Preskočiť na hlavný obsah

Beth Revis - Naprieč vesmírom

Ako prežiť na kozmickej lodi, ktorú sprevádzajú klamstvá?

AMY sa spolu s rodičmi dá zamraziť a naložiť na vesmírnu loď Pamodaj. Opustí svojho priateľa, kamarátov a všetkých blízkych, aby sa mohla zúčastniť na misii Archa. Podľa plánu sa majú všetci zmrazení prebudiť o tristo rokov na novej planéte v súhvezdí Kentaura. Alebo o tristojeden rokov? Tak či onak, päťdesiat rokov pred plánovaným pristátím sa kryokomora číslo 42 za nevyjasnených okolností otvorí a Amy sa prebudí v roztopenej kryokvapaline. Niekto sa ju pokúsil zabiť! Amy sa stáva súčasťou malého sveta, v ktorom fungujú veľmi zvláštne pravidlá. Viac ako dve tisícky pasažierov lode Pamodaj sa vo všetkom podriaďujú obávanému tyranovi Najstaršiemu. Starší, Najstaršieho neposlušný nástupca a Amin rovesník, sa usiluje získať jej srdce a popritom sa učí, ako sa má správať, keď jedného dňa prevezme vládu na lodi. Amy mu chce veriť. Ale môže sa spoľahnúť na chlapca, ktorý nikdy nevytiahol päty spomedzi tesných kovových stien vesmírnej lode? Je si istá iba jedným: spolu so Starším musí odhaliť skryté tajomstvá lode, skôr než sa ten, kto ju rozmrazil, pokúsi o ďalšie vraždy.

Nikdy som si knihy nevyberal podľa obálky. Pri tejto ma však obálka veľmi zaujala, a hneď som sa o nej musel dozvedieť viac. Bolo to asi pred dvoma mesiacmi, keď ste ju našli len v predpredaji na stránkach kníhkupectiev. Pútavý názov. Zaujímavá anotácia. Napriek tomu nižšie hodnotenie na portáli GoodReads. Nenechával som sa však odradiť a knižku som zaradil medzi tie, ktoré plánujem prečítať. Pred pár dňami prišiel ten čas, kedy som sa do nej konečne pustil. Knižka má úplne fascinovala, a práve preto bude táto recenzia iná na rozdiel od ostatných, na ktoré ste zvyknutý.

5 dôvodov, prečo musíte mať knižku na svojej poličke:

1. Celá je písaná úplne iným štýlom, na aký sme zvyknutý. Autorka písala knižku striedavo, v každej kapitole menila pohľad – pohľad zo strany Amy alebo pohľad zo strany Staršieho (Elder). Musím priznať, že sa mi viac páčili časti z pohľadu Amy. Boli prepracované. Precítené. Strhujúce.

2. Postava Amy je zvláštna a často krát nevídaná. Amy má sedemnásť rokov, ale na jej vek by som ju určite netipoval. Prvým dôvodom je, že svojho otca nazýva ocko a začiatok knihy je napísaný možno až príliš jemným spôsobom. Ja som si však jej štýl zamiloval a tak som len horlivo otáčal stránky (až do konca, aj keď bolo už nadránom).

3. Knižka má veľmi jednoduchý ale napriek tomu nepredvídateľný dej, ktorý sa každou ďalšou stranou stupňuje a zamotáva. Má kladné aj záporné postavy.  Na konci sa záporné stávajú ešte zápornejšími (uf, pekná hlúposť ma napadla) a ako to už býva, hlavná hrdinka sa musí popasovať so všetkými nástrahami (píšem mierne od veci, som si toho vedomý :D). 

4. Má výborný a dojímavý koniec, ktorý odhaľuje niekoľko tajomstiev. Dozviete sa aj ďalšiu podstatnú informáciu, ktorá bude pre vás prekvapením. Prezradím len, že príjemným. 

5. Veľmi pekné grafické spracovanie. Vydavateľstvo ponechalo pôvodnú obálku (a veľmi dobre urobili) s lesklo-matným povrchom, ktorý vyráža dych. Ešte dlho ju budem na poličke obdivovať...

Druhé pokračovanie vychádza v Amerike už v januári, jeho názov bude Milión sĺnk (The Million Suns). Kedy sa dostane ku nám nevedno, v roku 2012 to asi nebude (ani si neviete predstaviť, ako rád by som ju dovtedy prečítal v origináli... Dúfam, že sa mi to podarí... :D), všetko bude jasnejšie, keď vydavateľstvo poskytne svoj edičný plán. Tak či onak, druhé pokračovanie v mojej knižnici nebude určite chýbať. 

Moje hodnotenie: 5/5

Čo dodať na koniec? Knižka ma príjemne prekvapila. Vôbec som nečakal, že pri nej budem ponocovať. Nič iné mi nezostávalo – nemal som odvahu odložiť ju a nechať na ďalší deň. Pretože viem, že by som zvedavosťou nezaspal. Teraz sa zhodujem s príslovím - Sto ľudí, sto chutí. Dojala ma aj napriek nižšiemu celkovému hodnoteniu (3,84). Patrí medzi tie, ktoré sú moje obľúbené a tie, ktorým som dal to najvyššie hodnotenie. Pretože táto kniha si ho naozaj zaslúži (teda aspoň podľa mňa).

Komentáre

  1. Juj na túto sa už dlhšie chystám, snáď sa k nej dostanem čoskoro... pekná recenzia ;) ale také malé pozorovanie myslené dobre: veľmi veľa krát sa ti tam objavuje slovo knižka... ale ako celok sa mi recenzia páči :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. uf, dakujem.. teraz ked si ju citam.. vidim 1000krat slovo knizka.. heh. No ja to zajtra trochu poobmienam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už je to opravené... Nejako sa mi to nestáva, neviem, ako je možné, že som si to nevšimol... A pritom som si článok toľkokrát čítal... (sám neviem :D)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ako sa hovorí "Aj mistr tesař se někdy utne" ;) stáva sa ;) Podstatné je, že si to po sebe dokážeš opraviť ;) a ver mi toto je aj môj problém... tiež sa niekedy prichytím ako idem už piatykrát opakovať to isté slovo v odstavci a musím vymýšlať nové synonymum :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Niekedy to je ťažké... Ale toto je nič oproti tomu, čo sa pred chvíľou stalo... Erik zo Slovartu si všimol moju charakteristiku pre dystopiu... A čo som tam mal??? No a teraz sa budeš šúľať - zlá poloha orgánu v dôsledku poruchy vývoja! To mi vyhodila slovenská wikipedia... ktorej som povďačný za trapas ;) Inak ďakujem, si prvá v poslednom čase, čo zanecháva komenty - lebo cca. dva týždne tu bolo mŕtvo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. viem, čítala som :D zasmiala som sa :D niekto to prekladal asi cez google translator.. :D geniálne!
    nemáš zač ;) aj u mňa je trochu mrtvo
    inak máš zapnuté rss alebo niečo? lebo nejde mi odoberať tvoj blog cez bloglovin a keď som ťa pridávala do blogrollu, neberie to nové články z neznámeho dôvodu...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Hmm to práve neviem.. skús niekde v nastaveniach?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Akurát si vyberám knihy k Vianociam a rozhodovala som sa či si mám priať aj túto knihu a tvoja recenzia mi veľmi pomohla pri rozhodovaní, takže táto kniha bude určite patriť medzi tie, ktoré si budem želať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Aj ja som si kúpila túto knihu kvôli tomu krásnemu obalu, a ešte kvôli tomu, že v našom kníhkupectve ju ponúkali za 3 eura! No nekúp to :D Práve som asi v polke a veľmi sa mi to páči. Už som čítala viacero kníh, ktoré boli písané z pohľadu viacerých ľudí - čo sa mi veľmi páči. Pri tejto knihe sa mi však páči viac pohľad Staršieho než Amy.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Recenze krásná, kniha ještě lepší. Četla jsem ji a musím uznat, že jedním dechem jsem ji celou zhltla. Sice je tam pár věcí, co se mi moc nepozdávají ale je to jen v rámci knihy - třeba mám chuť přetáhnout postavu po hlavě za její chování, ale to nemá co dělat se špatnou kvalitou, spíše určeným charakterem. Miluju tuhle knihu, nelituji její trochu předražené (dala jsem 400 za ebook) koupě a myslím, že se k ní i v budoucnu ráda vrátím. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže