Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Záhrada večnosti 1 - Pasca (Lauren DeStefano)

KEDY MUSÍM UMRIEŤ?
Nechcem zomrieť tak skoro!
Naozaj musí ľudstvo vymrieť?
Ľudstvo sa stalo časovanou genetickou bombou.

Rhine má šestnásť rokov a žije v budúcnosti, na ktorú by ste hádam nenašli dobrého slova. Teda okrem vyhubenia rakoviny alebo ďalších chorôb, ktoré zabíjali predošlé generácie ľudstva. Čo je však horšie, počas vývoja sa stala obrovská chyba. Muži vďaka neznámemu vírusu vymierajú vo veku dvadsaťpäť rokov, ženy ešte o päť rokov skôr. Aby toho nebolo málo, na uliciach prebieha krutý obchod s mladými dievčatami. Rhine sa stane obeťou únosu a jej novým manželom sa stáva Linden. Po nie celkom šťastných zisteniach váha, či bude naozaj tým správnym partnerom, s ktorým by mala stráviť posledné roky svojho života. Avšak – naozaj už neexistuje šanca na normálny život?

Jedinou záchranou je útek. Je to ale možné? Môže utiecť a konečne zažiť slobodu? Keď spoznáva domového sluhu Gabriela, ku ktorému si postupne nájde tú správnu cestu, jej sen sa pomaly ale isto začína plniť. Vtedy už nie je o čom rozmýšľať. Buď sa útek podarí, alebo už čoskoro upadne do zabudnutia zvrátenej spoločnosti. Ale bohatý Linden si bude tak či tak s radosťou užívať prebdené noci s bezmocnými dievčatami. Okrem Rhine sa obeťou únosov stane aj štrnásťročná Cecily a osemnásťročná Jenna. Ich charaktery sú taktiež veľmi dobre prepracované. Príbeh budete prežívať s nimi a o to viac vás bude bolieť, keď jednu z nich postretne neľahký osud. 

Prvá generácia - teda obyvatelia budúcnosti - sa zjavne podobá na ľudí v našej spoločnosti. Ani my si totiž nevieme vážiť to, čo máme a nikdy nie sme stopercentne spokojní. Takto aj padne zvrátená prvá generácia - genetici nevedia nájsť protilátku, ktorá by vírus umierania vyhubila. Čo by dali za to, aby svoje chamtivé pokusy o lepší svet mohli vrátiť späť... Teraz je však príliš neskoro. 

Pasca je debutom mladej americkej autorky Lauren DeStefano. Je to ale len ťažko uveriteľné – Lauren vytvorila zvrátený svet, za ktorý by sa nemuseli hanbiť ani špičkoví autori. Dokáže sa hrať so slovami, držať čitateľa v napätí a údive nad tým, ako má všetko do bodky premyslené. Jej opisy vám vyrazia dych a nebudú vás nudiť. Práve naopak. Budete sa tešiť na chvíľu, kedy sa ku knihe opäť dostanete. 

Knižka ma doslova pohltila a rozhodne som od nej očakával menej. Aj keď jednotlivé charaktery na vás môžu spočiatku pôsobiť zložito, postupne im prídete na chuť. Doslova sa zažeriete do autorkinho štýlu a jej vyjadrovacím schopnostiam a od knižky sa už nebudete môcť odtrhnúť. Otvorený koniec vás nabudí na ďalšie pokračovanie, ktoré vyjde vo vydavateľstvu Fortuna Libri pod názvom Horúčka. Dátum vydania ešte nie je známy. 

Moje hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku by som chcel poďakovať vydavateľstvu FORTUNA LIBRI a portálu FantasySvet. Knižku si môžete zakúpiť TU.

Komentáre

  1. Tuhle knihu mám už doma v poličce a příští týden se na ni chystám. A podle toho, co tady píšeš se mám na co těšit, takže se těším :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Prajem pekné čítanie :) Mne sa veľmi páčila a určite nie som sám ;)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže