Preskočiť na hlavný obsah

Prišiel... OKTÓBER

Pýtate sa, prečo má tento článok taký... čudný názov? No, dnes je už šiesteho októbra a článok Prichádza Október nikde. A keďže už nejaký ten deň máme desiaty mesiac, je pravý čas na zverejnenie noviniek, ktoré čoskoro dorazia do kníhkupectiev (alebo už dorazili...). 

OKTÓBER vo vydavateľstve SLOVART
V prvom rade musím spomenúť J.R.R.Tolkiena, autora trilógie Pán prsteňov a mnohých ďalších fantasy kníh. Spomínané vydavateľstvo práve vydalo dotlač všetkých jeho kníh - a nielen v tvrdej, pôvodnej, väzbe, ale aj v paperbackoch (ktoré som si v duchu už nejaký ten mesiac prial, odkedy som zbadal dotlače Tróje). Možno je práve toto moja príležitosť KONEČNE si prečítať Pána prsteňov - človek nikdy nevie. Ak sériu nemáte, určite kúpu zvážte. A majú dokonca nové obálky (vydanie v mäkkej väzbe)! No nie sú úžasné??! 



Alyson Noel: Nesmrteľní 6: Nesmrteľní 
Príbeh lásky Damena a Ever uchvátil milióny čitateľov po celom svete. Spoločná cesta ich nakoniec privedie k veľkolepému záveru! Najväčší nepriatelia sú už porazení a Damen s Ever sa môžu sústrediť na prekonanie poslednej prekážky – oslobodiť Damena zo zajatia jedu, ktorý mu koluje v žilách. Ever musí objaviť ten správny protijed, aby konečne pocítila Damenov dotyk. Túžba byť opäť spolu ich však zavedie do temného srdca Letozeme. Vo vyprahnutej krajine nikdy nekončiaceho dažďa odhalia Ever a Damen tajomstvo, o akom nemali ani potuchy. Musia sa tak postaviť zoči-voči tomu, prečo osud ich láske stále hádzal polená pod nohy. A len potom, keď je aj posledná záhada rozuzlená, budúcnosť Ever a Damena visí na vlásku. Na rozhodnutí, ktoré môže ohroziť všetko a všetkých… dokonca aj nesmrteľných.

Keď už spomínam Alyson, rovno sa prekliknite na blog Judit. Čaká vás jeden veeeľmi zaujímavý článok. Nesmrteľní vychádzajú 23.októbra.

Carrie Ryan: Les kostí 3: Temné diery
Posledná časť voľnej trilógie. Annah vie ako prežiť. Odkedy sa Elias pridal k regrútom, žije sama v Temnom Meste. Vlastne skôr iba prežíva. Protektorát už neexistuje a regrúti predstavujú po Vzbure skôr hrozbu než oporu, a tak je každý deň iba snahou dopracovať sa k ďalšiemu ránu. Annah ťaží minulosť, rany na duši i na tele. Prežiť v tomto meste – v tomto svete – nie je jednoduché a dni zrazu prinášajú nové a nové prekvapenia. Udalosti naberajú spád. Stretnutie so sestrou strieda zoznámenie s Catcherom a Eliasov návrat. A nakazené potkany, znesvätení či Mudovia už zďaleka nie sú jediným ohrozením života. Annah čoskoro zisťuje, že krutosť regrútov sa vyrovná ohavnostiam, ktoré páchajú znesvätení a Rezervácia nie je žiadnym ostrovom istoty. Podarí sa jej napriek všetkému zbúrať múry, ktoré jej bránia v láske? Zdolá nástrahy, ktoré pre obyvateľov Temného Mesta prichystá horda znesvätených? Prežije, alebo skončí ako večne nenásytný a malátny prízrak?
Temné diery vychádzajú na konci mesiaca, t.j. 29.októbra. A o deň neskôr vychádza ďalší trhák. Veď posúďte sami.  

Veronica Roth: Divergencia 2: Rezistencia 
Jedno rozhodnutie ťa môže zmeniť – alebo zničiť. Každé rozhodnutie má však svoje dôsledky a po napätí, ktoré vzniklo medzi frakciami, sa Tris Priorová snaží zachrániť seba a tých, ktorých miluje. Zápasí s ničivými otázkami o smútku a odpustení, identite a oddanosti, politike a láske. Iniciačná ceremónia Neohrozenosti mala byť pre Tris dňom osláv a radosti, no skončila sa krvavými bojmi. V mysliach a dušiach frakcií sa rozhostil nepokoj, napätie každým dňom narastá. Tris stojí pred výzvou. Aby pomohla sebe a ostatným, musí naplno rozvinúť svoju divergenciu, aj keď nevie, čo všetko tým môže stratiť.
Všimli ste si to aj vy? Obálka sa trochu zmenila a.. myslím, že vyzerá ešte lepšie. A to ani nehovorím o 3D verzii. Krúžkujeme teda 30.október



OKTÓBER vo Vydavateľstve FRAGMENT
Knižiek z Fragmentu je tak veľa, že som im pred niekoľkými týždňami venoval samostatný článok. Prekliknite tam, 2.októbra vyšlo tretie pokračovanie série V zajatí snov: Osudové rozhodnutie; tretie pokračovanie Temných vízii: Vášeň; štvrté pokračovanie Krásnych a mŕtvych: Phoenix; thrilery Mrazivé leto a Čierny sneh; Ukradnuté sny a ako posledné - prvá časť novej série od L.J.Smith - Ríša temnôt. 



V druhej polovici mesiaca vyjde ešte jedenáste pokračovanie Upírskych denníkov a štvrtá časť Stefanových denníkov. Aj tie nájdete v spomínanom článku


OKTÓBER "u iných"

Cooboo pripravuje: (vychádza 29.októbra)

Mary Lindseyová: Črepiny duší 

Lenzi počuje hlasy a má vízie – vízie o náhrobných kameňoch, povodniach a chlapcovi s kovovo sivými očami. Zdá sa, že jej nikto nemôže pomôcť – dokonca ani jej priateľ Zak. Potom však stretne Aldena, chlapca zo svojich predstáv, ktorý jej prezradí, že ona je človekom schopným komunikovať s blúdiacimi dušami a pomôcť im. A že on bol po celé storočia jej ochrancom. Teraz Lenzi čaká ťažké rozhodnutie: Zak alebo Alden, život alebo smrť. Lenže čas sa kráti. Zlovoľná duša chce Lenzi zničiť a zabije ju, ak sa nerozhodne.



IKAR pripravuje:

Alex Morel: Prežiť
Najprv bojovala o to, aby mohla zomrieť, potom zúfalo túžila žiť. Všetko zmenila láska. Je krátko pred Vianocami. Tínedžerka Jane letí domov do Montclairu v New Jersey, letí však „do zabudnutia“, tajne vyzbrojená fľaštičkou s tabletkami. Kým lietadlo pristane, už nechce byť medzi živými. Štedrý večer pre ňu znamená smrť – pripomína jej otcovu samovraždu. Jane nepochybuje, že jej je predurčený rovnaký osud. Z psychiatrickej liečebne, kde po prvom pokuse o samovraždu strávila rok, ju na sviatky pustia domov, a tak sa jej konečne naskytne príležitosť. Odrazu sa lietadlo dostane do turbulencií a všetko sčernie. Jane sa preberie uprostred besniacej búrky kdesi v horách, v snehu sú rozmetané trosky lietadla a mŕtve telá. Okrem nej haváriu prežil jediný pasažier – chlapec menom Paul. Na ceste za záchranou zdolávajú skalné steny, v noci sa túlia k sebe, aby sa zahriali. V ľadovej ničote sa medzi nimi vytvára jedinečné citové puto. A Jane si vďaka Paulovi prvýkrát želá prežiť, teší sa na spoločnú budúcnosť. Divočina je však zradná a šancu dostane len jeden z nich. Strhujúci príbeh o láske, odvahe a obrovskej sile nádeje.

Prežiť vyšlo 2.októbra. Neviem, či v ďalšom prípade platí Najlepšie nakoniec..., no ak by sme nasledovnú knihu brali ako "najviac diskutovanú", tak by rozhodne vyhrala. Už viete, o čom rozprávam, no nie? Prichádza Päťdesiat odtieňov sivej, ktorým sa rozhodne nevyhnem. Prečo? Ani sám neviem. No chcem, naozaj chcem, si ich prečítať. 

E L James: Päťdesiat odtieňov sivej

Keď sa dvadsaťdvaročná študentka literatúry Anastázia vydáva na pohovor s mladým podnikateľom Christianom Greyom, netuší, že stretne muža, ktorý jej zmení život i hodnoty. Christian je príťažlivý, múdry a… tajomný. Naivná a nevinná Anastázia si začína uvedomovať, že i napriek jeho ukrývaným tajomstvám ním začína byť úplne posadnutá. Ale ani Christian nie je voči jej kráse, šarmu a charakteru imúnny a pripúšťa, že on po nej tiež túži – avšak za vlastných, špecifických podmienok… Vychádzajú 29.októbra. Včera, keď som navštívil kníhkupectvo, som naozaj musel peňaženku pevne držať vo vrecku... lebo tá anglická paperbacková verzia... ma nenormálne lákala. Som šialený a som si toho vedomý :D. Tak, vidíme sa o mesiac. 

Komentáre

  1. Ty filmové obálky Pána prstenů a Hobita vám vážně závidím! :) Ty se mi ohromně líbí! :)) A dost zajímavě zní ta kniha Přežít. :) Tu si možná někdy zkusím sehnat. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Chlapec v pásikavom pyžame (J. Boyne)

Len si zaspomínajte, akí ste boli v deviatich rokoch . Lepili ste si tetovačky na ruku, rozčuľovali sa nad legom, ktoré nie a nie postaviť alebo ste plakali nad rozbitým kolenom ? To je realita každého z nás . Teda... skoro každého. Bruno také šťastie nemal. Jeho otec dostal pracovné miesto ďaleko od svojej rodiny , a tak sa všetci sťahujú do zvláštneho miesta, ktoré sa Brunovi ani trochu nepáči. Nie je tam nikto, s kým by sa mohol hrať a podeliť sa o svoje zážitky. Ako poriadny dobrodruh zbožňuje objavovanie nových vecí a plot , ktorý sa tiahne kam mu len oko dovidí, ihneď upriami jeho pozornosť . Keď však objaví ďalšieho chlapca , jeho tajné prechádzky naberú úplne nový rozmer.  Už na začiatku by som rád povedal, že neznášam vojny a aj keď so mnou budú mnohí nesúhlasiť, zastávam názor, že ľudská hlúposť a chamtivosť nemá konca kraja . Anotácia tohto príbehu však nedokáže opísať všetky pocity , ktoré pri čítaní Chlapca v pásikavom pyžame zažijete. Nie, nie je to obyčajný

RECENZIA: Tí, ktorí zlyhali (M. Hjorth, H. Rosenfeldt)

Prvú obeť vraha objavili v opustenej budove školy. Známa televízna hviezda bola priviazaná k stoličke a obrátená tvárou k stene. Na krku mala štítok s nápisom „neprospel“ a v hlave otvor po strele z jatočnej pištole. Na operadle stoličky bol pripevnený niekoľkostranový vedomostný test. Súdiac podľa počtu chybných odpovedí, obeť pravdepodobne zlyhala v najdôležitejšej skúške svojho života. Nebezpečný páchateľ je čoraz odvážnejší, obetí pribúda . Zdá sa, že kriminalisti z Riksmordu majú do činenia s inteligentným, no zjavne chorým človekom , ktorého ženie nenávisť k povrchným idolom súčasnej doby. Lenže dôkazy im chýbajú a stopy unikajú. Žeby kľúčom k objasneniu prípadu bola anonymná osoba, na ktorú Sebastian Bergman náhodou natrafí v chatovacej miestnosti?  Tí, ktorí zlyhali sú v poradí piatou knihou zo série Sebastiana Bergmana , ktorá vyšla v slovenčine. Do jej čítania som sa púšťal s očakávaním, keďže sa mi predošlé diely veľmi páčili . Aj napriek tomu, že patria do kat

Veronica Roth - Divergencia

Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...  Veronica Roth je len 23 ročná americká spisovateľka. V tomto veku sa jej však podarilo napísať dielo, ktoré ohúrilo čitateľov celého sveta. Jej debut je číslom jeden v rebríčku fantasy kníh na GoodReads za rok 2011. A majstrovské dielo sa dočkalo aj slovenského prekladu. A