Preskočiť na hlavný obsah

RECENZIA: Milion sluncí (Beth Revis)


Celé Univerzum je jedno veľké klamstvo. Keď sa to jeho obyvatelia dozvedeli, rozpútal sa chaos. 

Sú to už tri mesiace, čo Amy odpojili. Všade, kam sa pozrie, sú samé steny. Syn sa ujal velenia lode a rozhodol sa skoncovať s Phydusom a prestať ľuďom klamať. Bola to ale tá správna voľba? 

Pocity z prvej knihy, Naprieč vesmírom alebo Lodi medzi hviezdami (v českom preklade), mi dokonale utkveli v pamäti a sú len ťažko opísateľné slovami. Štýl, ktorým sa Beth Revis hrala so svojím čitateľom, celková atmosféra a zápletka príbehu, bola jednoducho jedinečná a úplne ma pohltila. Aj preto som sa druhého dielu nevedel dočkať. Aj keď som čakal celý jeden rok, vedel som, že nečakám márne. A nemýlil som sa. 

Cesta za pravdou je dlhá a vo chvíli, keď si Amy so Synom mysleli, že záhada je rozlúštená a loď môže o chvíľu pristáť, zistili, že vlastne nič nevedia. Amy nasleduje Orionove indície k nájdeniu pravdy, no vyzerá to tak, že pristátie posádky bude oveľa komplikovanejšie, než by si ktokoľvek myslel. V zápätí sa však rodí nová otázka. Naozaj chce posádka pristáť? 

Mohlo by sa zdať, že Beth všetky nápady pre svoju sériu už použila v prvej knihe a čitateľov už nemožno ničím prekvapiť. Príbeh sa však v druhej časti zamotáva takým smerom, že nie je možné predpovedať, čo má autorka s postavami v úmysle. Práve tie sa v druhej časti podstatne vyvinuli a zmenilo sa taktiež ich správanie. Zo Syna sa stáva svedomitý Otec, a preto zodpovedne preberá úlohu vládcu lode. Zmenila sa aj loď Univerzum. Bez Phydusu, ktorý udržoval posádku lode v pokoji a bez sporov, sa veci začínajú komplikovať.

Keďže Orion zanechal pre Amy tajný odkaz, kniha naberá na napätí a stáva sa z nej hotová detektívka. No aj v prílive tajomstiev Beth dokázala do príbehu vložiť slabé chvíľky v podobe romantiky medzi Amy a Synom. Ako to medzi nimi nakoniec skončí, však musíte zistiť sami... Trochu som sa obával prekladu, keďže prvú časť som čítal po slovensky, no druhá v slovenčine nie je a ani nebude. Preto som siahol po českej verzii, no obával som sa úplne zbytočne. Preklad sa mi páčil a ani čeština ma pri čítaní nerušila (čo u mňa nebývalo zvykom). Povestná "chucpe" neobišla ani druhú čas a veľmi dobre osviežila celý príbeh.

Som naozaj veľmi zvedavý, čo prinesie tretia časť (ktorá sa v preklade objaví už na jar), keďže Beth je majsterkou v zvratoch a druhá kniha je toho dobrým svedkom. Práve tá ma vo veľa smeroch prekvapila - autorkiným stále sa vyvíjajúcim štýlom, zvratmi a v neposlednom rade myšlienkou celej druhej knihy, ktorú Beth naozaj "vychytala". Aj preto táto séria už druhý rok patrí medzi moju najobľúbenejšiu.

Záverečné hodnotenie:

Za recenzný výtlačok veľmi pekne ďakujem spoločnosti AlbatrosMedia. Milion sluncí si môžete kúpiť TU.

Komentáre

  1. veľmi by som chcela túto 2. časť, vyzerá to skvele 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Loď medzi hviezdami bola super. Prečítala som ju za jeden večer a zápletka aj prostredie, kde sa to všetko odohrávalo, sa mi naozaj páčilo. Čítala som však dosť recenzii, kde ľudia píšu, že ich to veľmi nebavilo. Nechápem prečo.
    Tiež som čítala jednotku po slovensky, a keď som sa dozvedela, že dvojku nevydajú, takmer ma hodilo o zem! Bola som naštvaná, ale potom sa ukázalo, že to vyjde v češtine a potešila som sa. Knihu som síce ešte nečítala, ale po roku čakania, by snáď bolo načase, sa k príbehu vrátiť.
    Tak hádam čoskoro :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne si vystihla moje pocity. :) Odporúčam, neoľutuješ :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rovnaké a predsa iné | VOX (Christina Dalcherová)

Si žena . Máš práva ako každá iná. Rodinu , deti, milujúceho manžela. Predsa len sa niečím od mužov odlišuješ. Za deň môžeš vysloviť iba sto slov . Vitaj vo svete Christiny Dalcherovej, ktorá napísala dystopický román VOX .  Doktorka Jean McClellanová , uznávaná vedkyňa, sa o politiku nikdy nezaujímala, preto prichádzajúcu zmenu nepostrehla . Keď vláda vyhlásila, že ženy smú vysloviť najviac sto slov denne, neverila tomu . To sa predsa nemôže stať, hovorila si. Nie v Amerike. Nie jej. Všetkým ženám a dievčatám bez rozdielu veku postupne nasadili na ruku náramok, slovomer . Ak prekročia povolený limit, zasiahne ich neznesiteľný elektrický výboj. Ženám zakázali pracovať , vzdelávať sa, združovať. Presadzuje sa patriarchálny systém, kde každý pozná svoje miesto . Od žien sa očakáva, že povedú domácnosť a budú oddanými, poslušnými manželkami . A na to je potrebná nanajvýš matematika. Nie hláskovanie, literatúra či reč . Predtým priemerná osoba hovorila šestnásť tisíc slov denne, te

Otec, ktorého nikdy nepoznala | recenzia knihy Keby som ťa našla (Ava Dellairová)

Cieľom azda každého spisovateľa je zaujať svojho čitateľa a prísť s niečím originálnym a pútavým. Fanúšikovia literatúry pre mladých môžu poznať Avu Dellaire najmä vďaka knihe Listy do neba , ktorá vyšla pred troma rokmi vo vydavateľstve Ikar . Dellaire v nej prišla s originálnym nápadom listov určených známym osobnostiam, ktorí už nežijú. Vo svojej druhej knihe autorka opäť prichádza s niečím nápaditým. Príbeh totiž vyrozprávala v dvoch líniách   –  z pohľadu sedemnásťročnej Angie a jej matky Marilyn, ktorá sa retrospektívne vracia do svojich sedemnástich, teda ešte pred narodením dcéry Angie.  Sedemnásťročná Angie žije len s mamou, otec zomrel ešte pred jej narodením . Mama o ňom takmer nehovorí, len sa zakaždým pri spomienke na lásku z mladosti rozplače . Jej dcéra dokonca nevie, ako otec vyzeral. Raz nájde v bielizníku hnedú obálku a pod ňou fotografiu. Je na nej usmiaty chlapec v objatí s veselým, bezstarostným dievčaťom . Dôjde jej, na koho sa pozerá. Nález Angie nedá

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže