Preskočiť na hlavný obsah

Vianoce sú za dverami... a ja nemám ani jeden darček!

Keď sa pozriete do kalendára, zbadáte pokročilý dátum - do Vianoc nám zostáva iba 5 dni a toto číslo je pre mňa alarmujúce! Doposiaľ som nekúpil ani jeden darček - nie však preto, že by som bol lenivý. Do cesty sa mi priplietla choroba a ja som si celý tento týždeň poležal doma. Síce som sa vyhol stresu v škole, všetko si ma počká... a dvojnásobne! No ako napraviť takúto chybu a nekúpiť všetko, čo nám príde pod ruku? 

Určite to každý z vás pozná... od mamy si nájdete pod stromčekom pyžamo, od babky slipy a ponožky, od kamarátky zas tú skvelú knižku, ktorú ste dostali aj minulý rok. Pod stresom sú však aj nakupujúci. Predierať sa preplnenými obchodmi v čase Vianoc tiež nie je výhodné a v nátlaku kúpite hocičo, len aby ste mali danú osobu „za sebou“. V balíčkoch teda nájdete sprcháč, tričko, sem-tam nejaká ponožka či voňavé mydlo, ktoré skončí v šuflíku na pamiatku. „Nie, že ho použiješ! Kupovala som ho s láskou...“ Akoby som počul svoju mamku. Vy sa tvárite, že vás darčeky nesmierne potešili, keďže nechcete svojim blízkym prekaziť radosť. Vianoce sú predsa sviatkom radosti, pokoja a čara zo stretnutia s blízkymi, takže prekvapenia pod stromčekom strácajú na svojej dôležitosti. Čo s balíčkom, ktorý vás vôbec nepotešil?

Pravdupovediac, nikdy som veľmi nelipol na vianočných darčekoch. Keď som bol menší, urobili mi veľkú radosť, dnes už všetko s blízkymi konzultujem a prajem si to, čo naozaj potrebujem. Vždy ma poteší aj prekvapenie a snažím sa radovať sa aj z maličkostí. Síce je moja skrinka plná tričiek a pyžám, som toho názoru, že ich raz určite využijem. A ak aj nie, splnili svoj účel – vyčarili mi na tvári úsmev, vďaka ktorému je každý moment krajší. Nehovoriac o Vianociach, ktoré by mali byť celé usmievavé a čo najmenej stresujúce. Hoci pred deťmi hrajú rodičia divadielko o Ježiškovi, aby sa celá atmosféra Vianoc ešte väčšmi skrášlila, dospeláci vedia, že darčeky pochádzajú z peňaženiek svojich blízkych. Práve preto by mala na oboch stranách fungovať komunikácia. Pretože malá otázka „Čo by si si prial na Vianoce?“ môže predísť viacerým sklamaniam pod vianočným stromčekom. Tak či tak by sme však nemali zabúdať na to, že Vianoce sú jedinečné a každý jeden darček (aj ten nechcený) má svoje čaro.

Jedinou vecou, ktorú na Vianociach a zime neznášam (ale zato poriadne), sú tmavé večery. Ísť do práce alebo školy za tmy a taktiež sa potme aj vracať je naozaj deprimujúce. Najmä ak idete domov o pol piatej. Zimné večery v pohodlí domova teda ponúkajú širokú škálu činností, ktoré môžete vykonávať. Nemyslím si, že by sme sa počas Vianoc mali pretvarovať, že je všetko v poriadku a odosobniť sa úplne od všetkých problémov. Prečo sa však aspoň trochu nezabaviť so svojimi blízkymi? Zahrať si spoločenskú hru, zasmiať sa pri kartách či pozrieť si rodinný film? Kniha bola vždy mojou dobrou kamarátkou a neraz mi na tvári vyčarila úsmev. Najmä vo chvíľach, kedy som sa nudil a nemal nič na práci. Práve cez Vianoce mám vždy nachystanú kôpku diel, ktoré plánujem prečítať. Je však pravdou, že s niektorými blízkymi sa stretnete len raz za čas, a preto by sme ich určite nemali uprednostniť pred knihou. Ak by ste však mali Vianoce tráviť sami a žialiť nad samotou, kniha je pre túto situáciu ako stvorená. 

Vianoce sú o radosti a stretnutiach s blízkymi, takže by sme mali byť ku sebe čo najústretovejší a hádať sa v čo najmenšej miere. Načo sa obťažovať zbytočným upratovaním? Užite si chvíľu voľna najviac, ako to len ide a načerpajte dostatok energie na návrat do práce. Zoberiete to tento rok ako výzvu? Za seba vám prajem veľa šťastia! V komentároch som zvedavý na to, ako sú na tom vaše darčeky. Máte všetky, alebo stále nie ste spokojní? A čo vianočný stromček? Svieti všetko tak, ako má? Užívajte si prázdniny!

Komentáre

  1. Darčeky mám v podstate pokúpené aj zabalené, možno ešte nejaké drobnosti prikúpim k tomu, ale celkove som spokojná. A áno, príde čas, keď sa ti zíde každé pyžamo, ponožka a ostatné veci, ktoré dnes len bez úžitku ležia v skrini :) Ja sa teším z každej maličkosti, lebo tie malé veci sú väčšinou také prekvapenia a ja mám radosť ani nie tak z darčeka, ale z toho rozbaľovania a dohadov, čo to len môže byť.
    Nemyslím si, že upratovanie je zbytočné, neviem, ako by som si oddýchla, keby bol okolo mňa bordel. Podľa mňa treba robiť poriadok aj počas Vianoc, tak systematicky (že napr. jedla som niečo, tak ten tanier potom hneď umyjem), a potom ani človek nezbadá, že upratuje. :)
    No a vianočný stromček zdobíme až deň pred Štedrým dňom, u nás je taký zvyk. A tento rok naň asi svetielka ani nedám, je to síce krásne, ale trochu to považujem za plytvanie energiou.
    Je pekné, keď sa rodina stretáva aspoň na Vianoce a ľudia sú milší, ale mrzí ma, že v tomto období všade rozhlasujú, že Vianoce sú časom lásky a pohody a ľudia by mali byť ústretovejší atď. Podľa mňa je to na hlavu postavené, lebo prečo len na Vianoce? Prečo by sme takí nemali byť vždy? Je to ako na 1. novembra, kedy ľudia húfne chodia na hroby a zvyšok roka si na tie hroby ani nespomenú. Takto potom celé tie sviatky strácajú význam.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ako hovoríš, mali by sme byť ku sebe takí po celý rok, čo je škoda. Je však pekné, ak sa to podarí aspoň na sviatok - podobne aj so všetkými svätými. :)

      Odstrániť
  2. Já už mám koupené dávno všechno :D Ale kámoška teď byla taky nemocná a nemá vůbec nic, nemoc je prostě na prd, hlavně teď před Vánoci, nebo přímo na Vánoce. Já netuším co letos dostanu. Vím jen o jednom dárku a to je série Harry Pottera v angličtině :3 Už se moc těším a na další dárky jsem zvědavá :) Chození do školy i ze školy za tmy taky nesnáším. Ve 4 už svítím, abych si mohla číst a to je krapet deprimující.. :D
    Užij si pořádně prázdniny a krásné Vánoce! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Harry vyzerá v nových vydaniach vynikajúco, hádam sa ti bude páčiť :) :)
      Ďakujem, podobne! :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Aký je váš názor na fanfiction? | súťaž o knihu Bozk

V posledných týždňoch sa na knižných blogoch a sociálnych sieťach spomínala kniha After: Bozk viac než často. Fanficion na populárnu hudobnú skupinu One Direction , ktorá spôsobila šialenstvo po celom svete, totiž už o malú chvíľu vyjde aj v slovenčine . Napriek tomu, že má spomínaná hudobná skupina množstvo odporcov, čitatelia si knihu After: Bozk doslova zamilovali . A keďže som bol jedným z tých, ktorí si mali možnosť prečítať knihu s malým predstihom, za seba môžem povedať, že ma príjemne prekvapila .  Hoci malo After  skoro šesťsto strán a viaceré pasáže sa v ňom niekoľkokrát opakovali, aj tak ma čítanie tejto knihy bavilo a nevedel som sa od nej odtrhnúť. Anna Toddová píše naozaj pútavo a musím sa priznať, že som je to celé zhltol aj s navijakom . Do príbehu vniesla realistickú atmosféru a ja som jej uveril každé slovo. Súhlasím, hrdinovia sa neraz správali hlúpo a nerozvážne, avšak takí mladí ľudia sú. Majú chyby, a rovnako ani táto kniha nie je dokonalá , ale určit

Keď si knihomoľ volí svoju budúcnosť

Veľmi dobre si spomínam na svoj prvý deň v škôlke . Na to, keď som uplakaný vychádzal z tej hrôzostrašnej budovy , v ktorej na mňa pani učiteľka kričala, aby som neplakal. A taktiež aj na to, ako som sa bál, no môj strach bol úplne zbytočný. Akoby to bolo pred mesiacom, keď som prvýkrát vstúpil do triedy a našiel si na lavici knižku, na ktorej názov si už nespomínam. Akoby všetky tie roky driny ubehli ako voda - a dnes stojím pred veľkým rozhodnutím . Čím budem v budúcnosti? Avšak taký je život - dennodenne sa musíme rozhodovať o svojom nasledujúcom kroku , o tom, či najprv vynesieme smeti, ktoré už doslova kričia "Vynes ma!" alebo ostaneme ešte chvíľu ležať pred obľúbeným seriálom . Celý život je o rozhodnutiach, no voľba vysokej školy a svojej budúcnosti niečím tak ľahkým určite nie je. A keďže nechcem, aby bol tento blog iba o recenziách a ukážkach z kníh, rozhodol som sa porozprávať vám niečo z môjho skutočného života . Možno si poviete - čo bláznim, veď som le

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže