Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Čo sa stalo Mare Dyerovej? (Michelle Hodkin)

Mara Dyerová neverí, že by jej život mohol byť ešte viac zamotaný. Nielenže si vôbec nepamätá, ako sa dostala do nemocnice, kde sa práve prebrala, ale nevie nič ani o nehode, pri ktorej zomreli jej najlepší priatelia a frajer. Mare sa však takmer nič nestalo.

Lekári sa domnievajú, že nový začiatok v novom meste pre ňu bude tým najlepším riešením, a spomienky tak môžu pomaly vyplávať na povrch. Marin nový život sa však stále viac komplikuje. V novej škole si len ťažko nachádza svoje miesto a vďaka jej šťastiu je považovaná skôr za čudáčku, než normálne dievča. 

A aby toho nebolo málo, tváre mŕtvych priateľov má pred očami denno-denne. A potom... zrazu...vidí aj smrť ľudí naokolo iba chvíľu pred tým, než sa to stane. Je jej jasné, že sa asi zbláznila. Keď si je už istá, že to ani nemôže byť horšie, Noah Shaw, najkrajší chlapec, akého kedy videla, ju odmieta nechať na pokoji... Čo má vlastne za lubom?

A čo má za lubom Michelle Hodkin? Jednoznačne ohúriť vás opäť niečím novým, desivým a všelijakým len nie otrepaným - proste príbehom Mary Dyerovej. Ktorý - teda aspoň mňa - občas vyviedol z miery (ak je to to správne pomenovanie pre pocity a myšlienky, ktoré mi počas čítania preleteli hlavou). Pritom som si chcel knihu len ohmatať, pokochať sa jej obálkou... No ona ma vtiahla do seba a pár hodín mi nedovolila odtrhnúť pohľad z jej vnútra. Michelle, klobúk dole.

Ťažko povedať, v čom sa skrýva výnimočnosť tejto knihy. Možno je to samotnou nadprirodzenou Marou - ktorá nie je ako ostatné, je výraznou a silnou hrdinkou, ktorá možno niekedy nevie, čo presne chce, ale jej konečné rozhodnutia nie sú zbabelé a nezmyslené, ako to býva u väčšiny sedemnásťročných hrdiniek. Ďalej to bude pravdepodobne samotná štylistika príbehu, pretože príbeh je nielen preložený dobre, ale aj výrazové prostriedky, ktoré Michelle Hodkin používa, do deja veľmi dobre zapadajú a robia ho inakším a pútavejším. Aj bez týchto aspektov by mohla byť Mara Dyerová dobrá - no rozhodne by nikdy nebola taká, aká sa teraz vyškiera na regáloch kníhkupectiev.

Mať nadprirodzené schopnosti, dostať novú šancu žiť či stretnúť chalana, za ktorým sa otáča skoro každé dievča. Čo viac si môže Mara priať? Keby som sa mal však vžiť do jej úlohy, pravdepodobne by som sa radšej vrátil ku svojmu starému životu. A naozaj to nie je rozprávka - ale niečo temné, desivé... a pritom tak skutočné a uveriteľné.

Priznávam, že neznášam otvorené konce. Neznášam zvraty na konci knihy a čakanie na ďalšiu časť. A z duše nenávidím Michelle Hodkin za to, čo mi na konci tejto knihy spôsobila. A zároveň ju zbožňujem a obdivujem za to, že bola niečoho takého schopná. Ak budete mať pocit, že sa v príbehu nachádza príliš veľa obratov a všetkého, čo sa na ne bude čo i len podobať, pripravte sa na poslednú stranu. Až tam naozaj pochopíte, čo si autorka pod pojmom zvrat predstavuje.

Aj keď som pred vydaním Mary čítal viaceré pozitívne recenzie, pokým som ju neotvoril, neveril som, že môže byť až taká dobrá. Zrejme som sa mýlil - no o to viac som si ju užil. To, ako veľmi sa teším na druhú časť, je slovami len ťažko opísateľné. A to, kto je Mara Dyerová budeme môcť zistiť už v septembri, kedy Slovart pripravuje jej pokračovanie. Už aby tu bolo...

Moje hodnotenie:
Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu SLOVART. Knihu si môžete kúpiť trebárs v internetovom kníhkupectve ABCKNIHY.SK a to na tejto adrese

Komentáre

  1. To znie skvele 8) Už dlho sledujem situáciu s Marou 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ospravedľňujem sa ti ale jediné čo som prečítala bol nadpis. Nechcem si u tejto knihy nič pokaziť a recenziu si nechám na potom, potom ju aj prečítam.. Keď tú knihu dočítam. Ale 5 hviezd je pre mňa dostatočný dôvod. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Okrem anotácie z deja nič nové neprináša, takže si ju pokojne môžeš prečítať.
      Určite po nej čoskoro siahni, Mara stojí za to :)

      Odstrániť
  3. Na tuhle knížku jsem opravdu moc zvědavá. Četla jsem docela různé recenze - někdo ji chválí celkem dost, někdo je naopak zklamaný. Hlavně proto mě ta knížka zajímá. Navíc ta anotace je fajn a k tomu ta obálka je jednoduše skvělá. Nu, uvidím, co na knihu řeknu, ale doufám, že se mi bude líbit tolik jako tobě. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A keby si ešte videla tú našu obálku naživo... Hádam sa ti bude páčiť :) Potom daj vedieť.

      Odstrániť
  4. Skvělá recenze! :) Tahle knížka vypadá velice dobře, ráda bych si ji přečetla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňa čaká na poličke, ale podľa tohto zhodnotenia tam dlho neprečítaná stáť nebude :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Túto knihu toľko ľudí ospevuje a ja ju ešte stále nemám!

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Chlapec v pásikavom pyžame (J. Boyne)

Len si zaspomínajte, akí ste boli v deviatich rokoch . Lepili ste si tetovačky na ruku, rozčuľovali sa nad legom, ktoré nie a nie postaviť alebo ste plakali nad rozbitým kolenom ? To je realita každého z nás . Teda... skoro každého. Bruno také šťastie nemal. Jeho otec dostal pracovné miesto ďaleko od svojej rodiny , a tak sa všetci sťahujú do zvláštneho miesta, ktoré sa Brunovi ani trochu nepáči. Nie je tam nikto, s kým by sa mohol hrať a podeliť sa o svoje zážitky. Ako poriadny dobrodruh zbožňuje objavovanie nových vecí a plot , ktorý sa tiahne kam mu len oko dovidí, ihneď upriami jeho pozornosť . Keď však objaví ďalšieho chlapca , jeho tajné prechádzky naberú úplne nový rozmer.  Už na začiatku by som rád povedal, že neznášam vojny a aj keď so mnou budú mnohí nesúhlasiť, zastávam názor, že ľudská hlúposť a chamtivosť nemá konca kraja . Anotácia tohto príbehu však nedokáže opísať všetky pocity , ktoré pri čítaní Chlapca v pásikavom pyžame zažijete. Nie, nie je to obyčajný

RECENZIA: Tí, ktorí zlyhali (M. Hjorth, H. Rosenfeldt)

Prvú obeť vraha objavili v opustenej budove školy. Známa televízna hviezda bola priviazaná k stoličke a obrátená tvárou k stene. Na krku mala štítok s nápisom „neprospel“ a v hlave otvor po strele z jatočnej pištole. Na operadle stoličky bol pripevnený niekoľkostranový vedomostný test. Súdiac podľa počtu chybných odpovedí, obeť pravdepodobne zlyhala v najdôležitejšej skúške svojho života. Nebezpečný páchateľ je čoraz odvážnejší, obetí pribúda . Zdá sa, že kriminalisti z Riksmordu majú do činenia s inteligentným, no zjavne chorým človekom , ktorého ženie nenávisť k povrchným idolom súčasnej doby. Lenže dôkazy im chýbajú a stopy unikajú. Žeby kľúčom k objasneniu prípadu bola anonymná osoba, na ktorú Sebastian Bergman náhodou natrafí v chatovacej miestnosti?  Tí, ktorí zlyhali sú v poradí piatou knihou zo série Sebastiana Bergmana , ktorá vyšla v slovenčine. Do jej čítania som sa púšťal s očakávaním, keďže sa mi predošlé diely veľmi páčili . Aj napriek tomu, že patria do kat

Veronica Roth - Divergencia

Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...  Veronica Roth je len 23 ročná americká spisovateľka. V tomto veku sa jej však podarilo napísať dielo, ktoré ohúrilo čitateľov celého sveta. Jej debut je číslom jeden v rebríčku fantasy kníh na GoodReads za rok 2011. A majstrovské dielo sa dočkalo aj slovenského prekladu. A