Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Panika (Lauren Oliverová)

Panika, horúca novinka vydavateľstva CooBoo, pochádza z pera úspešnej Lauren Oliver, ktorá ma na konte trilógiu Delírium-Pandemónium-Rekviem. Síce je Panika dejovo z trochu iného súdku, autorka si svojský a čudesný štýl ponechala a opäť prichádza s niečim zaujímavým, čo si rozhodne zaslúži vašu pozornosť. 

Panika začala v Carpe, nudnom zapadákove uprostred ničoho. Pravidlá sú celkom jednoduché – hlavne nemať strach. Heather by nikdy predtým nenapadlo, že by sa do Paniky púšťala. Pretože sa nikdy nepovažovala za nebojácnu a ani nebola ten typ dievčaťa, ktoré by na seba pútalo pozornosť. Dodge sa Paniky nikdy nebál. Vpred ho poháňa tajomstvo, vďaka ktorému prechádza každým ďalším kolom s pocitom sebaistoty a je presvedčený, že vyhrá. Heather a Dodgeovi prinesie hra prekvapivé odhalenia...

"Chcela odtiaľ čo najrýchlejšie vypadnúť. Šoférovala potichu. Volant zvierala tak, ako keby hrozilo, že sa jej znenazdania vyšmykne z rúk."

Panika ma zaujala vďaka svojej anotácii, ktorá pôsobila veľmi tajomným dojmom. Keď som sa do knižky začítal, akoby som sa ocitol v rozohranej hre, ktorá plynula na môj vkus až prirýchlo. Rovnako bol písaný aj celý príbeh. Jednu krátku vetu striedala druhá a maličké kapitoly dopomáhali k tomu, aby ste sa útlou knižkou prelistovali čo najrýchlejšie. Ak by som sa ale snažil hľadať podobnosť medzi Delíriom a Panikou, asi by som neuspel. Treba povedať, že sa jedná o úplne niečo iné, na čo sme od Oliverovej boli zvyknutí. Z môjho pohľadu sa jej však viac vydarilo Delírium. Ale o tom potom.  

"Opatrne urobila pár váhavých krokov vpred. Vnútri bola biela. Plná snehu. Zhlboka sa nadýchla. Zatvorila oči. Skočila."

Autorka vymyslela Paniku naozaj svedomito. Hra sa začína v lete, kedy maturanti musia svoju účasť potvrdiť zoskokom. Zatiaľ po celý rok študenti prispievajú do banku. No súťažiaci nevedia, čo ich čaká. A práve táto nevedomosť ich postupne vyraďuje z hry a robí ju napätejšou. Príbeh je vyrozprávaný z pohľadu dvoch hlavných hrdinov - Heather a Dodga. Striedanie osôb, ktoré si autorka osvojila už v predošlej sérii, príbehu veľmi pomohlo. Hlavným problémom čitateľov sa ale môže stať potenciál knihy, ktorý od Paniky každý očakáva. Nie všetkým totiž tento príbeh sadne a aj keď pôsobí z obsahovej stránky vynikajúco, mal niekoľko nedostatkov, najmä v druhej polovici príbehu.

Tým prvým problémom môže byť už spomínaný rýchly spád a problém orientovať sa v tom, čo sa vám práve deje pred očami. Síce ma čítanie bavilo, autorka ma neprinútila knižku držať napäto v rukách a neodtrhnúť sa od jej stránok. Na druhej strane ju treba pochváliť, pretože opäť vytvorila niečo nové, zapojila predstavivosť a nenáročných čitateľov jej dielo určite zaujme (rovnako ako úrovňou podobné Kým dopadnem). U mňa však stále víťazí jej Delírium, ktoré zároveň považujem za to najlepšie, čo Oliverová publikovala. 

"Necítila absolútne nič. Žiadnu bolesť. Žiadny hnev. 
Žiadny strach. Nič. Len znechutenie."

Panika nenadchne, ale zároveň ani nesklame. Je zlatou strednou cestou ak nehľadáte náročný príbeh, no zároveň máte radi fantasy a dystópiu. Je pravda, že som od knihy očakával trochu viac, ale páčila sa mi a rozhodne bola niečím nevšedným. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti AlbatrosMedia. Knižku si môžete kúpiť na tejto adrese

Komentáre

  1. Z Paniky mám trochu paniku. :D Po 1) bojím sa, že to bude podobné ako Hunger Games a po 2) bojím sa, že sa budem nudiť. :D Niekde som totiž čítala, že sú tam aj hluché miesta a nie je až tak napínavá.. A preto stále váham, či sa do nej pustiť..
    Pekná recenzia. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to neprišlo podobné HG. Možno ešte anotáciou áno, ale štylisticky určite nie. :)
      Prečítaj si ju, nič za to nedáš. S hluchými miestami súhlasím, tých tam bolo dosť, ale dá sa to čiastočne prehliadnuť :)

      Odstrániť
    2. Tak sa do toho dám! :D Hlavné obavy boli kvôli tej podobnosti, no keď hovoríš, že je to iné... :D :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže