po dočítaní prvej časti som mal rozporuplné pocity. Na jednej strane bola knižka plynulá a nepredvídateľná..., no na tej druhej mi štýl autorky neskutočne vadil. Sny. Stále opakujúce sa, ktoré mi začali liezť na nervy. Tiež opisy. Plné strany „vysvetľovačiek“ a takmer žiadna akcia. Ale aj napriek tomu mala knižka veľmi dobré ohlasy zo strany čitateľov a viaceré knižné ocenenia. Práve preto som sa pustil aj do druhej časti. A po dočítaní naozaj neľutujem, že som siahol aj po pokračovaní. Všetko, čo mi na knižke v prvej časti chýbalo, som našiel v tej druhej. 

Dokázali by ste byť lovcom snov? Dokázali by ste prežívať každodenné prepadnutia do snov cudzích ľudí? Potešil by vás pocit, že na ďalší deň možno práve vašou vinou zahynie nevinný človek? Lisa McMann vytvorila naozaj silnú hrdinku, ktorej ani v druhej knihe nedala vydýchnuť. Tak to raz býva. Výnimoční ľudia sa veľmi ľahko stanú „výstavným kusom“. Na Janie stojí ťažká úloha. Po chodbách Fieldridgeskej strednej školy sa prechádza maniak, ktorý je nebezpečný pre študentov školy. No dolapiť ho nie je najľahšie. Podarí sa Janie, len sedemnásť ročnej študentke s nadprirodzenými schopnosťami, vypátrať sexuálneho maniaka?

Autorkin štýl sa výrazne zmenil. Čím rýchlejšie plynie príbeh, tým rýchlejšie listujete. Čítanie zbytočne nespomaľovali opisy, na ktoré ste mohli v prvej časti naraziť. Napriek tomu, že je knižka pomerne útla, objavuje sa v nej veľa nových postáv, ktoré poriadne zamiešali karty. Napäté scény dokázala autorka odľahčiť vtipnými prezývkami postáv (Káblik, na tom som sa poriadne zasmial :)). Preklad druhého pokračovania, ako aj prvej časti, je veľmi dobrý. 

Janie sa dozvedá desivé fakty o lovcoch snov. Každý dohad, ba myšlienka, do seba postupne začínajú zapadať. A výsledok je desivý. Nejedeného čitateľa koniec poriadne prekvapí, prinúti zamyslieť, rozplače. Knižke naozaj nemám čo vyknúť. K prvej časti ju nemôžem ani porovnať. Zaujal ma autorkin dych vyrážajúci štýl, naozaj uveriteľné dialógy a veľmi rýchle plynutie deja. Knižke teda dávam oprávnene to najvyššie hodnotenie. Na koniec, V zajatí snov bolo nominované na viaceré ocenenia kníh pre tínedžerov a v roku 2010 zakúpilo štúdio Paramount práva na film (scenár pripraví Christopher Landon). 

Moje hodnotenie: 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu FRAGMENT. Kúpiť si ju môžete TU.

Komentáre

  1. Presne si vystihol moje pocity na prvý diel a pravdu povediac, som sa trochu obávala druhého, ale po tvojej recenzií sa začínam tešiť. Nemohla som sa akosi prekúsať tým jej štýlom písania a potešilo ma, keď si napísal, že teraz to bude lepšie. ;) Mimochodom píšeš skvelé recenzie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne ako ty, aj ja som sa dosť obával druhého. Ale predsa len. Nič za to človek nedá, maximálne tak negatívnu recenziu. Hovoril som si: "Nemôže byť tá kniha predsa až taká zlá... Musím skúsiť aj tú druhú, keď sa všetkým tak páči." A vidíš, ako to dopadlo :)
    A veeľmi pekne ďakujem ;) Dúfam, že sa ti budú páčiť aj naďalej ;) Aj vy máte skvelý blog, už len to, že ste dve! To sa len tak ľahko nevidí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa teraz stalo niečo podobné s knihou Krvavý karneval od Melissy de la Cruz. Prvý diel ma moc neuchvátil, ale druhý ma prekvapil. Nikdy by som si nemyslela, že to raz poviem, ale už sa teším na ďalší diel. :)
    Tiež ďakujeme. Čo sa týka toho že sme dve, ja si zas neviem predstaviť, že by to robím sama. Spolu máme viac nápadov, viac zábavy prosto je to super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa zas niečo také ešte nestalo.. Alebo si to už nepamätám :)
    A vy sa aj osobne poznáte? Ja si to neviem predstaviť. Organizáciu, kedy kto pridá príspevok :) ale je to naozaj skvelý a jedinečný nápad :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jasné že sa poznáme. Sme už dlhoročné kamarátky, už by som skôr povedala, že sme ako dvojčata. Organizácia je jednoduchá. Vždy vieme, čo ktorá číta a podľa toho píšeme aj recenzie. Ostatné články píše každá zvlášť, ktorá natrafí na nejakú novinku. Často píšeme články aj spolu, pretože väčšinu času trávime spoločne :D
    Ty si sa k blogovaniu ako dostal? Ty hovoríš, že je netradičné, keď sme dve, mne zas pripadá netradičné, že si chalan. Väčšina knižných blogerov sú dievčatá ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :) Tak to je teda skvelé!
    Ja som sa dostal k blogovaniu čistou náhodou. Vlastne som do leta ani nevedel, že nejaké knižné blogy existujú. Ale zaujalo ma to. A vzhľadom na to, čo sa vtedy stalo, našiel som v knihách "útechu".
    Hej, je to dosť netradičné. Ale prečo by tu mali byť len samé baby? hm? ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to fajn, že je tu v tomto babinci aj nejaký chlap. Mohlo by ich byť aj viac :) My sme sa k tomu dostali tiež náhodou. Poznali sme už mnoho blogov, aj sme ich často navštevovali a raz sme si len tak z dlhej chvíle povedali, že to tiež vyskúšame, či to budeme vedieť a ani sme nečakali, že v tom budeme pokračovať. No a už nám to nejak ostalo. :)

      Odstrániť
  7. No vieš, len s dnešnými chalanmi je to o trochu horšie...
    Ja som o niečom takom, ako je blog, ani nevedel. Dokonca ani knihám som nevenoval veľa pozornosti. Poznal som Twilight, Upírske denníky,... a menej popularizované série ma obišli. Čítal som, to hej. Ale veľmi málo. 1-2 knihy za mesiac alebo 2 mesiace, preto mám strašne veľké medzery, a tie sa teraz snažím dohnať. A ak mi dáš mail, tak ti ešte niečo napíšem... To tu veľmi nechcem rozoberať...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jasné chápem. Môj osobný mail je munkiki@centrum.sk alebo ak máš Skype tak tam ma nájdeš ako monita.ka :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže