Preskočiť na hlavný obsah

Holly Goldbergová Sloanová: "Píšte od srdca!"

Ak pozorne sledujete tento blog, určite ste zachytili moje ódy na Šťastnú sedmičku. Dielo, ktoré si ma neskutočne získalo - svojou krásou, jednoduchosťou a peknými myšlienkami. Willow je malý génius - má dvanásť, miluje rastliny a medicínu. Spolužiaci ani učitelia jej nerozumejú a jedinými ľuďmi, ktorí majú pre ňu pochopenie, sú adoptívni rodičia. Keď však zahynú pri tragickej nehode, osud malej Willow môže byť v ohrození... Šťastná sedmička je dokonalé dielo a o to viac ma teší, že sa mi podarilo s Holly Godbergovou Sloanovou, autorkou tejto knihy, skontaktovať. Je to veľmi milá pani, čo rozhodne uvidíte aj v jednotlivých odpovediach. Ak ste o Šťastnej sedmičke ešte nepočuli, alebo jej kúpu zvažujete, určite si prečítajte moju recenziu :-). 

Veľa blogerov píše vlastné knihy. Čo považujete za najväčšie čaro písania?
Blogeri zbožňujú príbehy a čítanie. A to sú dve najväčšie vlastnosti spisovateľov. Každý bloger je zároveň autorom, takže ďalším krokom je naučiť sa vyrozprávať príbehy, ktoré sú dlhšie. Zbožňujem byť autorkou. Mám vo svojom živote množstvo slobody a pestrosti. Je to však život s množstvom neznáma, počtom vzostupov a pádov, no napĺňa ma to. 

Množstvo spisovateľov radí začínajúcim autorom, čomu by sa mali pri písaní vyhnúť. Máte pre nich nejaké vlastné rady? 
Myslím si, že autori by mali začať v prvom rade tým, že si nájdu tému, ktorá im bude blízka a o ktorej sa im bude ľahko písať – nie takú, ktorá sa bude páčiť editorom a kníhkupcom. Vydavatelia vždy hľadajú niečo nové, svieže a mladícke. Takže myslím, že mojou radou je: píšte od srdca!


Bolo pre vás ťažké napísať Šťastnú sedmičku? 
Niektoré časti Šťastnej sedmičky boli ťažké, pretože témou je strata. Jeden z mojich blízkych priateľov zomrel na rakovinu a môj prvý manžel umrel pri plávaní v oceáne. Vo svojom živote som zažila množstvo strát a chcela som sa s nimi podeliť. Rozhodla som sa napísať o niečom podobnom knihu.

Hlavnou hrdinkou je malý génius. Kde ste našli inšpiráciu pre napísanie tohto románu? Je vám Willow v niečom podobná? 
Obaja moji synovia navštevovali školu pre nadané deti a obidvaja majú radi matematiku – ako aj môj otec. Zaujali ma ich spolužiaci. Boli čudákmi v mnohých veciach. Našťastie, každý je niečím iný. Rozhodla som sa o týchto deťoch napísať príbeh a tu sa narodila malá Willow. 

Vaša kniha vyšla na Slovensku len pred dvoma týždňami. Pracujete práve na niečom novom? Povedzte nám o tom trochu viac. 
Pred niekoľkými rokmi som napísala knihu, ktorej názov bol I’LL BE THERE (Budem tam). Moja posledná kniha sleduje ten istý príbeh a nesie titulok JUST CALL MY NAME (Povedz moje meno). Neviem, či I’LL BE THERE vyšlo na Slovensku, no som presvedčená, že by sa vám páčilo. Obe knihy sú plné napätia a čitatelia ich považujú za „obracače strán“. I’LL BE THERE bolo navyše zvolené za najlepšie preloženú knihu roka v Holandsku a Belgicku. 

Ďakujem, že si sa so mnou spojil a podporuješ ma v mojej práci. A taktiež píšeš o ďalších autoroch. To sa dnes veľmi cení. Veľa šťastia, Holly.

Komentáre

  1. Wau, krásny článok, Holly vyzerá naozaj strašne milo :) Už sa teším na Šťastnú sedmičku! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dúfam, že u nás preložia aj ostatné knižky.. Šťastná sedmička bola naozaj krásna kniha a zaradila sa medzi moje najobľúbenejšie :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ok, keď mi konečne príde výplata, viem na čo ju miniem.. :D
    Veľmi milá pani :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Holly vyzerá veľmi milo a určite je to silná žena, teším sa na Sedmičku a neviem sa dočkať. Inak som plánovala spraviť rozhovor tiež, no predbehol si ma! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvelý rozhovor :) už sa teším kedy mi príde kniha :)
    Nechcel by si sa skontaktovať s Johnom? :D Myslím, že rozhovor s ním by mal veľký úspech :D

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže