Preskočiť na hlavný obsah

Jarní dumání (3)

Jarní dumání usporadúva SYKI.

Knižné série 
Veľa z nás, čitateľov, sa aspoň raz pokúšalo písať alebo dokonca píše knihu. Keď si v hlave premietnete všetky vaše myšlienky, nápady a typy pre zápletku, zistíte, že sa vaše dielo vonkoncom nevtesná do jednej knihy. A predsa, nie je oveľa lepšie, keď má knižka nejaké pokračovanie a čitatelia neostanú naprázdno po prečítaní jednej časti? No niektorí spisovatelia svoj úspech dokážu využiť. A z pôvodnej, populárnej série sa stane zbytočne rozťahaný a na kilometre kričiaci: chcem zarobiť čo najviac, príbeh. Zoberme si ako príklad Upírske denníky.

Priznávam, doposiaľ som prečítal všetky vydané časti (okrem poslednej, akosi som sa ku nej nedostal). Nepatrím ani medzi nepriateľov tejto série. Ale... Keďže som čítal všetky, dokážem porovnať ich kvalitu. Pôvodná trilógia, teda Prebudenie, Súboj a Zbesilosť, bola napísaná ešte v roku 1992. Knižky boli naozaj dobré, aj keď ich nemožno porovnávať s inými, svetovými bestsellermi. Pre úspech vznikla o rok ďalšia, a na dlhý čas aj posledná, časť - Temnota. Mal byť koniec. Hlavná hrdinka by dostala konečne pokoj. Ale nebol. Roku 2009 vznikla jedna, o chvíľu druhá aj tretia nadväzujúca kniha. A výsledok?? Z upíra človek, z človeka anjel, z anjela čudo a z čuda človek (ospravedlňujem, ak som to poplietol). Negatívne reakcie, masové kritiky od čitateľov a následný vyhadzov autorky z vydavateľstva. Zákaz publikovania. Koniec. 

Stálo to naozaj za to? Vo vydavateľstve teraz pôsobí niekto iný, tzv. ghostwriter, ktorý kopíruje autorkin štýl. Takto vznikla aj ďalšia nadväzujúca séria ku Upírskym denníkom - The Hunters. Mimochodom, táto séria vyjde aj v slovenskom a českom preklade vo vydavateľstve Fragment. O to však teraz nejde. Keby sme išli porovnávať prvé časti série s časťami 5-9 (10), zbadali by sme rozdiel. Fantasy je dobrá, ale keď to človek preženie, nielenže sa to nebude dať čítať, ale čitatelia iba pokrútia hlavou, napíšu "pár" kritických ohlasov... a zbohom, autore. Vo svete kníh si už ani neškrtne. 

Samozrejme, existujú stovky knižných sérii, za ktoré by sme dali aj neviemčo. Sedem častí Harryho Pottera. Vampire Academy spoločne so spin-offom. Nástroje smrteľníkov atď. Všetko zaleží len na autorovi, ktorý musí zaujať svojich čitateľov, sériu zbytočne nenaťahovať, odbremeniť ju od zdĺhavých opisov... Osobne mám knižné série veľmi rád a všeobecne ich uprednostňujem pred "jednorázovými" knihami. Aj pri knihách teda platí príslovie: Všetkého veľa škodí. Každý autor by sa ním mal riadiť a možno by sme nemali toľko gýčov v literatúre. Samozrejme, záleží aj na talente a ďalších veciach. Ale to je už iná téma, ktorej sa budem (možno) venovať v inom príspevku.

Čo si myslíte o knižných sériach vy? 
Ktoré sú vaše obľúbené a o ktorých nemôžete ani počuť? 

Komentáre

  1. zdielam rovnaký názor 8)
    ja mám rada knižné série ako HP, Twilight, Hunger Games a iné dobré, ale keď sa to naťahuje kvôli zárobku a klesá kvalita diela, tak ma to už nezaujíma...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) ja som práve vďaka Twilightu objavil čaro kníh alebo ako to nazvať...

      Odstrániť
  2. Taky zastávám názor, že čeho je moc, toho je příliš. Ale samozřejmě všechno záleží na kvalitě příběhu a hlavně na schopnosti spisovatele. Existují tací, kteří mohou vytvořit desetidílnou sérii, jejíž díly budou všechny stejně dobré a ani obsáhlejší děj jim neubere na kvalitě... a stejně tak mohou být i autoři, kteří dokáží z původně slibně vypadající knihy udělat nekonečnou sérii něčeho, v čem se nakonec sami ztratí a děj už bude v podstatě o ničem.
    A rozhodně nejsem zastáncem prodlužování např. původně plánované "jen" trilogie, to už je pak všechno jen o penězích (dokonalými příklady jsou třeba B. Fitzpatrick se svým Zavrženým anebo C. Clare a její Nástroje smrti).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ...alebo Christopher Paolini s "trilógiou" Odkaz dračích jazdcov. Sakra, na toto som úplne zabudol. Niektorí autori majú proste talent, ktorý sa im nemôže zaprieť. A potom môžu napísať aj tisíc častí a čitatelia ich budú rovnako milovať, akoby mali len 3-4 časti.

      Odstrániť
  3. Ahojte :) ja mijujem Harryho Pottera :) a chystám sa na Hry o život :) Twilight som nečítala, neviem prečo ale mám k tomu nejaký odpor, možno preto, že spolubývajúca z intráku vkuse ale vkuse o tom hovorila :D Paoliniho dielo nieje náhodou tetralógia? A btw aj ja som z PD a pracujem v internetovom kníhkupectve v PD, tak na blogy chodím čerpať informácie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je to tetralógia, lenže plánoval to na trilógiu. A v ktorom kníhkupectve pracuješ? :)

      Odstrániť
  4. V PD sa rodí nové internetové kníhkupectvo sme na trhu už vyše dvoch rokov, www.literama.sk :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a kde máte sídlo kníhkupectva? Lebo ja poznám len Ezop, výpredajový v Priori a ešte Panta Rhei v Korze. :) Minule som si tuším od vás objednával :)

      Odstrániť
    2. a ak si u vás niečo objednám a prídem si po to osobne? nebudem platiť poštovné a zaplatím klasickú internetovú cenu? ak je to tak, tak je to skvelé! :D Budete mať zákazníka ;)

      Odstrániť
    3. Ahoj :) jasné máme aj osobný odber, za ten sa nič neplatí, sme v budove bývalej jednoty pod kláštorom :) predajňu nemáme, sme internetové s možnosťou osobného odberu :) a cena je konečná nič neplatíš naviac :D tešíme sa ;)

      Odstrániť
    4. prosím ťa, daj mi tvoj mail. Chcem sa s tebou o tom porozprávať, pretože som nepochopil, kde to kníhkupectvo je. A takto dorozumievať sa cez komentáre tiež nie je ono :)

      Odstrániť
    5. bielikova.lucka@gmail.com alebo bielikova@literama.sk :)no ono je to tak, že ty si musíš zadať objednávku cez internet (klasicky cez košík) a potom ti príde email, že knihy si môžeš vyzdvihnúť, nemáme všetky skladom ;)

      Odstrániť
  5. Ja som ku knihám dosť kritická :D, takže mám vymenovať sračky? Radšej nie. Ale pravdupovediac myslím si, že pri niektorých ságach, ktoré si vymenoval, to mali ukončiť prvou knihou. Dobré fantasy ságy: Hunter Games, sága Bartolomeus (vtipné), Laura z Aventery, Dievčatko z krajiny Drakov (tieto knihy sú zväčša pre deti, ale myslím si, že v každej knihe ponúkajú niečo iné). Harry Potter a čo sa týka upírov, som za klasiku: Dracula - Bram Stoker a toľko. Twilight som mala rada, vďakabohu, je to dávno minulý čas. Ľutujem, že sa to neskončilo pri jednotke, takisto Škola noci (ja na túto sériu kníh nemám pekné slovo).

    Dobré internetové kníhkupectvo je http://knihysova.sk/, majú najlacnejšie knihy, pozerala som cez Heureku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Väčšinou sa tie zľavy vyrovnajú cene poštovného, takže to nie je nič svetoborné. :) Ja som do Školy noci ani nešiel, nemal som odvahu. A po tom, čo mi prišiel od martinusu mail v znení: ďalšia knižná séria pre milovníčky upírov, sa kúsok nádeje na túto sériu úplne zmaril :D A draculu tiež nie, a vlastne z toho, čo si spomenula, len HG aj to len dve časti, na tretiu sa chystám, a HP tiež nie celú sériu, iba niektoré...

      Odstrániť
    2. No v prepočte, keď objednávaš viac kníh, tak sa to určite oplatí, ja objednávam naraz a keď sa dá, tak sa poskladám z kamarátmi/kami na poštovnom :). Prečo sa zmarila Tvoja nádej? Nemáš rád upírov? :D. Draculu som čítala ako veľmi malá, nehovorím, že je to kniha, ktorá mi štýlovo sadla, ale na tú dobu to muselo vyvolať riadne haló a v podstate ten nápad s upírmi priniesol Bram, inšpirujúci sa Vladom :) - nabodávačom :D. Nečítal si celé HP? Škoda, akurát by si možno všimol, ako veľmi sa zmenila sedmička štýlom písania, miestami som mala dojem, že to nepísala Rowlingová a ten záver: v pohode mohla zabiť Harryho :). Prispôsobila sa očakávaniam fanúšikov - koľkáto škoda.

      Odôvodním, prečo nemám rada Twilight, odkedy to sfilmovali, uvedomila som si, aký dej majú tie knihy - o ničom. Meyerová krásne dokáže písať, pútavo, o ničom :) - to každý nedokáže. Zhrniem to, ako to ja vidím: v prvej časti sa Bella zamiluje do upíra, je to super, miestami sú niektoré scény prisladké, ale dobre. V druhej časti, aby bolo o čom písať, Edward zmizne a tu nastupuje vlkodlak Jakob. V tretej časti sa si Bella nevie vybrať, aj keď je jasné, že je pod mocou Culena, a v štvrtej porodí dieťa, ktoré rýchlo rastie, aby Jakob neostal na ocot. Toto celé je iba môj názor, nehovorím, že takéto knihy netreba, iba to, že ja som sa z Twilight ságy vyliečila po tom, čo som vyrástla zo sladkých románov.

      Odporúčam knihu Mediátor od Meg Cabotovej, je to vtipné, young adult a človek z toho nedostane cukrovku :). Je tam štipka romantiky a hlavne, je tam aj mierne napätie a tajomstvá. Ola, je to len v češtine, nechápem, prečo to ešte nevydali v slovenskom jazyku.

      Odstrániť
    3. Ja som do Školy noci nešiel aj z toho dôvodu, že je tam už 8 či 9 častí.. a keď si zvážim pre a proti, jednoznačne víťazí proti. Skôr pre dievčatá, zas upíri, ktorí sú jednoducho všade, a ešte aj ten rozsah. Ďakujem, neprosím.
      Ja som HP poriadne ani nečítal - iba prvú a poslednú časť, ostatné som videl len filmy. Neviem, asi sa už k tomu nedostanem, nemám na to ani čas a myslím, že by som to vzdal. Predsa len, nemožno to porovnať s inými mojimi obľúbenými knihami.

      A Twilight? To je akoby moja srdcovka. Práve kvôli tomu som začal čítať. Mne sa strašne zapáčil ten štýl, akým sa vyjadrovala. Možno to veľa ľudí odsúdi. Ale táto séria ma popudila k čítaniu. A no a čo, že je určená skôr dievčatám. Viem, že nie som sám. A to mi bohato stačí.
      Aj keď to možno nebolo to naj - možno to mohlo byť kratšie, premyslenejšie... ale mne sa to aj tak páčilo.

      A keďže je Meg len v češtine, nie... Ja si počkám na slovenský preklad. Čeština ma po dvoch prečítaných knihách odrádza. Akosi sa nemôžem do toho deja vžiť. Nič z toho potom neviem, nebaví ma to a chcem už poslednú stránku. Neviem, prečo to tak je, ale ja čítam oveľa radšej v rodnom jazyku.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže