Preskočiť na hlavný obsah

Keď majú spisovateľky svoje dni...

Každá žena to pozná. V pravidelnom intervale to príde... a potom aj odíde. A okrem všetkých tých nežiadúcich efektov (o ktorých môžem iba tliachať v tomto článku - ešte že, chacha) to prináša aj zopár výhod. Teda aspoň podľa svojich spolužiačok viem, že keď máte onéé, môžete sa vyhovoriť a necvičiť tak na telesnej. Niektoré sa na to vyhovárajú celý rok, ale o tom potom. Ale späť k tým nežiaducim efektom. Keď príde na psa mráz, z dievčat sa stanú odrazu nervné... bytosti a keď sa jedná o spisovateľky (nebodaj pánov spisovateľov), dôsledky sú ešte radikálnejšie. Do poslednej vety v knihe vám napíšu, ako XY zabil toho a toho a vám ostáva rok (a v niektorých prípadov aj viac) čakať na pokračovanie. 

Tie najväčšie beťárky
A takýmto spôsobom si to tie beťárky kompenzujú na svojich nevinných čitateľoch. Niektoré sú dokonca vďaka tomu aj slávne a určití čitatelia po ich knihe schválne siahnu - však prečo sa nezmasakrovať, všakže. A keď už hovoríme o nežiadúcich efektoch, pomyselnú medailu si bezpochýb zaslúžia pani spisovateľky Clareová a Hodkin. Pamätám si, že som sa nestíhal diviť, čo to tá Michelle Hodkin vo svojich dielach stvárala - odhliadnuc od toho, že to boli takmer bezchybné a majstrovské knihy. Ako v prvej, tak aj v druhej časti si Mišel neodpustila zákerný cliffhanger, ktorý ju musel stáť poriadne veľa... však viete čoho. A Cassandra Clare? Tak s jej knihami som radšej chvíľu počkal, preventívne, aby som si potom nemusel trhať vlasy. Tak či tak - svoje dni využila naplno a napísala sériu, ktorú zbožňujú mnohí. Najlepšie na tom je, že aj keď ich to, čo nám čitateľom urobia, určite bolí, vykonávajú to s takou ľahkosťou, akoby sa vôbec nechumelilo. Čo už, nervy sú sviňa!
... a beťári
Ale nejedná sa len o ženy, ktoré obľubujú cliffy- ak ich tak možno familiárne nazvať. Aj pri Alexovi Scarrowovi a jeho Jazdcoch časom som mal na konci druhej časti pocit, že sa začína meniť na ženu. Poslednú kapitolu načasoval tak precízne, že som neskutočne zvedavý, čo v ďalších šiestich (nebodaj viac) dieloch plánuje. A teraz si tak vravím, že sa mi určite práve smejú tí, ktorí sa prebojovali všetkými časťami - a určite bol záver dvojky len pred-prípravou toho, čo príde neskôr. Teším sa ... a veľmi! A sir John Green? Radšej sa nepokúšam pomýšľať nad jeho stavom počas písania svojich kníh, pretože ich čítanie sranda nebola. Aj keď tak mohla prvá polovica z ich deja pôsobiť.

Keď sa na to pozrieme z výšky, veľké cliffhangery sa týkajú skoro bez výnimiek veľkých kníh. Na druhej strane treba povedať, že bez cliffhangerov by knihy neboli knihami. Na čo by sme sa tešili, keby nás pani spisovateľky nenaviedli na pokračovanie? No pekný pohľad Rómea na hnedom koni by to určite nebol. Síce vedia byť pekne nervné(í), ale výsledok, ktorý podávajú vo svojich knihách, je priam kúzelný.

Na záver musím povedať, že celý článok bol myslený zo srandy, a dúfam, že to tak aj pochopíte. Nikto nemal byť ponížený ani nič podobné. Just for fun :-) V komentoch sa môžete vykecať o svojich obľúbených cliffoch, lebo určite som spomenul len stotinu z tých, ktoré vo svete kníh číhajú. :-)

Komentáre

  1. Čo máš proti prvému odstavcu, haha? :D :D Kika, Kika. :D :)
    Ďakujeem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ale áno, máš pravdu, počas onéé nám preskakuje...niekedy až nad únosnú mieru :) Ale fuj, fuj dievčatám, ktoré to využívajú ako zámienku, aby sa vyhli telocviku.
    U Mary Dyerovej som len teraz začala čítať druhý diel, takže neviem, čo ma tam bude čakať, ale prvý diel teda tiež poriadne zaklincovala. Mesto kostí bolo pre mňa také nemastné- neslané a čítala som tie tri diely takmer za sebou, takže tam ma cliffhanger nejako veľmi nezasiahol. Ukončenie kníh u Greena sa mi páčilo. Keď viem, že ide o samostatnú knihu, tak sa s otvoreným koncom zmierim ľahko, ale pri sériách to vnímam ako marketingový ťah, aby čitatelia kupovali aj ďalšie diely :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. S tým názvom si to úplne zabil. :D:D Na blogu mi ukázalo len ten a ja kukám, že o čom píše? :D Myslela som si, že to bude určite nejako inak myslené, než ako som si to vysvetlila ja.
    Ani nebolo :D
    No inak super článok, ja sa furt rozčuľujem nad niektorými koncami, ale viac ma zdeptá zistenie, že ešte rok alebo rok a pol musím čakať na pokračovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hahaha, a to ešte nevieš, čo som vydumal včera. :D Ale neprezradím. :D
      ďuakujem! :D :) No to je úplne otras od nich, hnusne nezbedne-beťárske! :D

      Odstrániť
  4. Človeče, ja z teba asi umrem! Keď už má ženská tie onéé (mimochodom, pekné slovíčko), celkom jej padne dobre prečítať si takýto článok. Žeby som sa cítila nervná... no ja neviem, skôr sa neviem prestať smiať. Ale tento článok by si zaslúžil Nobelovku! A aby som prispela nejakou tou beťárinou, mám tu druhý diel série Matched, teda Dokonalý sen od Ally Condie. Akurát pozerám na ten tretí a rozmýšľam či mám naň trpezlivosť. Na jednej strane sa na knihu teším a na druhej neviem, v akom rozpoložení sa nachádzala teta spisovateľka...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Beťárka, ďakujem za uznanie! :D :))
      Ja už mám celú Matched sériu za sebou. Pokojne si prečítaj. Nebolo to také kruté. :)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Aký je váš názor na fanfiction? | súťaž o knihu Bozk

V posledných týždňoch sa na knižných blogoch a sociálnych sieťach spomínala kniha After: Bozk viac než často. Fanficion na populárnu hudobnú skupinu One Direction , ktorá spôsobila šialenstvo po celom svete, totiž už o malú chvíľu vyjde aj v slovenčine . Napriek tomu, že má spomínaná hudobná skupina množstvo odporcov, čitatelia si knihu After: Bozk doslova zamilovali . A keďže som bol jedným z tých, ktorí si mali možnosť prečítať knihu s malým predstihom, za seba môžem povedať, že ma príjemne prekvapila .  Hoci malo After  skoro šesťsto strán a viaceré pasáže sa v ňom niekoľkokrát opakovali, aj tak ma čítanie tejto knihy bavilo a nevedel som sa od nej odtrhnúť. Anna Toddová píše naozaj pútavo a musím sa priznať, že som je to celé zhltol aj s navijakom . Do príbehu vniesla realistickú atmosféru a ja som jej uveril každé slovo. Súhlasím, hrdinovia sa neraz správali hlúpo a nerozvážne, avšak takí mladí ľudia sú. Majú chyby, a rovnako ani táto kniha nie je dokonalá , ale určit

Keď si knihomoľ volí svoju budúcnosť

Veľmi dobre si spomínam na svoj prvý deň v škôlke . Na to, keď som uplakaný vychádzal z tej hrôzostrašnej budovy , v ktorej na mňa pani učiteľka kričala, aby som neplakal. A taktiež aj na to, ako som sa bál, no môj strach bol úplne zbytočný. Akoby to bolo pred mesiacom, keď som prvýkrát vstúpil do triedy a našiel si na lavici knižku, na ktorej názov si už nespomínam. Akoby všetky tie roky driny ubehli ako voda - a dnes stojím pred veľkým rozhodnutím . Čím budem v budúcnosti? Avšak taký je život - dennodenne sa musíme rozhodovať o svojom nasledujúcom kroku , o tom, či najprv vynesieme smeti, ktoré už doslova kričia "Vynes ma!" alebo ostaneme ešte chvíľu ležať pred obľúbeným seriálom . Celý život je o rozhodnutiach, no voľba vysokej školy a svojej budúcnosti niečím tak ľahkým určite nie je. A keďže nechcem, aby bol tento blog iba o recenziách a ukážkach z kníh, rozhodol som sa porozprávať vám niečo z môjho skutočného života . Možno si poviete - čo bláznim, veď som le

Keď v rukách držíte bohatstvo | Harry Potter fotočlánok

Pred pár dňami som vás informoval o tom, ako vydavateľstvo Ikar plánuje tretie vydanie Harryho Pottera - tentokrát v brožovanej väzbe s novými obálkami . Knihy uzreli svetlo sveta pred necelým týždňom a ja som sa postaral o to, aby som sa stal majiteľom prvých dvoch častí čo najskôr. Práve preto už dnes zdobia moju knižnicu a vždy keď okolo nej prechádzam, nemôžem sa vynadívať na ich obálky . Darmo, táto edícia sa grafikom naozaj podarila a zaujímavo vyzerá aj slovenské vydanie . Síce by som v takúto neskorú hodinu nemal, pripravil som pre vás obálkovú slintačku. Tak teda, dobrú chuť ! :-)           Určite väčšinu z vás poteší, že knihy sú pomerne kvalitné paperbacky , ktoré sa pri čítaní nelámu (pevne dúfam, že bude ich kvalita rovnaká aj pri štvrtej a piatej časti). Už teraz sa teším, kedy si na tieto knihy nájdem časť a budem mať možnosť si ich opäť prečítať - a tým pádom prežiť celé dobrodružstvo ešte raz. Kto sa ku mne pridá? :-) Leto je dosť dlhé, takže