Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Všem klukům, které jsem milovala (J.Han)

Zatiaľ čo v Čechách vyšlo Jenny Hanovej už viacero kníh, pre slovenských čitateľov je viac-menej neznáma. Mnohí ju však spoznajú vďaka knihe Všem klukům, které jsem milovala, ktorá len prednedávnom vyšla vo vydavateľstve CooBoo. Čo si o tejto letnej oddychovke myslím ja? 

V lete len málokto siahne po zložitom čítaní a väčšina z nás obľubuje v tomto období skôr oddychové knihy. Všem klukům, které jsem milovala je jednou z nich - a síce získala od čitateľov rozporuplné reakcie, väčšiu skupinu tvoria čitatelia, ktorých jej príbeh chytil za srdce. Hlavnou postavou románu je mladá Lara, ktorá si podobne ako všetky jej rovesníčky prešla mnohými láskami. Nikdy však danému chlapcovi nedala najavo, čo k nemu cíti a ľahšie pre ňu bolo vložiť všetky emócie do listov, ktoré ale nikdy nenašli svojho adresáta. No čo sa stane v prípade, keď Larine listy zmiznú a prečítajú si ich ľudia, ktorým boli adresované? 

Hneď na začiatku chcem spomenúť, že od knihy netreba očakávať zložitú dejovú líniu s množstvom postáv a dejových zvratov. Všem klukům, které jsem milovala je naozaj jednoduchý príbeh a na viacerých miestach som mal pocit, že je vhodný skôr pre mladších čitateľov. Tí sa od knihy nebudú vedieť odtrhnúť a Jenny Hanovej uveria každé jedno slovo. Hoci som sa spočiatku bál, čo sa z príbehu vykľuje, pretože sa rozbiehal dlhšie než som očakával, v druhej polovici som si čítanie naplno užíval a rozhodne neľutujem, že som po spomínanej knihe siahol. Mala svoje nedostatky, určite áno, avšak myslím si, že si ich nenároční čitatelia dokážu odmyslieť. 

Veľkou výhodou bolo, že autorka do knihy zakomponovala rodinné prostredie a vzťahy, ktoré s ním súvisia. Kniha teda nie je orientovaná iba na lásku a ľúbostné listy. Jenny Hanová rieši problémy, ktoré sa týkajú domácnosti, vyrovnania sa s povinnosťami, ale aj vzťahy medzi tromi sestrami, ktoré po smrti matky ostali odkázané iba na otca a najstaršiu sestru. Páčilo sa mi, ako dokázala autorka vykresliť prostredie príbehu a hrdinovia, ktorí boli jeho súčasťou, mi vôbec neprekážali. Na druhej strane však nemôžem povedať, že by som sa v nich našiel. 

Všem klukům, které jsem milovala je nenáročné čítanie, ktoré vám spríjemní voľné chvíle. Jenny Hanová je šikovná autorka a síce by som jej dielo odporučil skôr mladším čitateľom, na chuť mu môže prísť každý, kto by si rád prečítal netradičný príbeh s romantickým podtónom. Krátke kapitoly zabezpečia, že sa knihou prelistujete veľmi rýchlo. Hádam sa jej pokračovanie objaví v preklade čo najskôr. Prajem pekné čítanie! :-)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti AlbatrosMedia
Knihu si môžete kúpiť napríklad na tejto adrese

Komentáre

  1. Keďže som pomerne nenáročná čitateľka, táto kniha sa mi veľmi páčila keď som ju čítala ešte dávnejšie v originále. Akurát som stihla prečítať P.S I Still Love You a páčilo sa mi síce trochu menej ako TATBILB ale aj napriek tomu si myslím, že to nebol premárnený čas. Podľa mňa je toto super oddychová duológia a páči sa mi omnoho viac ako autorkina trilógia The Summer I Turned Pretty, aj keď ani tá nie je na zahodenie. :))

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

RECENZIA: Chlapec v pásikavom pyžame (J. Boyne)

Len si zaspomínajte, akí ste boli v deviatich rokoch . Lepili ste si tetovačky na ruku, rozčuľovali sa nad legom, ktoré nie a nie postaviť alebo ste plakali nad rozbitým kolenom ? To je realita každého z nás . Teda... skoro každého. Bruno také šťastie nemal. Jeho otec dostal pracovné miesto ďaleko od svojej rodiny , a tak sa všetci sťahujú do zvláštneho miesta, ktoré sa Brunovi ani trochu nepáči. Nie je tam nikto, s kým by sa mohol hrať a podeliť sa o svoje zážitky. Ako poriadny dobrodruh zbožňuje objavovanie nových vecí a plot , ktorý sa tiahne kam mu len oko dovidí, ihneď upriami jeho pozornosť . Keď však objaví ďalšieho chlapca , jeho tajné prechádzky naberú úplne nový rozmer.  Už na začiatku by som rád povedal, že neznášam vojny a aj keď so mnou budú mnohí nesúhlasiť, zastávam názor, že ľudská hlúposť a chamtivosť nemá konca kraja . Anotácia tohto príbehu však nedokáže opísať všetky pocity , ktoré pri čítaní Chlapca v pásikavom pyžame zažijete. Nie, nie je to obyčajný

RECENZIA: Tí, ktorí zlyhali (M. Hjorth, H. Rosenfeldt)

Prvú obeť vraha objavili v opustenej budove školy. Známa televízna hviezda bola priviazaná k stoličke a obrátená tvárou k stene. Na krku mala štítok s nápisom „neprospel“ a v hlave otvor po strele z jatočnej pištole. Na operadle stoličky bol pripevnený niekoľkostranový vedomostný test. Súdiac podľa počtu chybných odpovedí, obeť pravdepodobne zlyhala v najdôležitejšej skúške svojho života. Nebezpečný páchateľ je čoraz odvážnejší, obetí pribúda . Zdá sa, že kriminalisti z Riksmordu majú do činenia s inteligentným, no zjavne chorým človekom , ktorého ženie nenávisť k povrchným idolom súčasnej doby. Lenže dôkazy im chýbajú a stopy unikajú. Žeby kľúčom k objasneniu prípadu bola anonymná osoba, na ktorú Sebastian Bergman náhodou natrafí v chatovacej miestnosti?  Tí, ktorí zlyhali sú v poradí piatou knihou zo série Sebastiana Bergmana , ktorá vyšla v slovenčine. Do jej čítania som sa púšťal s očakávaním, keďže sa mi predošlé diely veľmi páčili . Aj napriek tomu, že patria do kat

Veronica Roth - Divergencia

Chicago, ďaleká budúcnosť. Beatrice Priorová žije v spoločnosti rozdelenej na päť frakcií. Na rozhodovacej ceremónii si všetci šestnásťroční vyberajú frakciu, ktorej zasvätia zvyšok života. Beatrice má len dve možnosti: zostať so svojou rodinou, alebo ju navždy opustiť, aby mohla byť sama sebou. Rozhodnutím napokon prekvapí všetkých vrátane seba. Zmení si meno na Tris a usiluje sa obstáť v tvrdej konkurencii, aby si vybojovala miesto v novom živote. Hľadá skutočných priateľov a zamotáva sa do vzťahu s chvíľami neodolateľným, inokedy neznesiteľným chlapcom. Keď Tris objaví sprisahanie, ktoré môže zničiť jej navonok dokonalú spoločnosť, záhadná schopnosť jej buď pomôže zachrániť ľudí, ktorých miluje, alebo...  Veronica Roth je len 23 ročná americká spisovateľka. V tomto veku sa jej však podarilo napísať dielo, ktoré ohúrilo čitateľov celého sveta. Jej debut je číslom jeden v rebríčku fantasy kníh na GoodReads za rok 2011. A majstrovské dielo sa dočkalo aj slovenského prekladu. A